Poluarea aerului, o amenințare la adresa sănătății oamenilor

.

Poluarea aerului poate fi dăunătoare chiar și atunci când nu este vizibilă. Ochiul uman poate distinge particule mai mari de 50-60 de microni. Cele mai mici de 10 microni pot pătrunde în plămâni cauzând diverse probleme de sănătate.

În prezent, poluarea nu mai este văzută doar ca o problemă de mediu, ci este considerată una dintre marile amenințări ale sănătății publice și ale drepturilor omului, afectând, cu precădere, persoanele sărace și vulnerabile.


Poluarea nu este însă un fenomen local. Liderii din toate țările lumii caută soluții pentru a reduce nivelul poluanților din mediu.

Soluții eficiente pentru îmbunătățirea calității aerului

Calitatea aerului pe care îl respirăm influențează starea de sănătate și, pornind de aici, întreaga viață, inclusiv performanța profesională. Studiile au arătat faptul că numărul de poluanți din interior este de o sută de ori mai mare decât în aer liber. De aceea, fie că lucrăm de acasă ori petrecem o mare parte a zilei în locuință, fie că mergem zilnic la birou, trebuie să ne asigurăm că respirăm un aer sănătos. Un sistem eficient de filtrare aer devine astfel necesar. Un purificator de aer este o soluție la îndemână. Acesta, datorită filtrelor sale, reține particule mari de praf, scame și păr de animale, precum și acarieni, polen, spori de mucegai, bacterii și virusuri.


Curățenia în spațiul în care ne petrecem timpul este, de asemenea, importantă pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Cu cât este mai multă mizerie într-un spațiu, cu atât crește și nivelul de poluare, pentru că bacteriile, sporii și particulele de praf se înmulțesc și se răspândesc rapid. Curățenia zilnică a locuinței, împreună cu un sistem de ventilație corespunzător, influențează pozitiv calitatea aerului dintr-o casă sau dintr-un birou.

Un alt factor care are un impact asupra calității aerului este umiditatea dintr-un spațiu. Aceasta ar trebui să fie în jurul valorii de 40-60%, astfel încât poluanții să fie eliminați și aerul să fie respirabil. O soluție pentru această problemă ar putea fi folosirea unui dezumidificator.


Nu în ultimul rând, cea mai simplă soluție pentru a îmbunătăți calitatea aerului dintr-o locuință este folosirea plantelor verzi. Acestea filtrează excesul de dioxid de carbon dintr-o cameră și ne permit să respirăm aer curat. În plus, studiile au arătat că florile verzi contribuie și la creșterea productivității cu până la 15%.


Pentru a funcționa corespunzător, oamenii au nevoie de oxigen, de aceea calitatea aerului din spațiile închise trebuie îmbunătățită în permanență.

Probleme de sănătate care pot apărea din cauza poluării

Poluarea este responsabilă pentru multe probleme de sănătate și chiar decese la nivel mondial. Datele arată că aproximativ 1,3 milioane de persoane mor anual din cauza poluării aerului.

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului, arată Agenția Europeană de Mediu. Cea mai gravă situație din blocul european s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu.


București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2, o substanță clasificată drept cancerigen de mare risc de Organizația Mondială a Sănătății. În acest context, ​România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, arată un studiu publicat de Alianța Europeană de Sănătate Publică.

Printre problemele de sănătate pe care le putem dezvolta din cauza aerului poluat se numără bronșite acute și cronice, boli cardiovasculare, cancere pulmonare și ale căilor respiratorii, dar și afecțiuni ale aparatului reproducător, crize de astm și alergii la polen. În plus, o calitate inferioară a aerului poate crește mortalitatea în cazurile de COVID-19.


Poluarea este una dintre marile amenințări ale omenirii, de aceea este nevoie de măsuri concrete pentru combaterea acestui fenomen.

Sursă foto: Antonio Guillem/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Alecoair