Tradiții și obiceiuri de Săptămână Sfântă

.

Tradiții și obiceiuri de Săptămână Sfântă. Săptămâna Sfântă este ultima săptămână din Postul Mare și este săptămâna dinaintea Duminicii Paștelui. Începe în Duminica Floriilor și se încheie cu celebrarea Duminicii Paștelui. În multe biserici, în timpul Săptămânii Sfinte, în fiecare zi, până în Vinerea Mare inclusiv, se țin slujbe speciale.

Tradiții și obiceiuri de Săptămână Sfântă


Săptămâna Sfântă este o perioadă specială pentru creștini. Deși fiecare zi este importantă, Joia Mare, Vinerea Mare și Duminica Paștelui sunt foarte speciale pentru creștini.

Când pică Paștele în 2022

Pentru mulți creștini, celebrarea anuală a Învierii lui Iisus Hristos – un moment-cheie în calendarul religiei – începe cu mult înainte de Duminica Paștelui.

Săptămâna Sfântă cuprinde cele șapte zile dinaintea Duminicii Paștelui. În această perioadă, creștinii, în cadrul unor ceremonii speciale și prin ritualuri distincte, comemorează cuvintele și acțiunile din ultima săptămână a lui Iisus înainte de răstignire. 


Ce faci cu ouăle rămase de la Paște. Rețete delicioase

Săptămâna mare se mai numește și săptămâna deniilor, toate zilele acestei săptămâni fiind considerate sfinte și sunt la fel de importante și astăzi. 

Seara de Florii

În seara de Florii se citesc deniile, slujbe de priveghere care au loc doar în săptămânile a cincea și a șaptea ale Postului Paștelui.

Lunea mare

Luni, se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. În timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.


În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. 

Salată de boeuf pentru Paște. Rețeta lui Florin Dumitrescu

Este momentul în care oamenii scapă de lucrurile pe care nu le mai folosesc și aerisesc locuințele, curățând temeinic fiecare cameră.


Marțea Seacă

Marți,  ziua a doua a Sfintei Săptămâni, denumită și Marțea Seacă este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor. Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat.

În Marțea Seacă, țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. Ei se scaldă pentru a seca bolile și a fi protejați tot anul de rele.

Miercuri

În ziua de miercuri a Săptămânii Mare, denia vorbește despre  Iuda, apostolul care îl trădează pe Iisus. Slujba o amintește și pe Maria, femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus și îl unge cu mir.


Rețete de prăjituri pentru Paște. Simple și gustoase

Miercuri seara, când soarele asfințește, copiii din anumite zone merg cu colindul și primesc ouă pentru a le roși.

Joia Mare

Joi sau Joia Mare se face Denia celor 12 Evanghelii. Sunt amintite patru momente grele: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea lui Iisus de către cei ce voiau să-l ucidă.


În această zi se vopsesc ouăle și se ține post cu mâncare uscată. Bisericile nu mai trag clopotele ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

În timpul slujbei de astăzi, fetele fac pe sfoară câte un nod, după fiecare evanghelie, apoi  îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul.

Vinerea Mare

În Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, creștinii trăiesc una dintre cele mai sacre zile. Se comemorează aducerea la judecată, batjocorirea, răstignirea, moartea și îngroparea lui Iisus. 


Seara se face Denia Prohodului, iar credincioșii și preoții sau ocol bisericii de trei ori, după care, cu toții, trec pe sub Sfântul Epitaf. Credincioșii aduc acasă lumina Prohodului și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă.

În această zi, credincioșii țin post negru, dar evită urzicile și oțetul, pentru că lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit.

Sfaturile lui Carmen Brumă pentru a nu ne îngrășa de Paște: „Mănâncă trei mese principale care…


Femeile nu au voie să coase, să țese, nu coc pâine sau altele pentru că atrag boala și spiritele rele.

Sâmbăta Paștelui

Sâmbăta Paştelui este ziua în care trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit în mormânt. În această zi, credincioșii se pregătesc pentru marea veghe.

În miez de noapte, în biserici se oficiază slujba Sfintelor Paşti. Oamenii duc la biserică pasca, ouăle roşii şi cozonacul pentru a fi sfințite. 

Credincioşii iau Lumină și se salută cu Hristos a înviat! şi răspund „Adevărat a înviat!, timp de 40 de zile, până la Înălţare.

Sursa foto: Shutterstock.com