(P) Simptomele și tratamentul ocluziei intestinale

.

Intestinul subțire și intestinul gros sunt părți ale aparatului digestiv care au rolul de a absorbi nutrienții și, respectiv, de a forma și elimina materiile fecale. Uneori, la nivelul intestinelor, poate apărea un blocaj care împiedică tranzitul alimentelor și lichidelor. Această situație se numește ocluzie intestinală și reprezintă o urgență medicală.

Ocluzia intestinală poate apărea ca urmare a formării unor țesuturi cicatriciale după o intervenție chirurgicală, din cauza răsucirii unei părți a intestinului (volvulus), a bolii Chron, a diverticulitei sau herniei, a unor boli inflamatoare sau a cancerului de colon. Recunoașterea simptomelor și intervenția efectuată la timp cresc șansele de succes ale tratamentului.


Simptomele ocluziei intestinale

Simptomele unui blocaj la nivelul intestinelor variază în funcție de severitatea ocluziei, însă, cele mai comune sunt:

  • Durerea abdominală. Fie că se manifestă sub formă de crampe sau durere continuă, acest simptom se localizează, de obicei, în jurul ombilicului. În cazul răsucirii intestinului, intensitatea durerii este puternică de la început. La ocluziile cauzate de formarea de țesuturi postoperatorii sau de tumori, intensitatea durerii crește pe măsură ce problema evoluează.
  • Constipația. Pentru că nu mai există destul spațiu, alimentele digerate nu mai pot ajunge în zona inferioară a colonului. De asemenea, gazele formate în urma digestiei nu mai pot fi evacuate. Persistența acestora și a scaunului în intestin crește disconfortul persoanei afectate și provoacă umflarea abdomenului. 
  • Pierderea apetitului. De multe ori, persoanele afectate de un blocaj intestinal nu mai au poftă de mâncare.
  • Stare de greață și vărsături. Ocluzia intestinală are efecte asupra întregului aparat digestiv. Acumularea de acid gastric, gaze, alimente și lichide afectează și stomacul. Manifestări ca greața și vărsăturile pot indica și alte afecțiuni, dar, corelate cu simptomele descrise mai sus, pot indica un blocaj intestinal. 

Diagnosticarea ocluziei intestinale

Prima etapă în tratamentul ocluziei intestinale este diagnosticarea. Aceasta include examinarea fizică, dar poate consta și în:

  • Evaluarea istoricului medical
  • Analize de sânge
  • Analize de urină
  • Efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei radiografii
  • Clismă cu substanță de contrast

Diagnosticarea ajută medicul să decidă cum poate fi tratată ocluzia intestinală, în funcție de tipul și severitatea acesteia. Ocluzia poate fi parțială sau totală. Uneori, pot apărea pseudo-obstrucții, care provoacă aceleași simptome, dar fără ca un blocaj real să existe în intestin. Cauza acestei afecțiuni are legătură cu mușchii gastrointestinali sau cu nervii care controlează acești mușchi. 


Tratamentul ocluziei intestinale

Ocluzia intestinală se tratează doar de către un medic, la spital. Dacă este parțială, administrarea de medicamente, însoțită de întreruperea hrănirii, poate rezolva problema. Administrarea intravenoasă de lichide previne deshidratarea și corectează dezechilibrul electrolitic. Pentru ușurarea simptomelor, se poate introduce un tub nasogastric în stomac. Uneori, clismele îndepărtează blocajele intestinale, datorită presiunii pe care o exercită lichidul sau aerul introdus asupra acestora. 


Când nu poate fi îndepărtat prin metodele menționate, blocajul intestinal necesită intervenție chirurgicală. Medicul tratează ocluzia, îndepărtează țesuturile distruse și reconectează porțiunile sănătoase ale intestinului. 

În cazul pacienților care suferă de cancer de colon sau al celor pentru care operația este prea riscantă, se folosește un stent. Acesta este introdus cu un endoscop și are rolul de a lărgi colonul, astfel încât materia blocată să poată tranzita intestinul.  


Majoritatea cazurilor de ocluzie intestinală sunt tratabile. Pentru ca tratamentul să aibă succes, este esențial să se intervină la timp. O ocluzie netratată poate duce la moartea țesutului din zona afectată. De asemenea, poate crea perforații în peretele intestinului, infecție severă și șoc. Atenție! Aceste complicații se pot dovedi letale. În cazul persoanelor care suferă de cancer de colon, sunt necesare monitorizarea și tratamentul de lungă durată.

Ocluzia intestinală este o problemă de sănătate gravă, care îți poate pune viața în pericol. Dacă prezinți simptome de ocluzie intestinală, adresează-te de urgență medicului.


Referințe:

Intestinal Obstruction.’ Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 6 Nov. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intestinal-obstruction/diagnosis-treatment/drc-20351465.

Moore, Kristeen. Intestinal Obstruction: Causes, Symptoms, and Diagnosis.’ Healthline, Healthline Media, 27 Jan. 2013, www.healthline.com/health/intestinal-obstruction.

Nazario, Brunilda. Bowel Obstruction and Blockage: Symptoms, Causes, & Treatment. 10 Aug. 2020, www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-bowel-obstruction.