(P) Top 10 beneficii pe care le oferă mierea de mană

.

Mierea de mană, denumită și miere extraflorală sau miere de pădure, este un sortiment cu totul și cu totul special, pe care albinele îl produc în urma colectării sevei de pe ramurile sau de pe frunzele coniferelor (brad, pin, molid), stejarilor și arțarilor. 

Din aceste motiv, mierea de mană este mai puțin dulce decât mierea obișnuită și mai închisă la culoare, cu o textură vâscoasă. 


Foarte bogată în minerale, vitamine, antioxidanți și proteine, aceasta poate fi consumată chiar și de persoanele alergice la polen, pentru că, așa cum am amintit anterior, este obținută din seva coniferelor și a foioaselor, nu din polenul florilor.

Întrucât se obține mult mai greu decât mierea obișnuită, mierea de mană are, de obicei, un preț mai mare, însă și caracteristici de excepție: ca fapt divers, apicultorii spun că atunci când este supusă la temperaturi foarte mari, care depășesc 100 de grade Celsius, aceasta nu își pierde proprietățile nutritive și curative. Este, cu alte cuvinte, singura miere care nu devine toxică atunci când este încălzită la temperaturi înalte.


Dincolo de aceste considerente generale, în cele ce urmează te invităm să descoperim împreună beneficiile pe care le aduce consumul de miere de mană.

1. O pot consuma chiar și persoanele alergice la polen

Așa cum aminteam anterior, mierea de mană poate fi consumată și de către cei care sunt alergici la polen. Singura condiție ar fi ca persoanele alergice să se asigure că produsul cumpărat este miere de mană pură și nu amestec (adică o combinație de miere de mană și miere obținută preponderent din polen).


În acest sens, ideal ar fi ca mierea să fie achiziționată de la producători responsabili, care pot garanta cu certitudine că produsul cumpărat este pur.

2. Este o sursă bogată de vitamine și minerale

Mierea de mană are în compoziția sa de 20 de ori mai multe minerale și oligoelemente decât mierea obișnuită. Este o sursă foarte bună de antioxidanți, calciu, magneziu, potasiu, seleniu, fier, fosfor și proteine, fiind bogată, totodată, și în substanțe antibiotice, vitamina C și vitamina B.


3. Favorizează refacerea florei intestinale

Oligozaharidele care intră în compoziția mierii de mană fac parte din categoria prebioticelor care încurajează dezvoltarea bacteriilor bune din intestin și care susțin menținerea sănătății digestive și intestinale. Prin urmare, consumul le este recomandat și celor care au astfel de probleme.

4. Are acțiune antibiotică

Enzimele pe care le conține, alături de proprietățile antibiotice, fac din mierea de mană un agent antibacterian foarte puternic. Tocmai din acest motiv medicii recomandă consumul de miere de mană în cazul apariției tusei, de exemplu.


5. Crește imunitatea

Datorită unei concentrații mari de substanțe bioactive, mierea de mană are grijă și de sistemul imunitar, fiind recomandată pentru infecțiile respiratorii, spasmofilie și anemie.

6.  Combate radicalii liber

Mierea de mană conține antioxidanți, responsabili cu lupta împotriva radicalilor liberi. Tocmai de aceea, consumul regulat ajută la menținerea stării generale de sănătate a organismului.

7. Previne osteoporoza

Printre beneficiile pe care la aduce consumul de miere de mană se numără și faptul că previne osteoporoza, afecțiunile articulare și întărește oasele. Toate acestea se datorează conținutului său bogat în calciu și săruri de magneziu. 


8. Susține activitatea sistemului nervos

Aminoacizii și mineralele din compoziția acestui tip de miere (vorbim aici de sulf, fosfor, zinc, mangan și cobalt) hrănesc sistemul nervos și susțin activitatea cerebrală, prin urmare consumul poate avea un impact pozitiv și asupra abilităților intelectuale ale unei persoane. 

9. Este de ajutor în tratarea unor afecțiuni ale pielii

De asemenea, mierea de mană poate ameliora afecțiuni precum dermatita atopică sau psoriazisul, fiind indicată și pentru vindecarea rănilor sau a ulcerațiilor (acest beneficiu se datorează, în mare parte, acțiunii sale antibacteriene).


10.Crește anduranța sportivilor

Mierea de mană poate deveni o sursă de energie și pentru sportivi, consumul fiindu-le recomandat acestora înainte de antrenamente sau de competiții. În plus, acest sortiment de miere nu induce hipoglicemie. 

Acestea fiind spuse, nu uita, totuși, că mierea de albine, deși este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate, trebuie consumată cu moderație: doza zilnică recomandată nu trebuie să depășească 3-4 lingurițe. 

În plus, fie că vorbim de miere de mană sau de alte tipuri de miere, atunci când o consumi încearcă să nu o adaugi în lichide foarte fierbinți (cu temperaturi de peste 40 de grade) pentru că astfel își poate pierde o parte dintre proprietățile benefice. 


Nu în ultimul rând, asigură-te întotdeauna că achiziționezi produsul din magazine fizice sau online de încredere, care prezintă garanții extinse în privința provenienței mierii și a modului în care aceasta a fost obținută.