Sfânta Ecaterina, sărbătorită pe 25 noiembrie. Viața Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

 Lupescu Anca
.

Creștinii o sărbătoresc astăzi, pe 25 noiembrie, pe Sfânta Ecaterina. Născută în Alexandria, în Egipt, între secolele al III-lea și al IV-lea, în timpul împăratului Maxențiu, Ecaterina a devenit martiră după ce l-a respins pe împărat, urmându-și propria credință creștină. Sărbătoarea liturgică a Sfintei Ecaterina este celebrată la 25 noiembrie. Ea este patroana – printre alții – a filosofilor, a morarilor și a studenților.

Viața Sfintei Ecaterina

Sfânta Ecaterina este o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Pe 25 noiembrie este postul Crăciunului, așa că în această zi nu se mănâncă de dulce.

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare

Sfânta Ecaterina din Alexandria, (care a murit la începutul secolului al IV-lea), este unul dintre cei mai populari martiri creștini timpurii.

Ea este patroana filosofilor și a savanților și se crede că ajută la protejarea împotriva morții subite.

Sfânta Ecaterina din Alexandria nu este menționată înainte de secolul al IX-lea. Potrivit legendei, a fost o tânără extrem de învățată, de origine nobilă, posibil o prințesă. 

Ea a protestat împotriva persecuției creștinilor în timpul împăratului roman Maxentius – a cărui soție și câtorva soldați i-a convertit în timp ce era întemnițată – și i-a învins pe cei mai eminenți savanți chemați de Maxentius să i se opună.

În timpul torturii ulterioare, ea a mărturisit că și-a consacrat virginitatea lui Iisus Hristos, soțul ei, și a fost condamnată la moarte. 

Roata cu țepi cu care urma să fie ucisă s-a rupt când a atins-o (de unde și termenul de roata Ecaterinei), iar apoi a fost decapitată.

După moartea ei, îngerii i-ar fi dus trupul pe Muntele Sinai, unde, potrivit legendei, a fost descoperit în jurul anului 800 d.Hr. În Evul Mediu, când povestea căsătoriei sale mistice cu Hristos a fost larg răspândită, ea a fost una dintre cele mai populare sfinte și una dintre cele mai importante fecioare martire. Sfânta Ioana d’Arc susținea că vocea Ecaterinei se număra printre vocile cerești care îi vorbeau.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

Sfânta Ecaterina și viziunile sale

Se spune că Sfânta Ecaterina a avut două viziuni. Prima, în care o vede pe Maica Domnului cu Iisus în brațe, dar nu reușește să îi vadă fața Pruncului, pentru că nu era creștină. Abia atunci a decis să se boteze. 

A două vedenie este cu Hristos, care îi oferă un inel de logodnă și îi spune: „”Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pamântesc”.

După această întâmplare, Ecaterina a văzut a doua zi inelul de logodnă pe deget. S-a schimbat radical după această viziune și a început să condamne miturile și obiceiurile păgâne. A reușit să îi facă pe înțelepții vremii să creadă în Iisus.

Sfânta Ecaterina este obligată să se înfrunte cu filosofi păgâni. Mucenița a făcut ca toți filosofii prezenți să îl accepte pe Hristos și să Îl mărturisească ca fiind Dumnezeu. Filosofii au fost arși în foc pentru acest lucru.

Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni

Și Sfânta Muceniță a avut de suferit. Ei i s-a tăiat capul, însă în loc să curgă sânge, a curs lapte, iar îngerii i-au dus trupul pe Muntele Sinai, unde Mouse a văzut Rugul Aprins.

Acolo a fost ridicată o biserică cu numele Sfintei Mucenițe Ecaterina.

Se spune că ea este ocrotitoarea studenților teologi din București,. 

Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian” din București poarta hramul „Sfanta Muceniță Ecaterina”.

De altfel, o mică parte din moaștele Muceniței sunt la Biserica Colțea, din București.

Rugăciune către Sfânta Ecaterina

O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. 

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare

Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc’, ,,veşminte albe’ spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie’ pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor'.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton