Sexul în timpul sarcinii. Când este permis, dar și când este interzis. De-a lungul anilor, s-au creat numeroase zvonuri și controverse privind relațiile intime în timpul sarcinii. Ei bine, pentru a nu se mai lăsa loc de interpretări, cât și pentru bunăstarea femeilor gravide, medicii și specialiștii au explicat pe trimestre când se poate face dragoste în timpul sarcinii, dar și când este interzis. Iată care sunt explicațiile lor!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Sexul în relația de cuplu este un aspect extrem de important, atât pentru ea, cât și pentru el. Totuși, apariția unei sarcini este de cele mai multe ori mult mai imortantă pentru cei doi parteneri. Într-adevăr, copilul este esențial pentru ei, însă asta nu înseamnă că după ce a fost conceput fătul nu se mai întrețin relații sexuale.
Citește și: La cât timp după naștere îți poți relua activitatea sexuală
Citește și: Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației? Află răspunsul de la un medic ginecolog
Sunt femei care după ce află că sunt însărcinate exclud relațiile intime cu partenerul de viață. În același timp, sunt și femei care continuă să facă dragoste cu persoana iubită până în ultima lună de sarcină. Bineînțeles, ambele categorii țin să se contrazică, însă medicii au lămurit acest aspect pe înțelesul tuturor.
Sexul în timpul sarcinii. Când este permis, dar și când este interzis
Potrivit statisticilor din ultimii ani, raportul relațiilor sexuale scade ușor în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pe fondul schimbărilor hormonale, dar și a fricii femeilor de a nu-și complica sarcina sau a întâmpina probleme. Ei bine, potrivit medicilor, în timpul sexului, nici uterul și nici placenta nu sunt supuse unor vibrații mai mari decât ca cele în timpul mersului. Mai concret, teoria conform căreia în timpul trimestrul 1 sexul crește riscul de avort este falsă. Sexul în trimestrul 1 de sarcină nu este interzis decât dacă medicul recomandă acest lucru.
Se poate face sex în timpul trimestrului 2 de sarcină?
În primul trimestru de sarcină, femeile se confruntă cu numeroase stări neplăcute. Ei bine însă, grețurile, stpile de vomă și simptomele de rău dispar în cel de al doilea trimestru. Dacă în primele luni de sarcină apetitul sexual a fost scăzut, femeile pot profita de liniștea din parte a doua a sarcinii, mai ales că sunt mult mai dornice de afecțiune și tandrețe. Așadar, dacă nu există o contraindicație de la medicul care se ocupă de sarcină, sexul este permis și în cel de-al doilea trimestru. Mai mult decât atât, gravida poate experimenta orice atât timp cât nu pune o presiune prea mare asupra abdomenului.
Ce spun medicii despre relațiile sexuale în al treilea trimestru de sarcină?
În trimestrul 3, lucrurile nu mai sunt la fel de simple ca în trimestrul 1 și 2, ci din contră. Situația se complică din mai multe puncte de vedere. În primul rând, burta este din ce în ce mai mare și apasă pe intestine, vezică și rect. În al doilea rând, femeile iau câteva kilograme în plus și de cele mai multe ori sunt complexate de acest aspect, astfel că nu se mai simt atrăgătoare. De asemenea, partnerii se tem de un contact sexual când vâd burtica așa mare și știu că bebelușul este atât de apropae. Prin urmare, în acest caz cel mai bine este ca partenerii să discute cu doctorul, care știe cel mai bine dacă pot sau nu să mai întrețină relații intime în funcție de cazul fiecărei femei.
Sursă foto: Pixabay