(P) „Sunt perfecționist și iubesc ceea ce fac, asta cred că m-a ajutat la adaptarea la «noua normalitate»“

.

Spune că nu a folosit perioada pandemiei ca pe o scuză să nu facă nimic și, într-adevăr, Speak s-a adaptat perfect la „noua normalitate și și-a ocupat timpul cu proiecte inedite. Ba chiar a muncit mai mult ca înainte! Carismaticul artist ne-a povestit, în stilul său savuros, cum a evoluat viața lui în ultimul an atât pe plan personal, cât și profesional, dar și cât de bine i se potrivește ipostaza de… „rebel cu o cauză.

Ștefan, ne bucurăm să te avem din nou în paginile revistei VIVA! De când n-am mai vorbit, s-au schimbat multe în viețile noastre, ale tuturor… Pentru tine cum a fost perioada asta din punct profesional și personal? 


Și eu mă bucur să fiu din nou alături de voi. Pfai, a fost o perioadă plină, a fost foarte multă informație pe care a trebuit să o asimilez și să o aplic atât vieții profesionale, cât și vieții personale. Pe plan personal mi-a prins bine, într-o anumită măsură, căci la început am apucat să mă odihnesc și să îmi aranjez gândurile și planurile pentru viitor. Pe plan profesional a fost bine, am început proiectul cu „Chefi la cuțite, am lansat muzică și conținut din ce în ce mai calitativ pe YouTube. Nu am folosit această perioadă ca pe o scuză să nu fac nimic, m-am adaptat și am muncit chiar mai mult decât o făceam înainte.


Cu siguranță, pentru artiști a fost o perioadă neagră, marcată de lipsa concertelor și a publicului. Tu cum te-ai adaptat la „noua normalitate?

Într-adevăr, îmi este dor de concerte și de energia directă a oamenilor, emoțiile pe care ți le oferă publicul care îți fredonează piesele sunt greu de comparat cu altceva; însă eu nu am considerat-o o perioadă neagră, căci astfel îmi puneam singur piedici. M-am adaptat căutând soluții să îmi desfășor în continuare activitatea, mi-am făcut studio acasă, atât video, cât și audio, astfel încât să pot să îmi desfășor activitatea fără a fi limitat de resurse. Am muncit mult și voi munci în continuare, sunt perfecționist și iubesc ceea ce fac, asta cred că m-a ajutat la adaptarea la „noua normalitate.



Care este lecția cea mai prețioasă pe care ai învățat-o în pandemie? De ce ți-a fost cel mai dor? Bănuiesc că nu ți-a lipsit doar interacțiunea cu fanii, ci și întâlnirile cu oamenii dragi, tumultul orașului… 

Cea mai prețioasă lecție pe care am învățat-o a fost că timpul este prețios, căci înainte de pandemie ne plângeam că nu avem timp de nimic și în momentul în care aveam tot timpul care ne lipsea eram prea îngrijorați să ne bucurăm de el.
Mi-au lipsit activitatea pe scenă, întâlnirile cu fanii, ca artist cu asta te hrănești și te bucuri când vezi că îți este apreciată munca. Mi-au lipsit și ai mei, părinții și fratele, ne-am văzut mai rar, dar mă resemna gândul că asta ne ține în siguranță. 


Spuneai, la un moment dat, că „orice melodie de succes trebuie să reflecte experiențe de viață, trăiri și mai ales sentimente reale. Muzica ta de dată recentă ce mesaj trans-mite? Care sunt valorile după care te ghidezi în viață?

Ultima piesă lansată, „Să nu renunți, este o piesă dragă sufletului meu. Vine ca un mesaj pentru oameni după perioada asta pe care am trăit-o, că sunt sigur că mulți am avut momente în care am vrut să renunțăm și să uităm de lucrurile care ne motivau. Am făcut această piesă gândindu-mă la copilărie și la faptul că atunci nu mi se părea nimic imposibil. Am niște valori după care mă ghidez în viață, învăț mereu de la tot și toți din jurul meu ca să evoluez. Mă ghidez după intuiție, după sfaturile primite de la oamenii mai deștepți ca mine, după propriile greșeli, și lista poate continua. 


Te-ai născut și ai copilărit în Bacău. Cum era pe atunci și cum ai resimțit mutarea în Capitală? În cât timp te-ai adaptat aici?

Era mult mai greu, am fost un copil năzdrăvan, dar isteț și am crezut mereu că pot să fac tot ceea ce îmi propun. M-am bucurat de mutarea în București, deși la început mi-a fost greu, atât ca adaptare, cât și financiar. Am fost perseverent, am muncit mult (dar m-am și distrat) și am învățat lucrurile din mers, așa mi-am început traiul în Capitală.


Ce iubești cel mai mult la orașul care te-a adoptat? Ce te-a atras la București, în afara faptului că aici este „punctul zero al lumii muzicale? 

Oportunitățile, asta m-a atras la București, există atâtea oportunități de dezvoltare, personală și profesională. M-am schimbat ca om și ca artist, datorită oamenilor pe care i-am cunoscut aici, datorită activităților pe care le-am desfășurat aici. Bucureștiul este un oraș ofertant în care poți munci și te poți distra, în egală măsură, trebuie doar să știi să faci balansul între cele două.


Că ești un artist de succes „its a fact, dar spune-ne câtă muncă stă în spatele acestui statut! Ai făcut compromisuri, te-ai simțit respins?

FOARTE MULTĂ MUNCĂ, cine spune că se poate întâmpla peste noapte nu știe ce vorbește. Am muncit încontinuu și niciodată nu m-am mulțumit cu jumătăți de măsură. Când simțeam că pot să fac ceva mai bine, nu mă opream până nu reușeam să îmi îmbunătățesc munca. Am făcut și compromisuri, m-am simțit și respins, dar important este că nu m-am dat bătut la piedicile care mi-au apărut pe drumul meu.  


Tu și Ștefania ați dat proba de foc a cuplului la „Asia Express. În afară de capitalul imens de popularitate, ați învățat, cu siguranță, multe despre voi. Anul trecut v-a pus însă din nou la încercare… Cum s-au descurcat doi artiști lipsiți, o vreme, de obiectul muncii?

Nu ne-am oprit din muncă, ba chiar am muncit mai mult. În urma emisiunii „Asia Express și a popularității de care am avut parte după emisiune am avut mai multe proiecte la care să lucrăm și am muncit mult ca rezultatele să fie la cel mai înalt nivel și oamenii care ne urmăresc să fie fericiți cu ceea ce primesc de la noi.

Stând mai mult împreună în casă, v-ați descoperit pasiuni comune, în afară de muzică și de vlogging, evident? Poate gătitul, dat fiind faptul că acum ești la „Chefi la cuțite… Chiar, forma ta fizică a avut de suferit? 

Nu am descoperit pasiuni noi, dar le-am perfecționat pe cele vechi. La noi în casă doar Ștefania gătește, eu nu sunt priceput în bucătărie, eu știu doar să mănânc. (zâmbește) Am pus câteva kilograme în timpul filmărilor de la „Chefi la cuțite, căci sunt pofticios din fire și am gustat și eu din farfuriile concurenților, dar din păcate nu am reținut prea multe trucuri din bucătărie, deci acasă tot pe „Șoarec mă bazez. 

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat? Ce priorități există pe lista ta de „to do?

Să termin studioul la care am lucrat în ultimele luni și să începem acolo activitatea la capacitate maximă. Am investit mult timp în dezvoltarea lui și sunt tare mândru când văd că prinde contur. Odată ce studioul este gata, voi putea să îmi continui munca la muzică și la proiectele video pe care le am în desfășurare. Îmi doresc ca pe viitor să fie mai susținute atât de mine, cât și de ceilalți oameni din acest domeniu, industriile creative care au misiunea de a îmbina frumosul cu utilul, acesta este și motivul pentru care sunt parte din mișcarea „Rebels with a cause.

O să te rog să comentezi sintagma „Bine faci, bine găsești și să ne dai niște exemple relevante, care ți-au marcat viața.

Este o vorbă de care ar trebui să ținem cont pe drumul nostru, sunt de părere că ceea ce oferi ți se întoarce într-un fel sau altul și niciodată nu mi-a părut rău când am ajutat pe cineva. 

În campania gloTM te-am văzut într-o ipostază nouă, de rebel cu o cauză. Cum ți s-a părut experiența?

Da, m-am distrat la filmarea în care am experimentat ipostaza de rebel. Ce mi-a plăcut și mai mult este că nu a fost doar o poză, o rebeliune de dragul rebeliunii. Scopul a fost să atragem atenția asupra unei mișcări prin care orașul a primit o nouă înfățișare, una vie, colorată și cu mesaje puternice. Despre asta este vorba, de fapt, în campania glo, despre cum putem să ne manifestăm creativ și să avem și un impact în comunitate în același timp.

Vorbește-ne puțin, te rugăm, despre #Rebelswithacause! Știu că, în ceea ce te privește, este mai mult decât un hashtag… instagramabil. 

Da, majoritatea acțiunilor pe care le fac sunt mai mult decât un # pe Instagram. Întotdeauna am fost conștient că am un rol în societate, ca individ, în primul rând, și cu atât mai mult ca artist al cărui mesaj ajunge mai repede la un număr mai mare de oameni. M-am implicat în multe inițiative spre binele oamenilor, inițiative în care am crezut de la început și pe care le-am considerat benefice pentru toți. Le spun oamenilor deciziile mele sau proiectele sociale în care m-am implicat, astfel încât să se poată și ei alătura dacă rezonează cu ceea ce le prezint.

Campania gloTM se desfășoară sub conceptul de fun & purpose? Ce înseamnă acest concept pentru tine?

Fun & Purpose este conceptul-umbrelă al campaniei glo și aduce împreună noțiuni care, la prima vedere, par opuse. Mulți oameni cred că distracția nu face casă bună cu misiunea personală, dar eu cred că nu este așa. În cazul meu, fac ceea ce îmi place, mă distrez, dar am și responsa-bilitate pentru acțiunile și mesajele pe care le transmit. În campania glo , care ajută la înfrumusețarea orașelor printr-o serie de lucrări ale unor artiști urbani, o să vedeți alte exemple de astfel de noțiuni opuse care, aduse împreună, au un mesaj original și inspirațional care ne ajută să depășim barierele unei gândiri limitative. Vă invit să le descoperiți în oraș și pe canalele social media ale glo și sper să vă bucure ochii și să vă deschidă noi oportunități de a îmbrățișa viața pozitiv.

Când a început și în ce constă impli-carea ta în inițiative pentru binele comunității?

Consider că m-am implicat în inițiative pentru binele comunității încă de la începutul carierei mele, căci am fost în permanență conștient că oamenii care mă urmăresc pot vedea în acțiunile mele un exemplu. Am postat și am vorbit întotdeauna despre lucrurile care mie îmi păreau bune pentru societate.