Zeamă de varză - beneficii și întrebuințări 

 Lupescu Anca
.

Majoritatea oamenilor obișnuiesc să folosească varza murată și să arunce zeama. Ei bine, acest lucru ar putea să se schimbe după ce vei afla câte întrebuințări și beneficii are această zeamă de varză. Adevărul este că zeama verzei murate este foarte importantă pentru organism. Atunci când adăugăm sare de mare la varză și sigilăm totul, se produce o reacție chimică. Leguma însăși eliberează o saramură bogată în nutrienți care hrănește microorganismele care îndeplinesc sarcinile de fermentare. 

De ce e bună zeama de varză pentru organism?

Aceste organisme din zeama de varză produc acid lactic, care, la rândul său, conservă varza murată, oprind în același timp dezvoltarea unor bacterii rele. Aceste bacterii rele pot da bătăi de cap intestinului tău. Practic, zeama de varză este bogată în probiotice, activează digestia – ameliorează constipați  și, în general, ajută la menținerea nivelului de bacterii bune.

Alimentele care scad pofta de mâncare

Zeama de varză este, de asemenea, un produs secundar dens în nutrienți al procesului de fermentare. În interiorul saramurii vei găsi o mulțime de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism care dăunează celulelor. 

În plus, saramura acrișoară conține și potasiu și o porție mare de fier, care ajută la transportul oxigenului în tot corpul. 

Întrebuințări pentru zeama de varză

Iată câteva sugestii despre ce să faci cu zeama de varză.

Bea-o direct

Dacă vrei să îți începi ziua cu o băutură probiotică acrișoară, bea zeamă de varză. Unde mai pui că te ajută să te pui pe picioare dacă ai exagerat cu băutura în seara precedentă.

Folosește-o ca bază pentru dressingul de salată: Un alt mod simplu de a folosi o parte din zeama de varză este să o folosești ca bază pentru un dressing pentru salată. Pur și simplu adaugă ulei de măsline și orice condimente dorești. Amestecă bine și pune peste o salată verde, o salată de cartofi sau orice fel de salată dorești.

Marinează carnea

Zeama de murături și alimentele fermentate în general au o profunzime de aromă ce poate fi obținută doar prin acest proces de murare. Acidul lactic din zeama de varză va ajuta la frăgezirea cărnii crude, în timp ce îi infuzează aroma. Marinează carnea de porc peste noapte, dar nu mai mult, pentru că va începe să fermenteze și carnea.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Murează alte legume

Zeama de varză murată este un lichid de murat excelent, gata preparat. Taie subțire morcovi, castraveți, ceapă și orice altceva vrei să murezi și pune-le într-un borcan cu zeama de varză. Lasă să stea peste noapte și bucură-te de murături rapide! 

Acrește ciorba

Este important de reținut că această utilizare va diminua beneficiile probiotice ale saramurii, cu excepția cazului în care faci o supă rece, cum ar fi gazpacho. Cu toate acestea, adăugarea sucului de varză la o ciorbă adaugă o aromă delicioasă.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Cocktail

Prepară un cocktail ieșit din comun și uimește-ți prietenii cu această creație. Ai nevoie de zeamă de varză, vodcă rece, zeamă de lime, un shake și un pahar de Martini. Folosește gheață ca să amesteci totul. Dacă vrei, poți adăuga o notă de picant folosind puțin sos tabasco sau orice alt sos picant, dar doar o picătură. 

Zeamă de varză – beneficii

Ajută la combaterea inflamației

Varza murată este bogată în antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii care ajută la limitarea stresului oxidativ. Ca urmare, protejează împotriva radicalilor liberi din organism. În plus, conține substanțe fitochimice care asigură vindecarea oricărei inflamații din organism. Substanțele fitochimice conțin resveratrol, antociani și curcumină care reține producția de prostaglandine. Producția de prostaglandine este motivul principal din spatele inflamației.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Zeama de varză murată conține, de asemenea, enzime, vitamine, bacterii bune și acid lactic care menține intestinul sănătos și fără inflamații.

Stimulează energia și imunitatea

Conținutul de fier din varză murată crește rata metabolică și circulația sângelui. Ca urmare, asigură o energie ridicată și un sistem imunitar excelent. În plus, metoda de fermentare pentru prepararea varzei murată este cea mai semnificativă în păstrarea unei cantități mai mari de fier. Acest lucru face din varză murată un aliment bogat în fier. Aceasta ajută organismul nostru să absoarbă cantitatea maximă de fier, scrie healthifyme.com.

Menține inima sănătoasă

Probioticele, vitamina K și conținutul de fibre din varza murată ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Este benefică în controlul și scăderea nivelului de colesterol LDL. Vitamina K joacă un rol vital în reglarea calciului din organism și în coagularea sângelui.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Ajută la pierderea în greutate

Includerea verzei murate în dieta zilnică te poate ajuta să te menții și să pierzi în greutate. Varza murată este bogată în probiotice, fibre și este săracă în calorii. Drept urmare, te menține sătul pentru mai mult timp, chiar și cu un aport caloric mai mic. De asemenea, fibrele solubile ajută la suprimarea poftei de mâncare și mențin bacteriile intestinale sănătoase.

Sănătatea creierului

Poate că nu crezi, dar ceea ce mănânci se leagă direct de felul în care te simți. Așadar, hrănirea stomacului cu nutrienți buni te poate menține fără stres și fericit. De exemplu, alimentele fermentate precum varza, bogate în probiotice, te pot ajuta să gestionezi stresul și să menții o bună sănătate a creierului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton