(P) Periplu culinar în Italia: 5 delicii culinare italienești

 advertising.ringier
.

Bucătăria italiană este apreciată în întreaga lume. Unii bucătari consideră că până nu ai învățat să gătești mâncare italiană nu ești cu adevărat un chef. Armonia aromelor, simplitatea autentică și gustul incredibil al bucătăriei italienești reprezintă într-adevăr o școală pentru orice pasionat de gătit și un răsfăț pentru pasionații de mâncare bună. În italia, conștiința patrimoniului nu ține doar de păstrarea clădirilor istorice și a vestigiilor antice sau medievale, ci și de menținerea unor tradiții culinare cât mai aproape de original. Astfel, ingredientele folosite sunt mereu de calitate, iar atenția față de preparare este la cel mai înalt nivel. Descoperă în continuare 5 delicii culinare italienești care reflectă toate calitățile gastronomiei din peninsulă.

  1. Bottarga

Această delicatesă din sudul Italiei este mai puțin cunoscută în afara țării față de alte preparate celebre, cum sunt anumite paste sau pizza. Bottarga mai are două denumiri contradictorii: caviar sicilian și ouă de șobolan de mare. În august și septembrie locuitorii din sud scot icre din chefali, le sărează, le presează sub formă de batoane și le țin afară, ca să se usuce timp de 6 luni. Rezultatul este un preparat solid, de culoarea ambrei, care are un gust savuros. Bottarga era cândva mâncarea săracilor, dar acum este considerat un aliment de lux, care se vinde aproape de prețul trufelor. Se servește sub formă de felii cu lămâie și ulei de măsline sau răzuit peste paste.   

2. Bistecca fiorentina

Friptura florentină are toate caracteristicile unui preparat italienesc de calitate: folosirea unei rase de vaci locale, a unei bucăți de carne specifice și un mod de preparare care o pune în valoare. Carnea folosită este un antricot tăiat de 5 cm grosime din pulpa vitei din rasa Chianina, specifică Toscanei. Carnea se gătește timp de 5-7 minute pe fiecare parte, astfel că este gătită bine la exterior și în sânge la interior. O porție se servește cel puțin în doi, pentru că de cele mai multe ori are peste 1 kg.

3. Ribollita

Tot în nordul Italiei găsim o supă de legume incredibilă,  cu origini țărănești. Este un preparat specific toamnei, când varietatea de legume este mare și gustul lor intens. Se gătește cu fasole colorată, varză, ceapă, cartofi și rădăcinoase. Ribollita nu conține carne, ci este îngroșată cu pâine, ceea ce îi dă o consistență specifică și un gust unic. Se servește de obicei în locul pastelor sau ca prim fel. Este atât de savuroasă, încât un mare producător de supă la conservă o produce industrial, fără a egala însă calitatea preparatului realizat tradițional.

4. Ossobuco

Ossobuco este celebru în întreaga lume și este gătit în mii de restaurante. Deși este revendicat de milanezi, nu există nicio dovadă că rețeta provine din Lombardia. Preparatul constă într-o felie mare de carne cu os, din zona superioară a piciorului de vițel, care se gătește în ulei sau untură la foc mic. Se servește cu orez, polenta, șofran sau cu gremolata, un amestec de usturoi, pătrunjel și coajă de lămâie rasă. 

5. Lasagna

Lasagna este un preparat care a cucerit planeta, fiind vândut și ca mâncare semipreparată în magazine. Însă nicăieri nu vei mânca o lasagna mai gustoastă decât la ea acasă, în sudul și centrul Italiei. Preparatul constă în straturi de paste și sos bechamel între care se pune ragu, un sos pe bază de carne și legume și un strat superior de parmezan sau mozzarella. Se gătește la cuptor și se servește caldă.

Dacă ai ocazia să mănânci unul dintre preparatele pe care ți le-am prezentat, nu ezita, pentru că sunt savuroase. Din fericire, găsești mâncare italienească gustoasă și în apropierea ta. Fă o comandă de mâncare delicioasă acasă dacă ești din Ploiești, de exemplu și ai posibilitatea de a încerca gusturile Italiei în confortul locuinței tate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton