Renunță la comparații! Cum ajungi să îi transmiți copilului tău teama de eșec

.

Nu ne naștem cu teama de eșec, ci ea se învață. Rezultatul? Copii anxioși și viitori adulți nefericiți, pentru care nimic nu e destul. Ce trebuie să eviți tu ca părinte.

Probabil că întreaga ta copilărie ai auzit același lucru, iar acum că ești părinte pui în practică involuntar același tipar toxic.


Comparația pare o boală națională? Mereu aduci în discuție ce rezultate are sau cât este de cuminte fratele, sora, vecinul sau verișorul copilului tău? Ei bine, acesta nu este un stimulent.

Citește și:

Semne că ești într-un echilibru emoțional fragil și trebuie să ai grijă de tine

Nu te bucuri de timpul liber? 3 semne că ești prea obosită!

Ci mai degrabă un proces încet și sigur de sabotare a încrederii în sine și de implementare a unui perfecționism ce în final va aduce numai nefericire.


Copilul va primi un set de așteptări la nivelul cărora va încerca să se ridice cu disperare, pentru a nu pierde afecțiune părintelui.

Iar fiecare critică, fiecare reproș va reprezenta o invalidare a eforturilor și o validare a neputinței micuțului. Astfel, copilul își va crea în timp standarde extrem de ridicate și o teamă de eșec care îl va afecta pe toate palierele vieții.

Foto: Shutterstock