Fracturile apărute la nivelul coloanei vertebrale diferă de cele ale membrelor inferioare sau superioare, asta deoarece o dislocare sau fractură a unei singure vertebre poate duce la lezarea nervilor sau a măduvei spinării.
Majoritatea fracturilor de acest tip apar în urma accidentelor, căzăturilor sau activităților sportive, toate acestea având în comun impactul violent suferit de coloana vertebrală.
Deoarece amploarea fracturii sau a leziunilor poate varia, la fel și simptomele pot fi mai ușoare sau mai intense, plecând de la probleme musculare la condiții debilitante datorate distrugerii grave a măduvei spinării.
În funcție de severitatea leziunilor este posibil ca persoana afectată să prezinte durere, dificultate de mișcare sau paralizie și chiar dacă multe fracturi se pot vindeca prin tratament conservator, cele severe pot necesita intervenție chirurgicală pentru a realinia oasele sau pentru a realiza orice altă corecție necesară.
Tipuri de fracturi
Pentru a înțelege fracturile coloanei vertebrale trebuie înțeles în primul rând importanța acesteia. Fiind formată din 33 de oase numite vertebre, coloana vertebrală oferă susținere întregului corp, permițându-ne să stăm drepți, să ne aplecăm și să ne întoarcem corpul.
Fracturile pot apărea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale și chiar dacă există mai multe tipuri de fracturi, două dintre ele sunt mai des întâlnite:
- Fracturi simple – rezultate de obicei în urma exercitării unei presiuni peste limita normală, cea mai frecventă fractură de acest tip fiind cea de compresie rezultată în urma unei forțe descendente bruște care distruge sau compresează corpul vertebrei.
- Fracturi cu dislocare – caracterizate prin fracturarea osului și ruperea ligamentelor care țin vertebrele unite, aceste tipuri de fracturi sunt de obicei instabile și debilitante, necesitand de multe ori tratament chirurgical.
Severitatea fracturilor vertebrale
Fracturarea sau dislocarea vertebrelor reprezintă un caz ortopedic sever, majoritatea acestora realizându-se în urma unui impact violent.
Severitatea fracturii depinde în mare parte de amploarea leziunii și de zona afectată, aceasta putând fi cea lombară, toracală sau cervicală.
Orice fractură a vertebrelor cervicale poate avea consecințe grave datorită locației și a relației pe care o au cu măduva spinării, distrugerea sau lezarea acesteia putând rezulta în paralizie sau chiar deces.
Cu toate acestea, nu orice fractura reprezintă același grad de severitate, unele cazuri putând prezenta simptome mai puțin intense și mai ușor de tratat.
Tratamentul fracturilor vertebrale
Opțiunile de tratament depind în mare parte de locația fracturii, de tipul acesteia și de severitatea leziunilor.
În timp ce fracturile minore pot fi tratate cu orteze cervicale, fracturile mai complexe cum ar fi cele de compresie pot necesita tratament chirurgical.
Pentru pacienții cu fracturi instabile, intervenția chirurgicală ar putea fi recomandată pentru a putea stabiliza fractura, pentru a îndepărta orice compresie a nervilor și pentru a asista la procesul de vindecare.
Ortezele cervicale folosite pentru fracturile minore au rolul de a menține coloana vertebrală în poziția corectă, să o imobilizeze în loc în timpul vindecării și să controleze durerea prin restricționarea anumitor mișcări. De obicei acestea sunt purtate între 8 și 12 săptămâni.
În cazul fracturilor de compresie se apelează adesea la chirurgia spinală minim invazivă pentru a trata problema, acest tip de procedură oferind numeroase beneficii cum ar fi o recuperare mai rapidă și un risc redus de complicații.
Reabilitarea reprezintă o parte esențială din planul de tratament după ce fractura s-a vindecat, aceasta permițând pacienților să minimalizeze dizabilitatea dobândită și să îi readucă cât mai mult posibil la nivelul de mobilitate și independență pe care il aveau înainte de accidentare.
În concluzie, accidentele suferite la nivelul coloanei vertebrale pot avea un impact semnificativ asupra vieții, chiar și fracturile minore putând afecta abilitatea de mișcare și de realizare a anumitor activități.
Cu toate acestea, există un număr mare de opțiuni terapeutice disponibile pentru toate tipurile de fracturi, menite să ofere cele mai bune șanse de recuperare și reabilitare.