(P) Top 3 cărți de arhitectură pe care ar trebui să le citești

.

Activezi în domeniul arhitecturii, îți place să-ți îmbogățești cunoștințele și nu ratezi niciun curs și nicio carte despre arhitectură și design? Sau, dimpotrivă, nu ai nicio legătură profesională cu domeniul arhitecturii sau al designului, dar te fascinează articolele și cărțile din această sferă? 

Indiferent de categoria în care te regăsești, noi îți recomandăm să-ți completezi raftul (sau biblioteca!) dedicat cărților de arhitectură cu următoarele 3 volume. Fie că ești practicantă sau nu, mai mult ca sigur îți vor plăcea următoarele lecturi, atât pentru felul în care sunt scrise și ilustrate, cât și pentru informațiile pe care le vei descoperi parcurgându-le. 


Ghid de design interior – Frida Ramstedt 

După cum putem deduce din titlu, cartea scrisă de Frida Ramstedt este un ghid util celor care sunt în căutarea unor sfaturi practice de amenajări interioare. Prin urmare, dacă dorești să-ți renovezi locuința, dacă vrei să înțelegi mai bine ce presupune un design interior armonios sau dacă lucrezi în domeniul arhitecturii și te încântă ideea de a descoperi perspectiva uneia dintre cele mai apreciate creatoare de conținut suedeze asupra designului interior, te sfătuim să citești Ghid de design interior.


Autoarea explică o serie de reguli esențiale pentru a obține o amenajare armonioasă și, ce este foarte important, aceste reguli sunt exemplificate cu ajutorul unor ilustrații atractive, inserate pe parcursul paginilor cărții. Vei afla, printre altele, că a-ți transforma casa într-un cămin pe placul sufletului tău depinde inclusiv de alegerea unei măsuțe de cafea cu dimensiuni proporționale cu dimensiunile canapelei sau de alegerea unor corpuri de iluminat care să creeze o atmosferă plăcută. 


Un lucru important de amintit despre Fridei Ramstedt este faptul că aceasta nu se adresează unui singur stil de amenajare. Poți să-l numești, deci, un ghid „universal’ de design interior.

Arhitectura lumii. Capodoperele – Will Pryce

Întrebarea de la care pleacă Arhitectura lumii, o adevărată enciclopedie a domeniului, este următoarea: Ce contribuie la măreția unei clădiri? La această întrebare au încercat să răspundă, de-a lungul secolelor, arhitecții, criticii, dar și călătorii fascinați de frumusețea arhitecturală. 


Această este întrebarea care l-a preocupat și pe Will Pryce, fotograf renumit, specializat inclusiv în domeniul arhitecturii. În încercarea de a analiza diferite tipuri de frumuseți arhitecturale, autorul include în volumul de față peste 350 de fotografii care reprezintă mai bine de 80 de clădiri. Fotografiile sunt însoțite de texte care conțin detalii culturale, arhitecturale și istorice impresionante despre construcții celebre în întreaga lume, printre care catedralele renascentiste europene, Taj Mahal, Palatul Westminster din Londra. 


Așadar, Arhitectura lumii cuprinde capodopere din istoria arhitecturii care, deși diferite unele de celălalte, s-au remarcat de-a lungul timpului prin frumusețea maiestuoasă și care continuă să fascineze privitorii, practicanți sau nu în domeniul arhitecturii, și în zilele noastre. 

Arta esenței – Dominique Loreau 

Minimalismul este mai mult decât un stil de design, este un stil de viață care o inspiră și pe autoarea Artei esenței. Dominique Loreau consideră că adevărata artă de a trăi rafinat constă tocmai în simplitate și în renunțarea la obiectele care nu sunt, în fond și la urma urmei, esențiale, obiecte pe care le adunăm adesea și în propria locuință și care ajung să ne consume timp și energie.


Arta esenței nu este un ghid de amenajări interioare. Este, însă, o carte din care poți învăța cum să renunți la lucrurile care nu îndeplinesc un rol bine definit în locuința ta – poate fi vorba de acea măsuță pe care o ai de atâția ani, dar care nu face decât să ocupe spațiu, sau de scaunul de pe balcon pe care nu l-ai mai folosit de foarte multă vreme. 

Dacă simți că este momentul să-ți faci ordine în casă și mai ales în viață, începe prin a citi Arta esenței


Te informăm că găsești toate cele 3 cărți recomandate în articolul de azi în categoria cărți de arhitectură de pe site-ul CLB.