(P) Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi: doar 16% dintre femei discută despre transformările ce apar pe perioada sarcinii

.

Odată cu apariția unui bebeluș în viața unei femei, pe lângă bucuria imensă și sentimentul de împlinire, aceasta cunoaște și o serie de modificări la nivel metabolic, hormonal, dar și psihic. Astfel, bucuria nașterii vine de multe ori la pachet cu experiențele și emoțiile contradictorii generate de schimbările prin care corpul femeilor trece, precum și stările emoționale dintre cele mai extreme produse de aceste schimbări. Toate aceste experiențe, atât fizice, dar mai ales cele emoționale, reprezintă povestea nerostită a fiecărei proaspete mămici.  


Sarcina este în mod evident una din cele mai fericite experiențe din viața unei femei. Totuși, alături de momentele încărcate de fericire, entuziasm, nerăbdarea de a ține în brațe bebelușul, schimbările fizice care au loc în corpul unei femei însărcinate determină o serie de trăiri negative. De la anxietate, la nesiguranță, – stări absolut normale pentru orice femeie care trece prin experiența nașterii –  acestea sunt reprimate de cele mai multe dintre viitoarele mămici din teama de a nu fi judecate de cei din jurul lor. 


Viitoarele mămici din România evită în continuare discuțiile despre stările și emoțiile lor. Mai exact, conform celui mai recent studiu* realizat de Libresse, doar 16% dintre femei discută despre schimbările fizice și emoționale ce apar odată cu sarcina. Astfel, în cele mai multe dintre cazuri, temerile legate de problemele ce pot apărea pe parcursul sarcinii, depresia post-natală ori schimbările fizice și emoționale generate de sarcină rămân în continuare neîmpărtășite. 


Presiunea imensă pe care cei din jur o pun asupra lor, dar și teama de a nu dezamăgi sunt doar câteva din motivele pentru care femeile aleg să nu împărtășească trăirile complexe pe care le experimentează. Tranziția unei femei către rolul de mamă este în același timp presărată cu numeroase schimbări de ordin fizic, iar cele mai multe dintre acestea se luptă cu propriul corp pentru a se încadra standardelor de frumusețe sau de normalitate impuse de societate. Peste toate acestea, putem adăuga și presiunea pe care viitoarea mămică o pune singură asupra sa – sentimentul de vină generat de schimbările de stare ori chiar de fizicul propriului corp.


Este lesne de înțeles că toată perioada sarcinii este una de transformare ce implică, inevitabil, o serie de schimbări emoționale și fizice dintre cele mai diverse. Totuși, frica lasă în continuare aceste trăiri neîmpărtășite, deși în mod paradoxal toate femeile se confruntă cu ele. 

Astfel, pentru ca trăirile femeilor să devină cunoscute și să iasă din zona de tabu, Libresse lansează manifestul Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!’.  Inițiativa își propune să aducă în prim plan discuțiile despre schimbările complexe prin care o femeie trece în perioada sarcinii pentru că acestea sunt mai comune decât ne putem imagina. Cu cât se va vorbi mai mult și mai deschis despre toate aceste experiențe, cu atât mai multe femei vor începe să aibă o relație sănătoasă cu corpul lor și vor înceta să-și mai ascundă propriile povești și emoții. 


Mai îngrijorător este faptul că trivializarea perioadei prin care femeile trec în timpul sarcinii, condamnarea schimbărilor de ordin fizic, precum și sentimentele rămase neîmpărtășite generează efecte grave în ceea ce privește încrederea de sine a acestora. Aducând toate aceste povești în prim plan și promovând discuțiile libere și sincere despre trăirile și schimbările fizice pe care o femeie le experimentează după sarcină, Libresse face un prim pas către normalizarea subiectului și susținerea viitoarelor mămici pe perioada sarcinii.


*Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.