(P) Mărgelele. Care este istoria lor și de câte tipuri sunt?

.

Mărgelele sunt mici accesorii colorate realizate din sticlă, piatră, cristal sau alte materiale, care au împodobit oamenii și locuințele acestora încă din cele mai vechi timpuri.

Mărgelele pot fi folosite pentru crearea unor bijuterii remarcabile și de asemenea, sunt ideale pentru accesorizarea diverselor obiecte de decor. Ceea ce puțini știu este că mărgelele au o istorie extrem de bogată și că vin într-o varietate uriașă de modele.


Care este istoria mărgelelor?

Astăzi, aceste accesorii sunt la îndemână oricui. Oricine poate achiziționa margele online și poate alege între diverse materiale și culori, fără a plăti o avere pe ele.

Lucrurile nu au stat întotdeauna la fel, însă.

Istoria mărgelelor începe în urmă cu mai bine de 100 000 de ani. Arheologii au identificat o pereche de mărgele realizate din cochilii de melc, care datează de mai bine de 100 de milenii. De la momentul în care oamenii au realizat că își pot împodobi corpurile cu mici accesorii evoluția a fost una continuă. Astfel, au apărut mărgelele din piatră, din oase de animale, din lemn sau din cupru.


Cele mai populare mărgele din istorie au fost cele din sticlă, apărute în secolul XVIII. Pentru o bună perioada de vreme acestea erau produse doar în Veneția și costau o avere. Mărgelele venețiene puteau avea mai multe culori (roșu, albastru sau chihlimbar) și ajunseseră să fie o moneda de schimb recunoscută la nivel mondial.

Cu timpul, meșteșugul de producere a mărgelelor din sticlă a început să fie preluat și în alte părți ale globului iar imaginația omului a dat naștere unui număr uriaș de modele și de culori. Prețul lor a scăzut constant, ceea ce ne aduce în prezent, unde mărgelele sunt accesibile oricui.


Câte tipuri de mărgele există?

Mărgelele de astăzi pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii:

1. În funcție de materialul din care sunt făcute. Pot fi naturale (lemn, oase, fildeș, perle, chilimbar, roci sau pietre prețioase și semiprețioase) și sintetice (ceramică, sticlă, plastic sau diverse aliaje)

2. În funcție de formă. Există mărgele cu forme clasice sau cu fore neobișnuite. Poți cumpără mărgele sub formă de săgeata, evantai, butoi, tub, perniță, diamant, zar, etc;


3. Tehnică de obținere. Așa cum am amintit, mărgelele pot fi de foarte multe feluri. Dacă la început există o singură tehnică ținută ascunsă în Veneția, astăzi există tehnici precum cea de presare a sticlei, cea de lustruire a materialelor sau cea de Lampworking, prin care sticlă este topită până la temperatura în care devine maleabilă, iar mărgelele sunt realizate cu ușurință;

În ce scopuri sunt folosite astăzi mărgelele?

Pe lângă scopul estetic mărgelele încă sunt folosite și în alte scopuri:


Moneda de schimb.  Ghana folosește astfel de monede, iar o mărgea realizată din sticlă sau din meteorit poate valora chiar și 15 euro.

Rugăciune. În anumite religii, mărgelele sunt accesorii obligatorii pentru rugăciune;

Jocuri. Există mii de jocuri interesante care implică folosirea mărgelelor;