Paștele Catolic 2022 - tradiții și obiceiuri

 Lupescu Anca
.

Paștele Catolic este o sărbătoare solemnă care are loc în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară; care are loc la sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie. Duminica Paștelui, Paștele sau Duminica Învierii, așa cum mai este cunoscută, marchează a treia zi după crucificarea lui Iisus Hristos și ziua învierii sale miraculoase, împlinind profeția lui Mesia anunțată în Vechiul Testament.

Cum sărbătoresc catolicii Paștele

Marcând începutul Postului Mare, Miercurea Cenușii are loc cu 46 de zile înainte de Duminica Paștelui. În timpul Liturghiei, preotul va aplica cenușă pe capetele participanților doritori.

Postul Paștelui 2022 începe pe 7 martie. Tradiții, superstiții, ce se mănâncă în post

O cruce desenată în cenușă este aplicată pe frunte și simbolizează praful din care ne-a făcut Dumnezeu. Reprezintă, de asemenea, dorința noastră de a ne pocăi pentru că am păcătuit și durerea pe care o simțim pentru că am provocat o despărțire de Dumnezeu.

Postul Mare

Timp de 46 de zile, participanții vor posti în zilele de luni până sâmbătă, în următoarele 6 săptămâni. Duminicile sunt excluse din post , ceea ce le permite în siguranță creștinilor să postească timp de 40 de zile în timpul Postului Mare.

Cei cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, postesc își vor limita mesele zilnice la o singură masă completă și două gustări mici pe zi. Gustările sunt suficient de mici încât să nu însumeze o masă completă atunci când sunt puse împreună.

Mulți creștini și copii renunță la lucruri specifice, cum ar fi să nu mănânce ciocolată, să nu mănânce în oraș sau să se abțină de la carne.

Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este atât duminica finală sau sfârșitul Postului Mare, cât și începutul Săptămânii Sfinte. Săptămâna Sfântă comemorează sosirea lui Iisus Hristos la Ierusalim și ultima săptămână din viața sa pe pământ.

Buna Vestire, obiceiuri și superstiții. Prima dezlegare la peşte din Postul Paștelui

În timpul slujbei din Duminica Floriilor, enoriașilor li se poate înmâna o ramură de salcie pe care o poartă în biserică. Aceste ramuri au fost binecuvântate și pot fi transformate într-o cruce sau coroniță. 

Joia Sfântă

Joia Sfântă comemorează Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos și instituirea preoției. Sărbătorind această masă ca pe un praznic pascal, Iisus și-a împărțit ultima masă cu discipolii săi la Ierusalim.

Aceasta a fost noaptea în care a fost trădat de Iuda, iar în timpul mesei a prezis pe bună dreptate această trădare. Dorința sa de a-și înfrunta soarta, arată că era dispus să se sacrifice pentru binele întregii omeniri.

Cunoscută sub numele de slujba Cinei Domnului, slujba din Joia Sfântă este ținută în comemorarea ultimei cine a lui Iisus Hristos. Euharistia este deosebit de importantă în această slujbă, deoarece în timpul acestei mese, Hristos a frânt pâinea cu ucenicii săi și a rostit cuvintele „Acesta este trupul Meu, acesta este sângele Meu'.

Cui îi este interzis să țină postul intermitent: „Nu este pentru toată lumea’

De asemenea, în timpul sărbătorii, Isus a spălat picioarele celor 12 apostoli ai săi, ungându-i ca primii săi preoți. Acest gest de umilință este reconstituit în timpul slujbei. Unele parohii pot selecta 12 membri pentru a-i reprezenta pe apostoli, alte parohii pot invita toți enoriașii să participe și să li se spele picioarele.

Vinerea Mare

Vinerea Mare comemorează răstignirea lui Iisus Hristos. Este o zi de reflecție solemnă care este împărtășită de majoritatea creștinilor din întreaga lume.

În timpul Liturghiei din Vinerea Mare, creștinii reflectează la durerea și suferința pe care Isus a trebuit să le îndure pentru noi. A fost biciuit, i s-a pus o coroană de spini, a fost certat și ridiculizat și a fost pus să poarte greutatea crucii sale, fiind obligat să o ducă până la locul execuției sale.

Deși nu toți creștinii se pot abține de la consumul de carne vinerea, Vinerea Mare este o zi în care toți catolicii practicanți se abțin de la carnea roșie. Catolicii care au peste 14 ani, fie nu vor mânca deloc carne, fie se vor limita doar la carne albă, cum ar fi peștele sau puiul.

Noaptea de Sâmbăta Mare – Vigilia de Paște

Cei care au fost botezați în copilărie, pot primi Sacramentul Confirmării în timpul unei Veghe de Paște care are loc sâmbătă seara. De asemenea, veghea poate fi ținută în timpul orelor de întuneric, între apusul soarelui sâmbătă și răsăritul soarelui în dimineața de Paște.

Când începe postul Sfintei Mării și cât ține

În funcție de loc, este posibil ca aceste Confirmări să se desfășoare doar la miezul nopții, când ultimele raze de soare se pierd pe cerul nopții, sau la răsăritul de dimineață.

Duminica Paștelui

Duminica Paștelui începe, pentru majoritatea catolicilor, prin participarea la slujba de la miezul nopții de la Vigilia Pascală. Alții își încep Duminica Paștelui cu o slujbă de dimineață. După slujba de dimineață, parohia poate organiza un mic dejun de Paște pentru membrii săi. Sau pot oferi mâncare celor mai puțin norocoși.

Familia catolică obișnuită, fie va participa la evenimentele comunității locale, fie își va petrece restul zilei alături de cei dragi. Ei pot lua parte la parade, sărbători, festivaluri sau pot urmări spectacole live. Unele dintre aceste evenimente pot fi puternic inspirate de cele 14 Stații ale Crucii, care redau evenimentele Crucificării lui Iisus Hristos.

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Semnificație și obiceiuri

Cu toate acestea, majoritatea evenimentelor nu sunt inspirate în mod tradițional direct din Biblie. Fie că este vorba de o tradiție seculară, de o tradiție culturală unică sau bazată pe superstiții regionale legate de noroc; există multe tradiții nebiblice de care ne bucurăm în Duminica Paștelui.

Paștele Catolic 2022 – tradiții și obiceiuri

În emisfera nordică, Paștele este asociat cu primăvara, dar în emisfera sudică este toamna. Această mică diferență este suficientă pentru a determina unde și cum se adună oamenii pentru a sărbători împreună Paștele.

Ouăle de Paște sunt dăruite celor dragi sau folosite în jocuri în întreaga lume. În funcție de regiune, este posibil să există tradiția unei vânători de ouă. Ouăle de Paște sunt ascunse și copiii trebuie să le găsească. 

Există și jocuri de aruncat ouă, în care câștigătorii sunt ultima echipă care sparge oul, sau chiar curse cu ouă și linguri, în care un ou este echilibrat pe o lingură în timp ce se aleargă în jurul unui traseu cu obstacole.

Sărbători publice 

Întrucât ziua de Paște este într-o duminică, majoritatea țărilor din întreaga lume care sărbătoresc Paștele permit creștinilor să își ia zi liberă de la serviciu și de la școală. Dar Vinerea Mare și Lunea Paștelui (a doua zi după Paște) nu au statut de sărbătoare publică la nivel statal sau federal.

Apoi, există țări precum Anglia și Australia. În țări ca acestea, Vinerea Mare și Lunea Paștelui sunt considerate sărbători federale. Unele clasifică chiar și Duminica Paștelui ca fiind o sărbătoare federală și impun plata unor salarii suplimentare pentru oricine este nevoit să lucreze în oricare sau în toate aceste zile.

Rugăciuni puternice care se spun în Postul Paștelui

Întrucât există țări care, în esență, au weekenduri de patru zile în weekendul de Paște, cetățenii acestora tind să își ia timpul necesar pentru a călători în jurul țării și/sau să sărbătorească prin festivaluri sau adunări private.

În toată Europa, diferite culturi au și ele propriile tradiții. În orașul Haux, Franța, se face o omletă uriașă, care este servită locuitorilor orașului în piața principală a acestuia. În Suedia, ei au propria lor versiune de Halloween, în care copiii se costumează și merg din ușă în ușă schimbând desene pentru dulciuri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton