Pătrunjel - proprietăți, la ce se folosește, curiozități 

 Lupescu Anca
.

Pătrunjelul are o istorie interesantă și a fost legat de moarte și de lumea mistică în multe culturi diferite din Europa. Proprietățile magice ale pătrunjelului includ, printre altele, protecția, purificarea, dragostea și comunicarea cu spiritele. Beneficiile sale medicinale sunt variate și includ faptul că este plin de antioxidanți, ajută la iritațiile pielii și ajută la digestie.

Pătrunjel – proprietăți, la ce se folosește, curiozități 

Următoarele posibile beneficii pentru sănătate au fost legate de consumul de pătrunjel.

Prevenirea cancerului

Flavonoidele sunt compuși vegetali care apar în mod natural și care pot contracara agenții care cauzează boli în organism.

Miricetina este un flavonoid care se găsește în pătrunjel și în alte plante. S-a demonstrat că ajută la prevenirea cancerului de piele. Pătrunjelul conține una dintre cele mai mari concentrații de miricetină la 100 de grame.

Pătrunjelul și alte ierburi și legume verzi pot bloca efectele cancerigene ale aminelor heterociclice. Aceștia sunt compuși chimici care au calități cancerigene. Ei sunt generați atunci când carnea este prăjită la temperaturi ridicate.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Cei care preferă friptura carbonizată ar trebui să o asocieze cu legume verzi, cum ar fi pătrunjelul, pentru a ajuta la reducerea acestor efecte potențial dăunătoare.

Protejează împotriva diabetului

Miricetina prezentă în pătrunjel a fost, de asemenea, examinată pentru a fi utilizată în tratamentul și prevenirea diabetului.

Studiile de laborator și pe animale au demonstrat că miricetina poate reduce nivelul de zahăr din sânge și diminua rezistența la insulină. De asemenea, pare să ofere efecte antiinflamatorii și să elimine excesul de grăsime din sânge.

Îmbunătățirea sănătății oaselor

Un aport scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fractură osoasă. Consumul unei cantități adecvate de vitamina K poate îmbunătăți sănătatea oaselor prin îmbunătățirea absorbției calciului și reducerea excreției de calciu în urină.

Zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a atinge doza zilnică recomandată de vitamina K.

Consumul unei game de fructe, legume și ierburi aromatice este legat de un risc redus de probleme de sănătate. O dietă cu cantități mai mari de alimente naturale și mai puține alimente fabricate are mai multe șanse să ducă la o sănătate generală mai bună.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Nu este probabil ca o substanță chimică sau o vitamină să ofere aceleași beneficii pentru sănătate de una singură sau sub formă de supliment. Oferă mai multe beneficii consumul de alimente în forma lor originală.

Cum se folosește pătrunjelul în bucătărie

Pătrunjelul cu frunze plate are un gust savuros și pământiu care amintește de țelină și care poate salva multe feluri de mâncare fade.

Cum se gătește pătrunjelul: Atunci când se stabilește cum se folosește pătrunjelul în gătitul unei mese, este util să reții că cele mai răspândite trei utilizări sunt: salate, garnitură sau ca parte a unui buchet garni. 

Deosebit de bun pentru salate sau pentru a construi o bază de aromă pentru supe, tocănițe sau ciorbe, crenguțele de pătrunjel sunt cel mai bine tăiate fin cu un cuțit ascuțit. 

Adaugă-le la începutul procesului de gătire, împreună cu alte plante aromatice potrivite, cum ar fi ceapa și usturoiul. De asemenea, este indicat să rezervi o lingură sau două de frunze pentru a le presăra la servire, pentru a conferi mâncării un plus de vigoare.

Atunci când gătești cu pătrunjel ca buchet garni, pur și simplu leagă mai multe crenguțe împreună cu ierburi aromatice complementare la alegere, adaugă-le în vasul cu supă sau în cratiță la începutul procesului de gătit și îndepărtează-le înainte de servire. 

Cea mai populară combinație de buchet garni este cea de pătrunjel cu cimbru și dafin. Combinații sărate alternative includ salvie, rozmarin și oregano – dar nu ezita să experimentezi.

Pătrunjelul poate fi folosit pentru a găti sos pentru paste, supe, stocuri, pentru a frige sau a înăbuși legume și pentru a crea buchete de garni.

Se folosește în mâncarea italiană, franceză, nord-africană, din Orientul Mijlociu, Caraibe.

Cum să folosești pătrunjelul în rețete

Chimichurri – un pesto în stil argentinian.

În orice fel de chifteluțe.

Paste Aglio Olio e Peperoncino: Usturoi, ulei de măsline, ardei iute și pătrunjel

Tabbouleh (salată din Orientul Mijlociu).

Supă înăbușită de ceapă, cartofi și pătrunjel.

Ciuperci la grătar cu usturoi, ulei de măsline și pătrunjel.

Tocăniță de fasole albă, mazăre și ceapă cu pătrunjel.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Anghinare cu usturoi înăbușit cu pătrunjel și capere.

Pesto de pătrunjel.

Humus cu pătrunjel.

Unt cu pătrunjel și usturoi.

Cartofi noi la cuptor cu pătrunjel și usturoi.

Curiozități despre pătrunjel

Pătrunjelul este numele comun al unei plante de culoare verde aprins, care este cultivată pe scară largă pentru frunzele sale.

Este originar din regiunea centrală a Mediteranei, inclusiv din Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Malta, Maroc, Algeria și Tunisia.

Pătrunjelul este cultivat de mai bine de 2.000 de ani.

Potrivit legendei, pătrunjelul a răsărit acolo unde s-a vărsat sângele eroului grec Archemorus, atunci când a fost mâncat de șerpi.

Unii istorici îi atribuie lui Carol cel Mare, împăratul Sfântului Imperiu Roman, meritul de a fi făcut ca această plantă să fie atât de populară, pentru că a pus-o să se înmulțească pe toată proprietatea sa.

Pătrunjelul este menționat adesea de-a lungul istoriei, și nu numai pentru proprietățile sale culinare și medicinale. Primii greci confecționau coroane de pătrunjel pentru a le oferi câștigătorilor jocurilor sportive Nemena și Istmia, în același mod în care coroanele de dafin îi onorau pe olimpici.

Numele de „pătrunjel” provine din cuvântul grecesc πετροσέλινον (petroselinon), care înseamnă țelină de stâncă, deoarece se dezvoltă pe stânci și pe pereți.

Pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante aromatice din lume și este utilizat pe scară largă în bucătăria europeană, din Orientul Mijlociu și din America.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Există doar 36 de calorii în 100 de grame de pătrunjel.

Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina K și vitamina C, precum și o sursă bună de vitamina A, acid folic și fier. Componentele uleiului volatil al pătrunjelului includ miristicina, limonenul, eugenolul și alfa-tujena. Printre flavonoidele sale se numără apiina, apigenina, crisoeriolul și luteolina.

Beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului includ prevenirea halenei, combaterea cancerului de piele, combaterea diabetului, promovarea sănătății oaselor, stimularea sistemului imunitar, servind ca antibiotic natural, menținerea sănătății inimii și detoxifierea organismului. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Alte beneficii includ combaterea artritei, albirea pielii și oferirea unui ten mai clar și promovarea unui păr sănătos.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton