Columbia - tot ce trebuie să știi despre Columbia

 Lupescu Anca
.

Columbia este o țară din America de Sud cu o diversitate foarte mare. Columbia și-a câștigat rapid reputația de a fi una dintre țările de top pentru călătorii de pe continent. Oferă un număr incredibil de atracții, de la plaje cu nisip alb până la vârfuri muntoase de peste 5.000 de metri înălțime. Însă, înainte de a-ți face bagajele și de a pleca la drum, este bine să știi că obiceiurile, siguranța sau cultura generală sunt foarte diferite de tot ceea ce ai întâlnit până acum.

Columbia – tot ce trebuie să știi despre Columbia

Această listă include lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de a vizita Columbia.

Siguranța

Columbia nu are cea mai bună reputație atunci când vine vorba de siguranță. Și nu este vorba doar de Columbia, ci și de alte țări de pe acest continent.

De aceea, este esențial să rămâi în siguranță în America de Sud în timp ce călătorești.

Nu pleca fără asigurare de călătorie, asta e ceva ce ar trebui să faci în toate călătoriile pe care le faci, nu doar în țări unde siguranța este îndoielnică. Ar trebui să ai grijă întotdeauna de bunurile tale, mai ales în locurile aglomerate și în mijloacele de transport în comun.

Nu depozita toate obiectele de valoare într-un singur loc. Pentru a îți păstra obiectele de valoare în siguranță, ia în considerare achiziționarea unei borsete pentru bani sau a unui rucsac antifurt.

Cât de periculos este pe străzi

Crimă, trafic de droguri, răpiri și corupție – cu toții am auzit povești nebunești despre siguranța în Columbia. Dar, spre deosebire de credința populară, călătoria prin Columbia nu este de fapt foarte periculoasă.

Siguranța pe străzi a crescut foarte mult în ultimii ani și este foarte puțin probabil să ai probleme dacă respecți aceste reguli de siguranță de bază:

Nu purta la vedere obiecte de valoare, cum ar fi bijuterii și bani lichizi. Dacă ai un aparat de fotografiat scump, ia în considerare posibilitatea de a folosi o geantă banală pentru a-l transporta și verifică împrejurimile înainte de a-l folosi.

Atunci când mergi pe marginea drumului, nu purta geanta pe partea dinspre stradă. Din când în când au loc jafuri din partea motocicliștilor.

Citește și: De ce nu ai voie cu lichide în avion

Mâncarea

Mâncarea columbiană este consistentă și sățioasă. Multe dintre feluri sunt prăjite și vei vedea aceleași câteva elemente combinate în mod diferit.

Mâncarea stradală constă de obicei în empanadas (produse de patiserie prăjite cu umplutură de carne și cartofi) și arepas (aluat făcut din porumb).

Fructele, în special papaya și ananasul sunt delicioase. Dar există fructe autohtone precum guanabana, guava, lulo, tomato del arbol și multe altele pe care le poți încerca.

Vei găsi cel puțin o piață cu legume și fructe în fiecare oraș sau localitate.

Învață câteva cuvinte în spaniolă

Engleza nu este vorbită pe scară largă în Columbia.

Așa că fie înveți câteva cuvinte în spaniolă, fie ai mereu un translator pe telefon.

Transportul

Este foarte probabil să te deplasezi în Columbia cu transportul public. Și, deși este posibil să ajungi cu autobuzul la aproape toate destinațiile, așteaptă-te la călătorii obositoare, la drumuri sinuoase și accidentate și la multe opriri.

Citește și: Obiecte admise și interzise în bagajul de mână. Ai sau nu voie cu medicamente în avion?

Atunci când călătorești cu autobuzul, fii pregătit că drumul va fi mai mult decât lent decât te aștepți. Oamenii de aici nu se grabesc nicăieri și nici nu se supăra dacă sunt întârzieri.

E o țară diversă

Vei găsi în Columbia Marea Caraibelor, Oceanul Pacific, plaje minunate, o faună fotogenică, o floră diversă, lanțuri muntoase, vulcani de peste 5.000 de metri înălțime, deșerturi, orașe coloniale, palmieri, triburi indigene și multe altele.

În general, Columbia este o destinație pentru toată lumea, iar crearea unui itinerar perfect în Columbia este incredibil de dificilă, deoarece este pur și simplu imposibil să vezi totul rapid.

Natura și faptul că Columbia este bogată în arhitectură, dar și în locuri arheologice înseamnă un singur lucru. Țara devine în fiecare an din ce în ce mai populară. 

Este poliție peste tot

Există încă o prezență puternică a poliției în Columbia. Poți vedea polițiști și soldați peste tot în jur.

Și este nevoie de timp pentru a te obișnui cu faptul că ei nu sunt aici pentru că se întâmplă ceva, ci sunt pe străzi pentru a se asigura că nu vor apărea probleme.

Siguranța crește în fiecare an în această țară, dar probabil că va dura mai mult timp pentru a experimenta senzația de a merge pe străzile din Columbia fără a fi supravegheat tot timpul.

Drogurile, subiect tabu 

Traficul de droguri și violența sunt încă un subiect foarte sensibil în Columbia, din motive ușor de înțeles.

În orașe precum Medellin, care a fost mult timp infamat pentru droguri și mai ales pentru baronul narco Pablo Escobar, este tabu să vorbești despre droguri.

Țara s-a transformat, iar transformarea este un proces lung și dureros despre care oamenii preferă să nu vorbească.

Când columbienii călătoresc în străinătate, se confruntă inevitabil cu întrebări și glume despre cocaină; uneori, oamenii chiar le cer direct droguri.

Cu toate acestea, cocaina este un mare tabu în societatea columbiană, deoarece conflictul pe care l-a inițiat a avut consecințe imense asupra oamenilor, iar multe familii și-au pierdut cei dragi.

În Bogota, deși drogurile sunt ușor de găsit pentru cei care le caută, zona străzii „L”, unde se vând substanțe și servicii ilegale, este periculoasă și plină de infracțiuni.

Nu face glume despre Pablo Escobar și droguri

Atunci când călătorești în Columbia, evită să glumești pe tema drogurilor sau să sugerezi că localnicii consumă regulat cocaină, deoarece este foarte jignitor. În plus, cea mai mare parte a pulberii albe este exportată în SUA și Europa.

Este de la sine înțeles că nu vei face o impresie prea bună nici dacă începi o discuție despre Pablo Escobar știind doar ce ai văzut în serialul Narcos.

Citește și: Actrița Gina Lollobrigida a murit la vârsta de 95 de ani

Evitarea comentariilor critice și poate chiar a acestui subiect cu totul este, de obicei, cea mai sigură cale de a evita să rănești mândria și sentimentele cuiva.

Cafeaua e senzațională

Unde altundeva să bei cafea decât în Columbia, țara cu una dintre cele mai mari producții din lume?

Columbienii obișnuiesc să bea cafeaua numită „tinto”, o ceașcă mică de cafea dulce pe care o poți cumpăra pe drum.

Tinto este cafeaua de calitatea a doua, deoarece cea mai mare parte a cafelei de calitate superioară este exportată (este prea scumpă pentru localnici).

Poți vizita o fermă de cafea adevărată într-unul dintre orașele cafelei, cum ar fi Salento, Jardin sau Manizales.

Taxi-uri

În general, este sigur să mergi cu un taxi în Columbia. Dar este întotdeauna mai bine să ceri la hotel sau la restaurant să cheme un taxi pentru tine decât să aștepți să treacă un taxi pe stradă și să îi faci semn.

Întotdeauna ar trebui să te pui de acord cu șoferul asupra prețului înainte de a te urca în mașină.

Nu folosi taxiurile stradale (fără licență). Descarcă aplicația Uber sau Cabify pentru a comanda taxiuri. Șoferii sunt înregistrați, la fel și fiecare cursă pe care o faci.

De asemenea, nu te plimba noaptea pe străzi pe jos.

Vino cu bani cash

Nu vei cumpăra prea multe cu cardul de credit în Columbia. Îl poți folosi în unele magazine și în hoteluri mai scumpe, dar banii lichizi au întotdeauna prioritate.

Cea mai mare valoare a bancnotei este de 50.000 de pesos columbieni (2,6 dolari).

Cum arată fiica lui Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri din istorie. A stat 20 de ani ascunsă!

Deoarece nu este foarte sigur să ai la tine mulți de bani, retrage întotdeauna de la bancomat doar atât cât ai nevoie pentru câteva zile. 

E o țară imensă

Columbia este o țară mare și, chiar dacă poți călători pe o perioadă nedeterminată, ai avea nevoie de ani de zile pentru a o vedea pe toată. Acestea fiind spuse, și pur și simplu nu poți vedea tot ce are de oferit această țară.

Și asta nu este un lucru rău.

Concentrează-te pe cele mai importante puncte de atracție și, dacă timpul îți permite, alege o destinație interesantă în afara drumului bine trasat.

Vremea

Dacă este ceva ce ar trebui să știi înainte de a îți planifica călătoria în Columbia, este că poți experimenta două anotimpuri distincte: uscat și ploios.

Columbia este o țară pe care o poți vizita în orice moment al anului, dar trebuie să iei în considerare aceste anotimpuri.

De asemenea, este important de știut că te poți aștepta la o climă foarte diferită în Bogota și în Parcul Național Tayrona în aceeași zi, din cauza diversității și vastității țării.

În general, cea mai bună perioadă pentru a vizita Columbia este între decembrie și februarie. Este sezonul uscat care garantează de obicei cer senin și temperaturi calde.

În iulie și august este al doilea cel mai popular sezon. Este o scurtă pauză între ploi.

Sezonul ploios este apoi din aprilie până în iunie și din septembrie până în noiembrie.

Bagajul

Nu poți ajunge în Columbia purtând doar papuci și o pălărie de paie.

Înainte de călătorie, trebuie să te decizi ce vrei să vizitezi, astfel încât să știi ce să îți pui în bagaj. Vei vrea probabil să vezi câteva orașe frumoase, munți și eventual să petreci o zi două la plajă.

Așadar, ia-ți îmbrăcăminte și articole speciale pentru munte sau pentru a te urca pe vulcani, dar ia-ți și costumul de baie.

Oamenii trăiesc încet

Lucrurile mărunte, cum ar fi un tren întârziat sau o coadă lungă la supermarket, reprezintă o mare neplăcere.

Dar viața este diferită în Columbia. Uneori puțin mai puțin organizată, puțin mai puțin punctuală și uneori pur și simplu haotică.

O întârziere de câteva ore a unui autobuz sau a unui zbor fără nicio informație sau actualizare din partea personalului ar provoca revolte majore în multe țări occidentale. 

În Columbia, nimeni nu se va enerva din cauza unei astfel de situații și oamenii vor continua să vorbească și să socializeze până când situația se va îndrepta de la sine.

Dacă ți se întâmplă asta, păstrează-ți calmul și învață din răbdarea localnicilor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton