(P) Jocuri și activități pentru dezvoltarea creativității la copii

.

Creativitatea este o aptitudine extrem de importantă în dezvoltarea cognitivă a copiilor, iar din acest motiv, trebuie să fie stimulată încă de la vârste fragede. E drept că talentul creator se transmite genetic, însă psihologii au constatat că toți copiii sunt foarte creativi, având tendința nativă de a explora mediul înconjurător, de a experimenta și de a-și imagina diferite lucruri.

De aceea, ca părinte, trebuie să acorzi o atenție deosebită dezvoltări creativității copilului tău, iar acest lucru îl poți face printr-o serie de jocuri distractive și activități care să-i suscite interesul. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva modalități, pe cat de simple, pe atât de eficiente, de stimulare a creativității copilului tău.


Joaca cu apa

Este bine cunoscut faptul că majoritatea copiilor adoră să se bălăcească, iar apa constituie unul dintre locurile preferate de joacă. Studii recente au dovedit că jocul cu apa reprezintă și o excelentă modalitate de stimulare a creativității, în cazul copiilor.

În zilele calde, pune-i copilului la dispoziție un vas cu apă, împreună cu mai multe recipiente sau alte obiecte, și lasă-l să se joace după bunul plac. Încurajează-l sa transfere apa dintr-un vas în altul, să umple recipientele, să lase să plutească ori să se scufunde diferite lucruri, iar această activitate îi va capta atenția și îl va încuraja să experimenteze. La fel de bine, în locul vasului cu apă poți folosi o piscină gonflabilă pentru copii sau un lighean mai mare.


Animale inventate

Pentru acest joc, trebuie să cumperi de la un magazin de papetărie câteva bucăți de carton și o cutie de cretă colorată sau niște carioci. Cartonul se taie în bucăți dreptunghiulare de 10X20 de centimetri, după care se suprapun câte trei bucăți astfel obținute. Al doilea carton trebuie să-l acopere pe primul până la jumătate, iar cel de-al treilea trebuie să acopere jumătate din al doilea. Cere-i apoi copilului să deseneze pe primul carton capul unui animal, continuând cu trunchiul pe cel de-al doilea și partea din spate, pe al treilea carton. După ce a desenat mai multe animale, amestecă bucățile de carton și lasă-l apoi să le combine, creând astfel noi figurine de animale.


Cu ce seamănă norii  

Este o activitate extrem de simplă și relaxantă, care poate fi desfășurată fie în parc, fie în curte sau oriunde în aer liber, într-o zi în care cerul este acoperit parțial de nori. Tot ce trebuie să faceți este să priviți împreună cerul,și să-l  îndemni pe cel mic să se concentreze asupra norilor și să asocieze formele lor cu diverse obiecte, animale sau chipuri.


De asemenea, poți face asta ca o provocare, cerându-i copilului să găsească norii care seamănă cu anumite lucruri sau animale. Această activitate îi va capta rapid atenția și vei rămâne uimit de ce asocieri va face, și își va dezvolta astfel capacitatea creativă.

Desenul

Câteva creioane colorate sau un set de pensule și acuarele pot constitui instrumente ideale pentru stimularea și dezvoltarea creativității copilului. Nu trebuie neapărat să fie talentat la desen sau să ajungă un pictor celebru, însă chiar și simpla „mâzgăleală’ cu creionul sau pensula pe hârtie este benefică pentru dezvoltarea cognitivă a copilului. Pentru a-l stimula, cere-i să deseneze anumite obiecte, portrete ale colegilor de joacă sau scene din poveștile citite.


Lectura

Citește-i copilului tău cât mai multe povești, lăsându-l să își imagineze singur personajele și tabloul în care se desfășoară acțiunea. După fiecare lectură, discută cu el despre cele citite și încurajează-l să-și spună popia părere despre personaje și despre firul acțiunii.

Urmând aceste sfaturi, copilul tău va căpăta curajul de ase exprima liber, va găsi mai ușor soluții la problemele cu care se confruntă, va fi mai încrezător în sine și mai spontan.