Vacanța cu rulota – sfaturi pentru începători. Ce trebuie să iei cu tine

.

Vacanța cu rulota este la modă. Dar nu e pentru oricine. Căci, pentru a te bucura de o astfel de aventură, trebuie să fii bine informat și pregătit. Altminteri, visul de a petrece vacanța cu rulota se poate transforma în coșmar.

Vacanța cu rulota a devenit una dintre opțiunile ideale de călătorie, mai ales pentru familiile cu copii și animăluțe de companie. Și asta pentru că oferă timp de calitate petrecut împreună, dar și experiențe de neuitat. Dacă te gândești că e mai ieftină vacanța cu rulota, nu e chiar așa. Căci presupune destule costuri pe care poate nu le-ai avut în vedere. Dar are și o sumedenie de avantaje.


Ce înseamnă vacanța cu rulota

Mulți consideră vacanța cu rulota o versiune mai confortabilă decât aceea cu cortul. Doar că vacanța cu rulota presupune mult mai mult. Iar dacă te numeri printre cei cărora le place să exploreze locuri noi, mai puțin turistice, sau colțuri de natură în peisaje de vis, vacanța cu rulota este opțiunea ideală. Cel puțin, se scot din calcul costurile pentru cazare. Dar nu și dacă nu ai propria rulotă și trebuie să închiriezi una. E ca și cum ți-ai lua casa de vacanță pe roți și ți-ai vedea de drum. Iar asta presupune să știi ce ai de făcut, ce trebuie să ai la tine, unde îți este permis să parchezi și multe altele. Așa că, dacă plănuiești prima ta experiență de acest fel, ai nevoie de multe informații utile.


Regulile de circulație pe care trebuie să le respecți

Permis valabil

Înainte de toate, trebuie să te asiguri că ai permis de conducere valabil și că acesta îți permite să circuli cu rulota sau caravana. Un permis de conducere categoria B îți dă voie să conduci un autoturism cu remorcă sau rulotă numai dacă ansamblul îndeplinește anumite cerințe. Adică, masa maximă admisa a rulotei nu trebuie să depășească 750 kg, iar greutatea maximă admisă a ansamblului nu trebuie să depășească 3 500 kg. În cazul în care nu te încadrezi, ai nevoie de permis de conducere categoria BE. Dacă ai împrumutat rulota, trebuie să ai în permanență asupra ta procura scrisă și semnată de către proprietarul acesteia.


Caracteristicile mașinii

Masina care trage are menționată în certificatul de înmatriculare greutatea maximă de remorcare. Așa că trebuie să verifici înainte de a cumpăra sau închiria o rulotă dacă se încadrează în greutatea maximă admisă de autoturismul de tractare. Pentru siguranța deplasării, se recomandă o rulotă ceva mai ușoară decât greutatea maximă admisă.


În cazul nefericit al unei avarii și opriri, chiar dacă rulota este prevăzută cu semnalizatoare de pericol, ești obligat să afișezi un triunghi roșu de avertizare cu cel puțin 30 de metri înainte de locul în care ai oprit pentru reparații.

Oglinzi speciale

Orice vehicul cu remorcă trebuie să fie echipat cu oglinzi speciale, atașate cu cleme de ambele aripi ale mașinii, pentru o vizibilitate crescută în timpul deplasării. Dimensiunile maxime aprobate sunt de 2.5 metri în lățime și 11 metri în lungime pentru întreaga caravană.


Fără persoane în rulota tractată

Foarte important de reținut este că transportul persoanelor în rulota tractată este interzis!

Păstrează distanță

Șoferul unei mașini care tractează o rulotă este obligat să păstreze o distanță de minimum 50 de metri față de vehiculul din față.

Viteza contează

Caravanele care depășesc greutatea de bord a vehiculului de remorcare cu mai puțin de 30% nu trebuie să depășească 65 km/h. Și sunt obligate să aibă un semn specific afișat pe spatele rulotei. Altfel, limitele de viteză sunt aceleași ca în cazul mașinilor care nu tractează nimic. Dar numai dacă greutatea brută maximă a rulotei nu depășește greutatea de frânare a vehiculului de remorcare. Pe drumurile înguste, ești obligat să încetinești pentru a permite celorlalte vehicule să te depășească.


Nu se circulă oriunde cu rulota

Accesul mașinilor care remorchează o rulotă este interzis în centrul multor orașe din Europa. Așa că asigură-te că ai un navigator bun, un GPS adaptat situației.

Asigurarea vehiculului

Dacă pleci cu rulota prin Europa pentru o perioadă mai mică de șase luni, nu vei avea de-a face cu formalitățile fiecărui stat. Dacă vrei să petreci mai mult de jumătate de an cu caravana sau cu rulota, trebuie să faci o asigurare a vehiculului la o companie locală.


Ce nu trebuie să-ți lipsească din vacanța cu rulota

Vacanța cu rulota este, așadar, o experiență extraordinară, dacă este pregătită temeinic. Și pentru ca totul să meargă „ca pe roate’, trebuie să te asiguri că ai tot ce-ți trebuie la drum. Iată câțiva pași peste care nu poți sări:

1.Rezervare din vreme

Dacă închiriezi o rulotă, fă-ți rezervare din timp. În plin sezon, e posibil să nu mai găsești varianta care îți trebuie sau să plătești prețuri mult mai mari. În plus, locurile de campare dedicate rulotelor necesită și ele rezervare. Altminteri, e posibil să nu mai prinzi spațiu disponibil pe traseul dorit.


2.Planificarea traseului

Chiar dacă ai de gând să mergi unde vezi cu ochii, tot ar trebui să ai un traseu schițat în prealabil. Deși autorulota îți oferă o flexibilitate mare în ceea ce privește deplasarea, e bine să știi din timp pe lângă ce obiective demne de vizitat vei trece, pentru a nu le rata. E util să faci o listă și cu campingurile dedicate de pe traseu.

3.Documentele de călătorie

Fă-ți o listă cu toate documentele necesare și pregătește o mapă din care să nu-ți lipsească actele de identitate și pașapoartele tuturor membrilor familiei (inclusiv ale animalelor de companie). Aici se adaugă și confirmările rezervărilor, certificatele de asigurare, actele mașinii, împuternicire scrisă de a conduce mașina de la proprietar dacă nu este pe numele tău, permisiunea scrisă a părinților (dacă ai cu tine un copil al altei familii sau dacă vrei să ieși din țară cu propriul copil în lipsa celuilalt părinte). Dacă e cazul, pune tot în același loc și biletele de feribot sau alte tichete de călătorie.


4.Accesorii pentru mașină

Mai bine să le ai și să nu fie nevoie de ele decât să ai neplăceri. La deplasarea cu rulota nu trebuie să-ți lipsească din portbagaj triunghiul de avertizare roșu, veste reflectorizante, becuri și siguranțe, manometru, trusa de prim-ajutor, trusă de scule, manualul de reparații al mașinii și al rulotei, oglinzile speciale, capacul de bare de remorcare.

5.Echipamente de camping

În general, campingurile moderne sunt dotate cu toate utilitățile necesare. Totuși, este bine să ai la tine alte accesorii necesare. Printre acestea se numără masa și scaunele, adaptorul pentru mașină, suport pentru biciclete, recipient pentru apa uzată, butelii de gaz, stingător, frânghii elastice, inele tip D, cărbuni și grătar portabil (a se verifica dinainte dacă este permis în locul de campare), parasolar.

6.Produse alimentare

Chiar dacă te gândești că nu pleci în pustiu, este indicat ca din vacanța cu rulota să nu-ți lipsească proviziile. Așa că e bine să-ți iei la tine alimente suficiente pentru câteva zile. Având în vedere că autorulota este dotată cu aragaz și frigider, vei putea găti foarte ușor și păstra alimentele în condiții bune. Asigură-te că ai la tine suficientă apă potabilă și alte băuturi preferate. Aprovizionează-te cu alimente neperisabile, precum conservele, leguminoasele, mezelurile uscate, brânzeturile, cafeaua, ceaiul, îndulcitorii, condimentele și alte ingrediente pentru mâncărurile preferate, astfel încât să nu mai fie nevoie să cumpărați imediat ce ajungeți la locul de campare.

7.Articole de toaletă

Pentru că pleci cu casa pe roți, trebuie să o dotezi și cu articolele de igienă necesare. Așadar, fă stoc de hârtie igienică (uscată și umedă), săpun, pastă de dinți, șampon, ustensile de ras, creme de protecție solară, repelente pentru insecte, dezinfectanți și cremă antiseptică, medicamente, uscător și produse de îngrijire a părului. Ai grijă să fie în bagaj suficiente prosoape, atât de duș, cât și pentru plajă.

8.Bani

Foarte important este să ai la tine întotdeauna o sumă de bani cash. E posibil ca prin locurile în care ajungi să nu se accepte plata cu cardul, să nu ai acces la un bancomat sau să nu fie dotate magazinele cu POS.

Ce dotări are un camping pentru vacanța cu rulota

Dacă alegi varianta sigură, de campare într-un complex, beneficiezi de condiții speciale. Terenurile de camping din cadrul unui astfel de complex sunt racordate la electricitate și apă curentă. În plus, poți economisi propriile utilități, folosindu-le pe cele ale campingului. Majoritatea au toalete și dușuri, precum și acces la mașini de spălat rufe.

Când alegi un complex care pune la dispoziție servicii de închiriere a locurilor de campare cu rulota, vei beneficia și de acces la băi și dușuri și vei avea apă curentă la dispoziție. În plus, se oferă și servicii de colectare a gunoiului menajer. Este avantajos, căci nu se mai irosește timp și spatiu inutil pentru depozitarea gunoiului. Unele campinguri moderne dețin și zone special amenajate pentru a lua masa. Ideal ar fi să alegi unul care să includă și un minimarket în cadrul recepției. Nu știi niciodată când pot apărea nevoi neprevăzute.

Experiența unei vacanțe cu rulota este menită să fie una relaxantă. Așa că ar fi bine să alegi un cadru natural deosebit în care să te relaxezi. Astfel, îți vei reîncărca bateriile și te vei rupe total de agitația urbană cotidiană. În plus, costurile de închiriere ale unei rulote sunt considerabil reduse comparativ cu cele alferente camerelor de hotel sau pentru a beneficia de alte facilități de cazare. Astfel, vei economisi bani în timpul vacantei și te vei bucura de condiții excelente de cazare.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: totpedrum.ro, autogedal.ro, blogrulote.ro

Citește și Locuri unde poți merge cu rulota în România