Patru pași eficienți pentru a avea mai mult timp pentru tine

.

Dacă ai mereu senzația că nu ai niciodată timp pentru tine și te simți copleșită, trebuie să știi că aceasta nu este doar o impresie, ci o realitate. Vestea proastă este că problema pornește chiar de la propria persoană. Vestea bună este că există câteva metode simple pentru a obține o doză de echilibru. Și totul pornește, de fapt, de la a-ți face timp pentru tine. Atunci când ești obosită, totul ți se pare mai dificil. Prin urmare, este important pentru echilibrul tău mintal și fizic să îți reîncarci în mod regulat bateriile pentru a face față provocărilor într-un mod pozitiv, optimist. Iată patru pași eficienți pentru a câștiga mai mult timp pentru tine.

Analizează-ți programul


Fă-ți puțin timp pentru a-ți analiza programul zilnic, diversele activități și obligații sociale și profesionale. Apoi, ia-ți o agendă și elimină toate acele activități care nu-ți aduc niciun beneficiu și pe cele care apasă prea mult asupra psihicului tău. Pur și simplu pune mâna pe telefon sau trimite un e-mail pentru a anula întâlniri inutile, invitații pe care nu ai îndrăznit să le refuzi, activități care nu îți mai produc bucurie etc. Păstrează doar acele programări și activități obligatorii, de exemplu, cele profesionale, și pe cele care te încarcă pozitiv. Apoi învață să stabilești limite și să spui „nu’. Acest lucru nu este, evident, întotdeauna posibil la nivel profesional, dar și în acest caz poți să încerci să vezi ce funcționează.


De asemenea, îți poți ușura lista de sarcini. Profită de mediul online pentru a scăpa de drumurile la bancă sau pentru plata facturilor. Cu internet banking BCR îți poți gestiona eficient bugetele, poți să-ți plătești facturile online și ai cele mai bune soluții în ceea ce privește tranzacțiile bancare, direct din telefon. 

De asemenea, poți să îți faci majoritatea cumpărăturilor online. Plimbatul prin supermarket sau alte magazine poate să te facă să pierzi multe ore, iar taxele de livrare sunt compensate de faptul că ai mai mult timp pentru tine.


Nu este nevoie să faci curățenie în fiecare zi. Încearcă să vezi care activități cântăresc cel mai mult în programul tău și gestionează-le diferit, astfel încât să îți fie mai ușor. Identifică, de asemenea, acele sarcini legate de casă care pot fi alocate celorlalți membri ai familiei, partener de viață, copii etc. Totodată, dacă delegi o sarcină cuiva, renunță la a insista asupra modului în care este efectuată, pentru că, în fond, doar rezultatul contează.


Urmând aceste sfaturi simple, vei învăța să te concentrezi asupra lucrurilor esențiale și să îți faci mai mult timp pentru tine. 

Dormi cel puțin opt ore pe noapte sau cât îți este necesar

Poate fi surprinzător să afli că, pentru a avea timp pentru tine, trebuie să dormi mai mult. Mulți specialiști au demonstrat că lipsa somnului afectează în mod semnificativ sănătatea mintală și fizică și, prin urmare, eficiența și dezvoltarea personală. Atunci când corpul și mintea au fost sub tensiune pentru o lungă perioadă de timp, somnul este cea mai eficientă metodă pentru a se reface și a avea energie. Pentru a face acest lucru, regulile de bază sunt să nu te culci prea târziu și să dormi suficient.


Planifică timpul pentru tine

Pentru a nu risca să pierzi timpul cu alte activități, de data aceasta, în aceeași agendă, programează-ți anumite momente pentru tine. O oră, o jumătate de zi, o seară, important este să respecți acest program și să îți oferi aceste pauze în mod regulat. Discută și cu ceilalți membri ai familiei, în cazul în care ai copii, pentru a te asigura că are cine să se ocupe de ei.

Învață să nu te mai simți vinovată

Timpul alocat propriei persoane nu înseamnă egoism, ci echilibru. Pauzele pe care le faci sunt pentru a te umple de energie, pentru a-ți hrăni încrederea în sine, pentru a putea deveni disponibilă pentru ceilalți, pentru a-ți proteja sănătatea mintală și fizică. Pentru o relație cu sine armonioasă ai nevoie de un echilibru între încrederea în propria persoană și stima și iubirea de sine.


Alege activitățile care îți plac cu adevărat

Alege activități care îți plac cu adevărat, pe care le poți face regulat, în mod ideal o dată sau de mai multe ori pe săptămână, și care depind de tine. Sportul și toate activitățile „solo’ sunt exemple bune. Dacă îți place să citești, să tricotezi, să grădinărești, să vizionezi seriale pe Netflix, fă-o. Nu există reguli. În schimb, o mare greșeală ar fi să te angajezi într-o activitate „sănătoasă’ care nu îți place cu adevărat. Cel mai bine este să testezi mai întâi o astfel de activitate pentru a afla dacă îți place, iar dacă nu, renunță.


Cei mai mulți oameni cred că totul este în regulă atât timp cât nu se simt epuizați. Și, totuși, mulți dintre noi simțim o nepotrivire între ceea ce trăim zilnic și visurile, aspirațiile noastre. Acesta este motivul pentru care este nevoie de timp pentru sine. Deși nu va fi întotdeauna ușor, pentru că vei fi în continuare tentată să-i pui pe alții în față și pentru că de multe ori te vei simți copleșită, cu metodele de mai sus situația se va îmbunătăți. Îți vei recâștiga energia pe măsură ce mergi mai departe, vei fi mai calmă și mult mai puțin obosită.


Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu BCR