(P) Păstrează curată apa din piscină și nu uita de floculant!

.

Visul ți s-a îndeplinit, ai reușit să îți construiești propria piscină, așa că ești cu adevărat mulțumit. Cu toate acestea, îți dai seama că nici întreținerea în mod corect a acesteia nu este o treabă chiar atât de simplu. La acest capitol intră și tratarea apei, operațiune de care ești conștient că trebuie efectuată cu maximum de responsabilitate, din motive lesne de înțeles. De aceea, am decis să îți venim în ajutor și să îți oferim unele indicații.

Tratament combinat


Pentru ca apa din propria piscină să fie una la parametri optima, este nevoie de un tratament combinat, atât fizic, cât și chimic. Cel fizic se referă la filtrarea apei, ceea ce nu este deloc greu, în schimb cel chimic ridică unele probleme pentru că, după cum îi spune și numele, implică produse de natură chimică, iritante și corozive, ceea ce înseamnă că pot afecta ochii, mucoasele și pielea, care trebuie protejate.

Ce presupune tratamentul chimic

Specialiștii sunt de părere că un tratament chimic corect al apei din piscină implică parcurgerea mai multor pași, toți obșigatorii. Astfel, trebuie să se aibă în vedere să se măsoare parametrii apei din piscină, să se echilibreze pH-ul acesteia, să se distrugă agenții biologici conținuți de ea, să nu se neglijeze depunerile de metal și calcar, să se prevină apariția algelor și, nu în ultimul rând, clarificarea apei. Sunt operațiuni care necesită multă atenție, dar și timp, și nu trebuie deloc neglijate.


Recomandari de la specialist

Dacă nu vrei să apelezi la un specialist pentru efectuarea acestor operațiuni, ai grijă la recomandările pe care aceștia îți sugerează să le urmezi. Astfel, după fiecare etapă din cele de mai sus ai grijă să lași o pauză de măcar trei sferturi de oră. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire, pentru că există cazuri în care este nevoie ca acest interval să fie mărit.

Tratamentul chimic al piscinei se realizează de regulă seara, pentru că nici soarele nu mai strălucește cu aceiași intensitate, dar trebuie să știi că este interzisă folosirea bazinului pentru câteva ore după tratament. Prin urmare, se înțelege perfect de ce seara se dovedește momentul oportun.


De asemenea, nu uita să respecți mereu indicațiile producătorilor care sunt trecute pe ambalajul substanțelor pe care le folosești, iar pe timpul tratamentului chimic, pompa piscine trebuie să funcționeze. Evident, dacă folosești anumite produse pe care este trecută oprirea filtrării la utilizarea lor, atunci respecți această indicație.


Nivelul pH-ului si al oxidantului

Măsurarea nivelului pH-ului apei, dar și cel de oxidant sunt o etapă importantă, și pentru efectuarea acesteia se găsesc testere electronice – mai scumpe, dar foarte eficiente, dar și varianta ceva mai ieftină, cu ajutorul unor truse cu reactivi lichizi sau chiar pastile. Și varianta folosirii unei truse de analiză cu benzi este la fel de eficientă.

Pentru a regla pH-ul apei din piscină, după ce înainte ai făcut analiza acestuia se face respectând întocmai indicațiile trasate de producător. Atenție: vorbim de o soluție acidă rezultată din amestecul de pudră și apă din piscină, așa că este nevoie de prudență în manevrarea ei.


Oxidarea apei

Dezinfectarea cea mai eficientă a apei se face cu un oxidant, iar clorul este substanța cea mai utilizată și, în același timp cea mai eficientă. Dacă nu vrei să folosești așa ceva, îl poți înlocui cu oxigenul activ lichid. Din nou, atenție: nu exagera și nu le folosi niciodată împreună, deoarece se consumă reciproc.

Dacă ai optat pentru un tratament șoc cu clor, recomandarea specialiștilor ar fi să optezi pentru cel granulat sau pastile efervescente. Ai nevoie de o găleată cu apă din piscină, cu pH-ul deja reglat, în care amesteci cantitatea de clor recomandată de producător. Operațiunea trebuie efectuată obligatoriu în aer liber, pentru că rezultă mult clor gazos, toxic la inhalarea directă a acestuia. Clorinarea piscinei se face cu turnarea soluției în mai multe locuri, cu grijă. Specialiștii susțin că după clorinare, piscina nu mai trebuie folosită 12 ore.


În schimb, în cazul tratamentului șoc cu oxigenul activ, ai nevoie de versiunea lichidă a acestuia. În rest, recomandările de la tratamentul șoc cu clor rămân valabile și aici.

Tratamentul impotriva algelor

Acest gen de tratament se face la pornirea piscinei, dar este inclus și în operațiunile obligatorii de întreținere a acesteia. Simpla oxidare a apei nu este suficientă. Algicidul este substanța de care ai nevoie, iar tratamentul împotriva algelor se realizează la măcar jumătate de oră după clorinarea șoc, sau oxidarea șoc dacă ai ales oxigenul activ. Respectă din nou instrucțiunile de pe ambalaj, și nu te speria dacă ai parte de ceva spumă în urma tratamentului.


Folosește floculant si clarifiant

Până acum, totul este clar, și te gândești că este de ajuns, nu-i așa? Cu siguranță ai uitat că e nevoie și de floculant. Hai să îți explicăm de ce este atât de necesar. Sunt cazuri când filtrul nu poate reține anumite impurități, prin urmare acestea se întorc în bazin. Acest lucru se întâmplă când impuritățile sunt prea mici, și pot trece ușor de filtru. Din acest motiv, folosirea unui floculant este oblgatorie, deoarece acesta acționează precum un coagulant, pentru că determină particulele minuscule să se adune mai multe la un loc până se ajunge la o dimensiune care poate fi reținută ușor de filtru.


Dacă folosirea unui floculant nu a fost de ajuns pentru filtrarea eficientă a apei, se recomandă aspirarea impurităților, dar vana filtrului trebuie montată pe golire. Este o soluție excelentă, dar din păcate presupune și faptul că vei pierde ceva apă din piscină.

Din fericire, există soluții pentru floculare sau clarifiere, care duc la finețea de filtrare a filtrului, și sunt foarte eficiente.

Cere ajutor de specialitate

În încheiere, recomandarea noastră este să reții că folosirea tuturor produselor pentru întreținerea piscine se face respectând STRICT dozajul trecut de producători pe ambalaj. O supradozare nu este mai eficientă, ci riști chiar și alte neplăceri.


Pentru a fi sigur că ai parte de o piscină sigur de folosit, mai bine renunță la orgoliul de a face tu aceste operațiuni – mai ales dacă nu te pricepi la așa ceva, și cere ajutorul specialiștilor. Bucură-te de piscina ta așa cum trebuie, mai ales că sezonul estival nu e chiar atât de departe!