Astăzi, 2 octombrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ciprian. Odată cu Sfântul Ciprian, Sfânta Martiră Iustina și Martirul Teoctist au pierit la Nicomedia în anul 304. Sfântul Ciprian era păgân, originar din Antiohia.
Despre Sfântul Ciprian
Pe când era încă în fragedă copilărie a fost predat de părinții săi rătăciți pentru slujirea zeilor păgâni. De la vârsta de șapte ani și până la treizeci, Ciprian a studiat în cele mai remarcabile centre ale păgânismului – pe Muntele Olimp, în orașele Argos și Tauropolis, în orașul egiptean Memphis și la Babilon.
Sfânta Sofia – tradiții și obiceiuri
După ce a ajuns la o înțelepciune eminentă în filozofia păgână și în meseria de vrăjitor, pe Olimp a fost consacrat în preoția păgână. Descoperindu-și o mare putere prin invocarea spiritelor necurate, l-a văzut pe însuși prințul întunericului, a stat de vorbă cu el și a primit de la el o mulțime de demoni în asistență.
După ce s-a întors în Antiohia, Ciprian a devenit venerat de păgâni ca un eminent preot păgân, uimindu-i pe oameni prin capacitatea sa de a face vrăji, de a invoca ciuma și plăgile și de a face ședințe cu morții. Puternicul preot păgân a adus la ruină multe suflete umane, învățându-le vrăji magice și slujirea demonilor.
Cea care l-a schimbat pe preotul păgân
Dar în acest oraș trăia o creștină – Fecioara Iustina. După ce și-a îndepărtat propriul tată și propria mamă de rătăcirea păgână și i-a condus la adevărata credință în Hristos, ea s-a dedicat Mirelui Ceresc și și-a petrecut timpul în post și rugăciune, rămânând fecioară.
Când tânărul Aglaide a cerut-o în căsătorie, sfânta a răspuns cu un refuz. Agalides s-a adresat lui Ciprian și i-a cerut ajutorul pentru o vrajă magică pentru a o fermeca pe Ia să se căsătorească. Dar, oricât a încercat Ciprian, nu a putut realiza nimic, deoarece sfânta, prin rugăciunile și postul ei, a năruit toate uneltirile diavolului.
Prin vrăjile sale invocate, Ciprian a dezlănțuit demonii asupra sfintei fecioare, încercând să trezească în ea patimile trupești, dar ea i-a alungat prin puterea semnului crucii și prin rugăciunea fierbinte către Domnul.
Nici măcar unul dintre prinții demonici și Ciprian însuși, prin puterea vrăjitoriei, după ce au luat diferite înfățișări, nu au putut să o clatine pe Sfânta Iustina, păzită de jur împrejur de credința ei fermă în Hristos.
Toate vrăjile s-au risipit, iar demonii au fugit la simpla privire sau chiar la numele sfintei. Ciprian, într-un acces de furie, a trimis ciumă asupra familiei Iustinei și asupra întregului oraș, dar aceasta a fost înfrântă de rugăciunea ei.
Sufletul lui Ciprian, corupt de stăpânirea sa asupra oamenilor și de incantațiile sale, s-a arătat în toată profunzimea căderii sale și în abisul de nimicnicie al celui pe care îl slujea.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea
„Dacă te înspăimânți chiar și la simpla umbră a crucii și numele lui Hristos te face într-adevăr să tremuri”, i-a spus Ciprian lui Satana, „atunci ce vei face, când Hristos însuși va veni înaintea ta?”.
Diavolul s-a aruncat atunci asupra preotului păgân și a început să îl bată și să îl sugrume. Sfântul Ciprian a testat atunci pentru prima dată pentru el însuși puterea semnului crucii și a numelui lui Hristos, pentru a se apăra de furia dușmanului.
După aceea, cu profundă pocăință, s-a dus la episcopul local Anthymos și a dat toate cărțile sale în flăcări. Și chiar a doua zi, după ce a intrat în biserică, nu a mai vrut să iasă din ea, deși nu acceptase încă Sfântul Botez.
Sfântul Ciprian, devenit episcop după ce l-a slujit pe Necuratul
Prin efortul său de a urma un mod de viață drept, Sfântul Ciprian a discernut marea putere a credinței fervente în Hristos și și-a răscumpărat slujirea de peste treizeci de ani adusă Satanei: la șapte zile după Botez a fost hirotonit cititor, în a douăsprezecea zi: subdiacon, în a treizecea: diacon, iar după un an a fost hirotonit preot. Iar în scurt timp, Sfântul Ciprian a fost ridicat la demnitatea de episcop.
Ieromartirul Ciprian a convertit la Hristos atât de mulți păgâni, încât în dieceza sa nu mai era nimeni care să aducă jertfe idolilor, iar templele lor păgâne au căzut în desuetudine. Sfânta Iustina s-a retras într-o mănăstire și acolo a fost aleasă egumenia.
În timpul persecuției împotriva creștinilor sub împăratul Dioclețian, episcopul Ciprian și egumenul Iustina au fost arestați și aduși la Nicomedia, unde, după torturi feroce, au fost decapitați cu sabia. Soldatul Teoctist, privind la suferințele fără vină ale sfinților, s-a declarat creștin și a fost executat împreună cu ei.
Cunoscând despre convertirea miraculoasă la Hristos a Sfântului Ieromartiru Ciprian, fost slujitor al prințului întunericului și spulberându-i prin credință stăpânirea, creștinii recurg adesea la mijlocirea rugătoare a sfântului în lupta lor cu duhurile necurate. Astăzi, cei doi sunt sărbătoriți pe 2 octombrie și mulți români poartă acest nume.
Tradiții de Sfântul Ciprian
Credincioșii apelează la Sfântul Ciprian când au probleme din cauza blestemelor și a farmecelor. El este protectorul celor care sunt blestemați.
Se spune că astăzi oamenii trebuie să îți stropească hainele și obiectele cu apă sfințită pentru a alunga duhurile rele și pentru a fi protejați de tot ce este rău.
Bătrânii cred că dacă se întâmpla ca cineva să găsească obiecte care nu îi aparțin, trebuie să le ia și să le ardă, apoi să purifice cu tămâie toată casa.
Obiectele străine pot fi semnul că cineva le-a făcut farmece.
Cei care vor ca rugile să le fie ascultate, trebuie să țină post înainte cu trei zile de a vizita racla cu moaștele Sfântului Ciprian.
Rugăciuni de Sfântul Ciprian
„Mai înainte ai fost învățător răutății și te-ai arătat Arhiereu prin cinstita fecioara Justina. Și ca un păstor înțelept, din spinii înșelăciunii ai înflorit ca o floare. Și pe noi credincioșii, ne-ai umplut cu miresmele tămaduirilor și de razele minunilor tale. Întărește-ne ca să-ți cântăm ție: Bucură-te, sfințite mucenice Ciprian, pururea slăvit!'
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare
„Stapane Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule si Chivernisitorule a toate, Sfant si slavit esti; imparatul imparatilor si Domnul domnilor, slava Tie. Tu Cel ce locuiesti in lumina cea nepatrunsa si neapropiata, pentru rugaciunea mea, a smeritului si nevrednicului robului Tau, departeaza demonii si stinge viclenia lor de la robii Tai. Revarsa ploaie la buna vreme peste tot pamantul si fa-l sa-si dea roadele lui; copacii si viile sa-si dea deplin rodul lor; femeile sa fie dezlegate si eliberate de nerodirea pantecelui; acestea si toata lumea mai intai fiind dezlegate, dezleaga si toata zidirea de toate legaturile diavolesti.
Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunosti si stii toate, dezleaga, sfarama si distruge, acum, lucrarile magiei, iar pe robul Tau (numele) pazeste-l cu toti ai casei lui de toate uneltirile diavolesti.
Zdrobeste cu insemnarea cinstitei si de viata facatoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustieste, distruge si departeaza pentru totdeauna toate lucrarile magiei, vrajitoriei si fermecatoriei de la robul Tau (numele).
Citește și: Ziua Universală a Iei.Sânzienele 2022 – tradiții și obiceiuri
Asa, Doamne, auzi-ma pe mine pacatosul slujitorul Tau si pe robul Tau cu toti ai casei lui, si dezieaga-i de demonul de amiaza, de toata boala si de tot blestemul, de toata mania, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lacomia, neputinta, prostia, neintelepciunea, mandria, cruzimea, nedreptatea, trufia, si de toate ratacirile si gresalele, stiute si nestiute, pentru sfant numele Tau, ca binecuvantat esti in veci. Amin.'
Sursa foto: Shutterstock.com