Țelina este folosită cel mai adesea pentru a face supe și ciorbe, dar țelina este mai mult decât atât. Tulpina rădăcinoasei pe care o folosim în fiecare mâncare este delicioasă și conține mulți nutrienți și beneficii. În general, țelina, atât partea rădăcinoasă, cât și tulpina, este plină de antioxidanți și este un adaos ideal la orice dietă sănătoasă.
Despre țelină
Membră a familiei Umbelliferae, țelina este strâns înrudită cu morcovii și păstârnacul. Istoricii cred că este originară din regiunea mediteraneană, unde era apreciată pentru proprietățile sale medicinale.
Beneficii pentru sănătate
Recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre cele mai sănătoase gustări disponibile, tulpinile de țelină sunt o sursă minunată de fibre.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Conținutul de fibre este deosebit de impresionant având în vedere numărul redus de calorii al legumei. Acest lucru o face o opțiune excelentă pentru cei preocupați de pierderea în greutate sau de menținerea unei digestii sănătoase.
Prevenirea cancerului
Țelina este încărcată cu antioxidanți. Aceștia includ soiuri bine cunoscute, cum ar fi flavonoidele și vitamina C, precum și lunularina și bergaptenul. Aceștia și alți antioxidanți ajută la prevenirea stresului oxidativ care contribuie la apariția cancerului.
Gestionarea tensiunii arteriale
Țelina este bogată într-o fitochimie cunoscută sub numele de ftalide. Se crede că acest compus relaxează țesuturile pereților arterelor pentru a promova un flux sanguin sănătos. Acest flux sanguin crescut poate duce la scăderea tensiunii arteriale. Participanții la un studiu care a implicat extractul de semințe de țelină au înregistrat reduceri atât ale tensiunii arteriale sistolice, cât și ale celei diastolice.
Nutriție
Țelina conține niveluri ridicate de mai multe tipuri de antioxidanți, inclusiv flavonoide. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi pentru a limita stresul oxidativ și ar putea juca un rol în reducerea riscului de cancer.
Țelina este, de asemenea, o sursă bună de:
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina K
- Potasiu
- Folat
Poate sprijini sănătatea inimii
Deși țelina are un conținut ridicat de apă, ea conține numeroase vitamine și minerale, inclusiv potasiu și calciu, care sunt importante pentru sănătatea inimii. De asemenea, conține acid folic și vitamina K, ambele necesare pentru formarea globulelor roșii și pentru coagularea eficientă a sângelui.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Țelina este, de asemenea, o sursă bună de compuși vegetali protectori numiți flavonoide, care au efecte antiinflamatorii și protectoare asupra sistemului cardiovascular. Dietele bogate în alimente fibroase, cum ar fi țelina, sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.
Poate susține funcția digestivă
Țelina este o sursă bună de fibre atât solubile, cât și insolubile, care sunt importante pentru funcția digestivă. Un studiu efectuat în 2010 pe animale folosind extract de țelină a sugerat, de asemenea, că conținutul său de fitonutrienți poate fi benefic pentru protejarea mucoasei digestive și, ca urmare, poate proteja împotriva ulcerelor gastrice.
Poate îmbunătăți memoria
Un studiu pe animale din 2017 a constatat că extractul de țelină pare să îmbunătățească funcția cognitivă asociată cu îmbătrânirea și depresia. În mod similar, un studiu care a analizat beneficiile neuroprotectoare ale extractului de țelină a observat rezultate pozitive la participanții cu demență și Alzheimer.
Poate îmbunătăți gestionarea zahărului din sânge
Cu un indice glicemic (IG) scăzut și un conținut ridicat de fibre, țelina este utilă pentru cei care trebuie să își monitorizeze nivelul de zahăr din sânge. Studiile sugerează, de asemenea, că poate fi eficientă în reducerea nivelului de glucoză din sânge.
Rețete ușoare cu țelină
Salată de crudități cu țelină
- 450 g țelină
- 3 morcovi
- 1 măr
- Sare
- Piper
- Zeamă de lămâie
- 100 g iaurt
- 50 g maioneză
- Sare
- Piper
Se amestecă bine ingredientele pentru dressing. Se adaugă morcovul, zeama de lămâie, iaurtul, maioneza, sarea și piperul și se amestecă până se combină. Poți folosi iaurt sau smântână, după preferințe.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Țelina, morovii și mărul se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu găuri mari. După ce se stoarce mărul bine de zeamă, se adaugă totul în bolul cu dressing-ul. Se amestecă bine și se potrivește de sare, piper și zeamă de lămâie.
Se servește cu pâine prăjită.
Salată de țelină
- 500 g țelină
- Ulei
- 1 gălbenuș fiert
- 1 linguriță de muștar
- Sare
- Zeamă de lămâie
Se curăță și se taie țelina în bastonașe sau se dă pe răzătoarea cu găuri mari. Se pune în apă și se lasă să dea un clocot apoi se scurge.
Se amestecă într-un bol cu ingredientele pentru maioneză, amestecând constant până se face un sos cremos și omogen. Se poate consuma cu pui, într-un sandwich sau ca gustare aperitiv.
Piure de țelină
- 500 g țelină rădăcină
- Zeamă de lămâie
- 150 g cartofi
- Sare
- Piper
- 500 ml lapte
- 80 g unt gras
- 50 ml smântână lichidă
Se curăță și se spală țelina, apoi se dă pe răzătoarea mare. Se pune în apă rece cu puțină lămâie ca să nu oxideze. Se taie cartofii în cubulețe și se lasă în apă rece.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Într-o cratiță potrivită se pune țelina rasă și cartofii cubulețe. Se adaugă 500 de ml de lapte și puțină sare. Se lasă totul să fiarbă cam 30 de minute și se stinge focul. Se adaugă untul și se mixează totul cu un mixer.
Se pune și smântâna lichidă, sarea și piperul și se continuă omogenizarea. Se poate consuma cu orice fel de friptură, de pui, porc sau vită.
Sursa foto: Shutterstock.com