(P) Ioana Lee: “Nicio zi din viața mea nu seamănă cu alta. “

.

Scriitoarea Ioana Lee are o poveste de viaţă ruptă parcă din scenariul unui film. Ioana este singura româncă ce a fost măritată cu un prinț japonez, unul din descendenţii familiei Shogunului, iar în prezent locuiește în Washington D.C. alături de soţul său american şi cei doi căţeluşi adorabili ai cuplului.  

Pe 1 iunie, Ioana Lee va lansa cartea cu numărul cinci, „19 Secrete Japoneze pentru o viaţă mai bună', în cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest 2019' ce se va desfăşura în perioada 29 mai – 2 iunie, în incinta Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti. Cartea identifică şi promovează gânduri şi convingeri pe care japonezii le-au dezvoltat şi cercetat de-a lungul secolelor, cu scopul de a le insufla oamenilor dorinţa pentru profunzimea şi calitatea existenţei lor pe Pământ. Este o carte motivaţională, fiind inspirată din estetica şi filozofia japoneză, presărată cu exemple din timpul existenţei scriitoarei în Japonia.  


Viva: Cine este Ioana Lee și cum și-a descoperit pasiunea pentru scris?

Ioana Lee: Ioana Lee este o enigmă multiculturală și o contradicție în același timp. Un labirint psihologic. Pasiunea pentru scris am avut-o mereu. Am scris primul roman la vârstă de 7 ani. Dar scriitoare am devenit din întâmplare cu prima carte publicată care era, de fapt, menită că jurnal intim pe care vroiam să-l dăruiesc părinților. Așa a apărut „Ai Suru -A Iubi' .

Viva: Cum decurge o zi din viața Ioanei?


Ioana Lee: Nicio zi din viața mea nu seamănă cu alta.  Am zile în care doar scriu și citesc lucrări în mai multe domenii. Am zile în care fac antrenamente cu un culturist bulgar. O ora. Dar mă pregătesc cu 2 ore înainte: masă, suplimente pentru rezistență fizică, programare mentală. Alte zile sunt pline de evenimente, de la mai puțin importante la mai importante: serate culturale, dineuri cu diplomați, politicieni, oameni de afaceri, întâlniri la biroul soțului meu unde merg destul de des pentru a mulțumi angajaților pentru munca și timpul lor, pentru dăruirea și rezultatele obținute. Uneori stau de vorba cu fiecare în parte. Sunt angajații soțului meu, deci este o datorie a mea, dar eu procedez pe stil japonez și românesc. Simt tot ceea ce le spun, merg neanunțată fiindcă mă reprezint pe mine, Ioana, ca om. Nu soția șefului. Altfel când avem ceva timp mergem la teatru și spectacole la centrul cultural Kennedy. Rar mă văd cu prietene, dar când ne vedem încercăm să petrecem mai mult timp împreună. Toată lumea este extrem de ocupată, traficul este îngrozitor și distanțele mari.



Viva: Ce scriitor sau ce jurnalist ai ca model, ca mentor?

Ioana Lee: Sunt foarte mulți scriitori pe care îi admir, dar dacă trebuie să aleg doar unul, atunci Oscar Wilde. Nu am un mentor acum, dar am avut nenumărați de-a lungul timpului. Și datorită acelor oameni am ajuns să învăț cum să învăț și să disting pierderea de timp, de sacrifiicile necesare pentru a face ceva din ține.

Viva: Care sunt marile provocări pe care un scriitor le întampină? Ce trebuie să facă pentru a porni pe acest drum, ce resurse îi sunt necesare şi cum îşi poate susţine ideile creative?


Ioana Lee: Care sunt provocările unui scriitor? În general vorbind, disperarea de a susține statutul de scriitor, ceea ce este detrimental creativității și chiar abilității generale de a scrie, cred eu. Pentru mine scrisul e frumos, ușor și foarte plăcut. Scriu din suflet și simt fiecare cuvânt până la punctul de a mă întrista sau distra teribil. Dar, cealaltă parte a monedei este un calvar pentru mine. De la redactori până la traducători, de la obligația de a reciti ceea ce am scris inițial care nu mai seamănă cu ceea ce citesc, de la sacrificiile făcute (nu mai ies din casă câteva luni decât dacă e o obligație de caritate pe care mi-am asumat-o ), nu vorbesc aproape nimeni, singurătatea pustietoare în care mă aflu eu cu sinele meu, lipsa de odihnă, pofta de mâncare, toate acestea sunt sufocante. Iar la final, atunci când am cartea în mâna, mi-e teamă să fie lansată. Mi-e groază. Devin complet nesigură pe mine, mă îndoiesc de fiecare cuvânt. De mine în general.


În ceea ce privesc resursele pentru a porni pe acest drum, acestea diferă de la un om la altul și de la o țară la altă. DAR important este să te așezi în față laptopului și să începi a scrie. Indiferent ce, chiar dacă ștergi….trebuie să începi. Fie imediat , ori mai târziu vei constata că nu te mai poți opri din această activitate. Desigur trebuie să stăpânești foarte bine limba în care vei scrie, să înveți cuvinte noi cel puțin odată pe săptămâna, să fii citit, să fii înfometat de cărți, de a citi, a studia, a face multă muncă de cercetare. Pe urmă, fie ești extrem de creativ și scrii romane de ficțiune, sau ești un observator al oamenilor și poți scrie despre ceea ce observi și/sau ai trăit, trăiești niște experiențe ieșite din comun și scri cărți de memorii. Abia pe urmă începe căutarea de edituri care să accepte să te publice, sau, cum se practică acum, te publici singur. În general pe celebrul amazon.com.


Viva: Cu ce se diferenţiază Ioana Lee faţă de ceilalți scriitori români? De ce ar trebui un cititor să îți cumpere cărțile?

Ioana Lee: Cu ce mă diferențiez de alți scriitori români? Dacă vorbim de clasici, nu mă diferențiez, mă prefac că nu exist :).  Cei contemporani…nu am talentul lor de a scrie, dar am o poveste de viață unică. Și repet, dacă viața mea nu mi s-ar fi întâmplat mie, eu nu aș crede-o. Mă diferențiez și pentru șansă de a fi multiculturală și multilingvă, deși cunosc câtva scriitori români care sunt ca și mine, dar avem stiluri diferite de a povesti, a scrie, a comunica cu publicul nostru. De ce ar trebui un cititor să îmi cumpere cărțile? Doamne Ferește! Nu trebuie. Dar, dacă cineva este curios să afle lucruri, situații, emoții din locuri în care probabil nu va ajunge sau a ajuns dar a trăit altfel, sau e foarte tânăr și atunci face parte dintr-o călătorie gratuită de la București, la Tokyo, Paris, Washington D.C., s-ar putea să aprecieze lecțiile de viață, să se distreze pe seama întâmplărilor comice de conflicte culturale și lingvistice sau cum să să autodepășească. Să învețe să cadă și să se ridice iarăși și iarăși.


Viva: Care e cea mai mare realizare a ta de până acum?

Ioana Lee: Faptul că am scris 5 cărți iubite de un public drag cărora le sunt și voi fi mereu recunoscătoare.

Viva: De unde îți iei motivația?

Ioana Lee: Din resursele interioare și cititorii fideli care mă îndeamnă să scriu și chiar îmi sugerează despre ce.

Viva: Ce planuri de viitor ai?

Ioana Lee: Viitorul imediat, să mă retrag la apartamentul nostru de vacanță în South Beach, Miami. Să mă reîncarc cu energie și odihnă. Planurile de viitor vi le spun cu altă ocazie 🙂


Pe Ioana o puteți urmări aici: www.ioananitobelee.com