„Respectul este omagiul pe care îl datorăm meritului“. Haideți să (ne) facem bine împreună!

 Dumba Gabriela
.

Trăim într-un secol în care valori ca respectul, empatia, grija, încrederea și speranța s-au diluat, evoluăm pe repede înainte, preocupați mai mult de virtual decât de real, fără să realizăm că viitorul nostru depinde, de fapt, de ce construim în prezent. Iată însă că, într-o lume preocupată preponderent de propria bunăstare, apar din ce în ce mai multe voci care susțin nevoia de a (re)aduce în față valorile ce stau la baza unei societăți sănătoase și a unui mâine mai bun.

Doar conștientizând valorile care ar trebui să ne guverneze vom reuși să trăim într-o țară însănătoșită moral, chiar și în vremuri pandemice. Iar respectul este una dintre ele. Respectul față de ceilalți, dar mai ales față de noi înșine, pentru că, nu-i așa?, dacă nu cunoaștem respectul și dragostea de sine nu vom fi niciodată capabili să le oferim celorlalți. Demersul RoMâine, inițiat de MedLife, furnizorul de sănătate al României, ne invită la a ne face bine, împreună.

Joaquin Phoenix: „Respect actorii și regizorii”

„Respectul este una dintre cele mai mari comori ale vieții. La ce se rezumă totul dacă nu ai asta?, spunea Marilyn Monroe. Iar peste decenii, staruri A-list de la Hollywood au luat atitudine nu o dată, vorbind atât despre respectul pe care și-l datorează reciproc, cât și despre respectul care trebuie să coexiste între artiști și fanii lor.

Cu doi ani în urmă, la Premiile Billboard, rapperul Drake făcea apel la mai mult respect între artiști.

„Vreau doar să încurajez pe toată lumea să le spună celorlalți artiști ce părere au despre ei. Spuneți-le că îi iubiți și îi respectați cât timp suntem cu toții încă aici. (…) Așadar, vă încurajez în această seară să arătați cuiva dragoste, să spuneți cuiva că îi iubiți muzica sau că iubiți ce fac, a fost discursul artistului.

Tot despre respect vorbește și filmul cu același titlu apărut în luna august pe ecrane, un omagiu adus Reginei muzicii soul, Aretha Franklin. Cu o carieră de 6 decenii, perioadă în care a câștigat 18 Premii Grammy, Lady Soul, cum era supranumită, a fost un simbol al mândriei persoanelor de culoare.

 „Cu toții avem nevoie și ne dorim respect, bărbat sau femeie, negru sau alb. Este dreptul nostru fundamental, spunea Aretha Franklin.

Nadia Comăneci și Ivan Patzaichin, campioni pentru care respectul a fost literă de lege

Nadia Comăneci și Ivan Patzaichin. Doi titani ai sportului, două embleme cu care România se mândrește în lume, doi campioni care au pentru totdeauna un loc în inimile iubitorului sportului. Cei doi mari campioni au avut mereu o relație bazată pe respect și apreciere. Așa cum Nadia Comăneci a subliniat, după trecerea în neființă a „canoistului nepereche', Ivan Patzaichin a fost un adevărat model pentru toți cei care l-au cunoscut.

Felul său de a fi i-a surprins mereu pe oamenii care au avut onoarea să-l cunoască, de la oamenii simpli la prinți, șefi de stat sau vedete de talie mondială. Modest, indiferent de performanțele obținute de-a lungul timpului, Ivan Patzaichin a arătat mereu un maxim respect pentru cei care au adus faimă României indiferent de ramura sportivă, dar și față de oamenii care l-au iubit.

Canoistul a câştigat 7 medalii la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat. Este celebră cursa care a dus la câștigarea aurului olimpic cu pagaia ruptă.

Nu s-a plâns niciodată, nu și-a strigat în public nemulțumirile, și-a respectat fanii și nu i-a împăvărat niciodată cu problemele personale. S-a stins așa cum a trăit: în discreție totală, în mijlocul familiei.

Un gigant al sportului… o legendă nemuritoare… un prieten drag… un om minunat. RIP Dragă Ivan Patzaichin', a scris Nadia Comăneci când a aflat că prietenul ei drag s-a dus.

Paul Surugiu: „Respectul nu se învață! El este o trăsătură de caracter!” 

Paul Surugiu este unul dintre cei mai iubiți și respectați artiști – atât de către fani, cât și de către colegii de breaslă – autohtoni. Pentru el, respectul este o valoare primordială, iar asta se vede din toate demersurile sale. De-a lungul timpului, Fuego a ajutat sute de artiști aflați în situații grele și i-a încurajat pe cei aflați la început de drum. Ceea ce a început ca un hobby s-a transformat în pasiune, iar mai apoi în Proiectul ART BY FUEGO, care a adus bucurie în sufletele oamenilor atât prin intermediul culorilor așezate cu măiestrie pe pânză, cât și prin prisma ajutorului financiar, dar și moral primit din partea artistului. Așa cum mărturisește și el, respectul nu se învață, este o trăsătură de caracter.

„Respectul înseamnă, dincolo de orice altceva, un bun-simț asumat, o anumită educație pe care o punem în aplicare, o recunoaștere a faptului că putem să ne exprimăm aprecierea fără vanități. Cea mai recentă dovadă de respect pe care am primit-o a fost cea în care am primit un telefon, din senin, de la un număr. De la celălalt capăt vorbea renumita Maria Ciobanu, care-mi mulțumea că prin mine și emisiunea mea și-a mai potolit dorul de copiii ei, pe care i-a văzut la televizor. Eu unul primesc zilnic dovezi de respect și sunt privilegiat cu asta. Oamenii simpli îmi arată că mă iubesc și respectă munca. Și eu la rându-mi fac asta, dezinteresat, fără a aștepta ceva la schimb!

O altă dovadă, puțin mai veche, a fost cea în care soprana de renume mondial Elena Moșuc a demonstrat că e un om și un caracter înalt! Momentul a fost următorul – filmări ale emisiunii mele din fiecare duminică, de la TVR 2, în avans. Asta înseamnă că pe parcurs pot apărea neprevăzute până la filmare. Și s-a întâmplat asta de zeci de ori, când am refăcut de la zero ediții sau am chemat alți invitați. Nu a fost cazul în ceea ce o privește pe ELENA MOȘUC.

Profesionalismul și dăruirea ei m-au uimit. Și mi-a dovedit că e un spirit înalt și un caracter pe măsură, căci a venit în România, iar mai apoi, când s-a întors Elveția, acolo unde stă de 30 de ani, a stat 10 zile în carantină, singură, izolată. Și toate astea pentru că a promis. Nu a contat nimic altceva. Nu știu câți ar face asta și câți oameni s-ar lăsa pe ei în favoarea unei idei și-a respectării unei promisiuni? Vă spun eu. Foarte, dar foarte puțini, pentru că lumea a devenit dominată de egoism și e păcat. Respectul nu se învață! El este o trăsătură de caracter!„, a declarat Paul Surugiu pentru VIVA!

Laura Cosoi: „Dincolo de prefix, e vorba de respect faţă de propria-ţi persoană

Una dintre cele mai frumoase femei din România, actriță talentată și mamă devotată pentru cele două fetițe adorabile. Niciodată nu a stresat-o trecerea timpului, iubește femeia care a devenit și respectă omul care a realizat atât de multe lucuri minunate în cei 39 de ani de viață.

Respectul este elementul-cheie într-o relație frumoasă cu ceilalți, dar mai ales cu propria persoană, iar Laura militează pentru ca nici o femeie să nu neglijeze asta!

„Eu mă autoironizez zicând că atunci când râd am 15 riduri de expresie la un ochi şi 15 la celălalt. Nişte riduri am făcut, dar ăsta e farmecul, nu? Ridurile înseamnă că ai trăit ceva, că ai o experienţă de viaţă, că ai ceva de spus, sunt de expresie şi atunci nu mă deranjează.

Cred că dacă nu te iei aşa de mult în serios, ai mai mult de câştigat. Şi important este să ai o stare bună, să râzi mult, să nu te gândeşti că ţi se strâmbă' faţa. Mai bine ţi se strâmbă' faţa decât sufletul. Dincolo de prefix, e vorba de respect faţă de propria-ţi persoană. Pentru darul lui Dumnezeu care mi-a dat o viaţă, o faţă, un corp, o minte, un suflet şi trebuie să le îmbogăţesc.

Nu trebuie lăsate aşa cum au venit, trebuie în permanenţă adus un plus de ceva frumos – că e la exterior, că e la interior. Am grijă să citesc o carte bună, să urmăresc un film bun, să mă duc la teatru, să-mi hrănesc sufletul, tot aşa cum îmi hrănesc şi trupul', declara Laura într-un interviu mai vechi, acordat csid.ro.

Respectul, valoare universală

Valori ca respectul, empatia, grija, încrederea și speranța sunt subliniate și în cadrul Platformei de sănătate RoMâine, proiect inițiat de MedLife, ce reprezintă un efort comun depus în scopul găsirii unor soluții pentru a face împreună România bine.

Proiectul este susținut, în calitate de ambasadori, de personalități ca Nadia Comăneci, Radu Paraschivescu, David Popovici, Marius Manole sau Melania Medeleanu, care contribuie cu povești personale și îndemnuri la atenție asupra principiilor care ne clădesc.

Acestor ambasadori ai valorilor li se alătură însă și o serie de profesioniști și celebrități din spațiul public românesc, specialiști în sănătate, dar și din toate zonele profesionale ale societății – actori, scriitori, antropologi, jurnaliști, sportivi, muzicieni și nu numai, care remarcă importanța respectului în domeniile pe care le stăpânesc.

„După cum spunea Kant, respectul este omagiul pe care îl datorăm meritului. Meritul acesta înseamnă competență plus autoritate în domeniu. Înseamnă știința de a te așeza în așa fel în fața lumii încât să fii cât mai autentic și în același timp să nu vrei să le placi tuturor pentru că nu o să reușești niciodată. Demersul MedLife este util în primul rând pentru că nu fiecare dintre noi conștientizează la fel valorile.

S-ar putea să fie oameni care să nu le poată defini, să nu le poată aduna pe cele bune sub aceeași umbrelă. Prin urmare, faptul că avem o platformă pe care aceste valori sunt explicate, ilustrate și însoțite de niște comentarii și puncte de vedere ale unor oameni „vaccinați la capitolul Respect poate fi un sprijin pentru fiecare dintre cei curioși să afle mai multe lucruri despre acest concept misterios care este Respectul și care pare la îndemână, dar nu e întotdeauna, declară Radu Paraschivescu, jurnalist, autor și ambasador al valorii Respect în campania RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine powered by MedLife poate fi accesată pe www.romaine.ro.

Proiect realizat cu sprijinul MedLife

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton