Uită de diete! Mâncatul intuitiv este cel mai nou trend alimentar

.

Te-ai săturat să te abții mereu de la preparatele tale preferate? Urmează noile trenduri de nutriție și uită cât de mult ți-au lipsit pastele, ciocolata și gogoșile. Ce înseamnă asta? Că cea mai nouă dietă pe care o recomandă nutriționiștii și psihologii se referă, de fapt, la a nu mai ține diete. Specialiștii îi spun „mâncat intuitiv' și susțin că ar avea rezultate, cel puțin în ceea ce privește prevenirea obezității.

De unde a început totul?


Molly Bahr, terapeut și adeptă până nu demult a unui stil de viață „ca la carte’, pe care îl promova în rândul pacienților săi, dar și în cel al cititorilor blogului personal, a avut o revelație în urmă cu trei ani și a realizat că a greșit în tot timpul scurs până atunci. Le-a spus celor care îi citeau în mod regulat părerile că „s-a înșelat’ și că regimurile alimentare restrictive nu fac nimic altceva decât să îți provoace pofte greu de stăpânit.

Bahr este o femeie frumoasă și suplă, care a avut întotdeauna grijă la silueta ei, a mâncat corect și a făcut mult sport pentru a se menține frumoasă. Noua ei filosofie este însă puțin diferită. Deși, la o primă audiție, mâncatul intuitiv te poate duce cu gândul la decadență și excese, terapeuta spune că lucrurile nu stau chiar așa și că nu încurajează abuzurile de niciun fel. Cu toate astea, susține că dietele drastice nu sunt nici sănătoase, nici eficiente.


Cum funcționează dietele și mâncatul intuitiv?

Potrivit specialiștilor, indiferent de principiile de bază ale unei diete restrictive, eficiența acesteia va înceta în momentul în care nu vei mai respecta regulile. Asta înseamnă că, indiferent dacă ții dieta keto, dieta Rina sau orice alt regim alimentar care îți impune să te abții de la anumite alimente, în momentul în care vei renunța la dieta respectivă, corpul tău va începe să asimileze din nou. De aceea, tot mai mulți nutriționiști încurajează în prezent o alimentație echilibrată, fără restricții, dar cu moderație și cumpătare. Nu există alimente interzise, ci doar cantități limitate, ore de masă respectate, intervale de timp mai mari la care să consumi anumite preparate.

Cam așa arată și mâncatul intuitiv și, spre deosebire de dietele stricte, se bazează pe faptul că organismul „știe’ de câtă mâncare are nevoie și că, atunci când nu este expus la factori de stres – printre care se numără și interzicerea anumitor plăceri, inclusiv de natură culinară – nu va face excese. Așa că pornește aragazul și hota, prepară-ți mâncarea preferată și apoi dă-ți voie să te bucuri și de clătitele pe care le-ai evitat atât de mult. Se pare că, dacă nu le consideri fructul interzis, creierul tău nu simte urgența de a le consuma imediat sau integral.


Poți slăbi mâncând intuitiv?

Copiii mănâncă intuitiv. Corpul lor știe când ceea ce au mâncat este suficient și atunci se opresc din mâncat. Până să ajungă la vârsta la care să îi preocupe ceea ce consumă, se descurcă destul de bine la a se menține în formă, cu mici excepții. Molly Bahr susține că, dacă mănânci atunci când îți este foame și cu scopul de a-ți potoli foamea, e destul de greu să dai greș. Lăcomia este cea care te poate împinge către excese, iar aceasta apare mai degrabă în urma unei diete restrictive.


Bahr nu este cea care a inventat această metodă. De fapt, mâncatul intuitiv a fost considerat o variantă viabilă încă din anii ‘50, însă în ultima perioadă a luat amploare și a devenit un curent destul de important în alimentație. Ce-i drept, pe termen scurt nu reprezintă o metodă foarte eficientă pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus și este, în continuare, detronată de diete restrictive precum cea ketogenică, low carbs/ high fats, disociată sau intermittent fasting, care dau rezultate vizibile într-un timp destul de scurt. Pe termen lung însă, mâncatul intuitiv ar putea fi cheia scăderii drastice a ratei de obezitate în lume, tocmai pentru că această afecțiune este adesea asociată cu stresul și anxietatea.


Nu putem ști dacă mâncatul intuitiv va eradica obezitatea sau dacă va fi adoptat de un număr foarte mare de persoane sau dacă va funcționa pentru toată lumea. Cert este că tot mai mulți nutriționiști și terapeuți recomandă această metodă în limita moderației și a echilibrului și că persoanele care mănâncă preparatele de care le este poftă sunt mai vesele și mai binedispuse. Tu ce stil de viață ai și cum îți gestionezi obiceiurile alimentare?

Sursă foto: Shutterstock