Faimosul Târg de fete de pe Muntele Găina, în România, este cunoscut ca fiind un târg care aranjează căsătorii între băieți tineri și fete care nu sunt căsătoriți. Se organizează o adunare în care familiile se reunesc și sărbătoresc cu muzică și petreceri, iar băieții își aleg viitoarele soții în cadrul festivalului.
Despre târgul de fete de pe muntele Găina
Târgul oferă ocazia ca oamenii să își arate talentele, cum ar fi meșteșugurile, cântatul cântecelor populare sau dansul, crearea de costume etc. Mii de oameni se adună la acest târg.
Evenimentul, însă, în prima fază are un concurs de dans, după care are loc un concert al formațiilor folclorice. Alte atracții ale festivalului sunt focul de tabără în jurul căruia toată lumea cântă versurile cântecelor populare.
Sarcina și sportul. Ce activități fizice sigure îți recomandă kinetoterapeutul
Târgul de Fete de la Muntele Găina, în România, se sărbătorește anual în Munții Găina, sărbătoarea necesită mult timp de pregătire mai ales pentru fete. Există un aranjament special al zestrei într-un cufăr somptuos decorat, pregătit de fete, astfel încât pentru asta au nevoie de ani de zile pentru a aduna bunurile pentru viitorii lor soți și familiile lor.
Legendele de la târgul de fete de pe muntele Găina
Cea mai populară versiune a legendei spune că a existat odată o găină care făcea ouă de aur și care trăiește în Munții Apuseni.
Ea era venerată și protejată de oamenii din munți. O dată pe an, când aceștia se adunau pentru întâlnirea cu copiii lor, găina cobora din cuibul ei.
Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion
Când găina era pe cale să coboare, și-a bătut o dată aripile și s-a transformat într-o frumoasă zână. Apropiindu-se de tinerii căsătoriți, le-a înmânat un ou de aur care le-a oferit fericire și o viață lungă. Dar cum orice poveste are și personaje rele, legenda spune că într-un an, când găina cobora, diavolul a furat ouăle de aur din cuib.
Când găina întoarsă a văzut furtul, a zburat și nu s-a mai întors niciodată. De atunci, oamenii de la munte se întâlnesc în fiecare an pe Muntele Găina cu speranța că zâna fermecată va apărea din nou.
Într-o altă versiune a acestei legende, zâna fermecată și găina care face ouă de aur sunt două entități separate.
Se spune că o zână trăia în munte și avea o găină care făcea ouă de aur în fiecare zi. O dată pe an, zâna dădea câte un ou unor fete sărace și cuminți.
Această versiune are și personaje rele. Cinci tineri hoți îmbrăcați în haine de femeie s-au furișat și au furat găina zânei de la munte și ouăle de aur.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie
În timp ce fugea, unul dintre hoți a scăpat coșul și ouăle s-au rostogolit pe munte până în apele agitate ale râului Arieș. Găina s-a ascuns apoi în Muntele Abrud care, după cum se știe, deține multe bogății în aur.
Supărată, zâna a părăsit pentru totdeauna aceste meleaguri spre alte orizonturi mai îndepărtate. De atunci, tinerii urcă în a treia duminică din iulie pe vârful Muntelui Găina în speranța că poate într-o zi se vor reîntâlni.
Tradiția din trecut
În mod tradițional, ritualul începea sâmbătă seara, când băieții și bărbații se adunau.
Tinerii își petreceau toată noaptea cântând și bând rachiu. În zori, apăreau fiicele și soțiile, iar întreaga petrecere se muta pe creasta Muntelui Găina.
Fetele erau obligate să danseze pentru a le dovedi băieților că nu sunt șchioape. Negustorii vindeau cireșe și miere, rachiu, sau găleți și vase smălțuite.
Cel mai important moment a fost „târguirea'. Părinții puneau la dispoziție alimente precum plăcinte, pui prăjit, rachiu, iar tatăl băiatului apărea pentru „negocieri'.
În prezent, Târgul Fecioarelor are loc în satul Avram Iancu, pe un platou montan aflat la 1486 m înălțime, la intersecția dintre Alba, Arad, Cluj și Hunedoara.
A devenit o sărbătoare populară renumită la care participă oameni din Munții Apuseni și din județele apropiate, dar și turiști din toată țara.
Pregătirile pentru sărbătoare se fac cu câteva zile înainte de plecarea spre munte, care are loc în jurul orei patru dimineața. La ceremonia de deschidere se cântă la celebrul instrument de munte tulnicărese.
Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie
Deși evenimentul etno-cultural a fost documentat pentru prima dată în 1816, probabil că este mult mai vechi. Târgul de Fecioare de pe Muntele Găina a fost înregistrat ca marcă a Consiliului Județean Alba la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și este un centru de turism pentru folclorul din Alba și din centrul Transilvaniei.
Sursa foto: Shutterstock.com