(P) Este psoriazisul contagios? Tratamente moderne pentru o boală încă neînțeleasă

 Sava Elisabeta
.

Un exercițiu de imaginație: dacă la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 2% din populație suferă de psoriazis, în România, peste 400.000 de persoane sunt afectate de această boală cronică. Dacă procentul de „2%' nu prinde contur imediat, raportat la țara noastră, acesta echivalează, aproximativ, cu numărul de locuitori al unui oraș de dimensiuni mari! Psoriazisul nu doar că afectează un număr impresionant de oameni, însă impactul său asupra calității vieții pacienților este unul major.

Psoriazisul este, conform OMS, a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă.

Este psoriazisul contagios, așadar?

Un răspuns direct și simplu: nu. Psoriazisul nu este transmisibil. Credința că ar fi totuși o afecțiune contagioasă rămâne și în prezent una dintre prejudecățile cu cel mai mare impact asupra pacienților cu psoriazis.

Cunoscută de secole, semnele acestei afecțiuni au fost descoperite chiar și pe trupuri mumificate la începuturile erei noastre. Confundați însă cu suferinzii de lepră, cei afectați de psoriazis erau exilați din comunitățile în care trăiau.

Ce este psoriazisul și cum se manifestă?

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, autoimună, ce determină organismul să producă celule noi de piele într-un interval scurt de timp (zile, în loc de săptămâni). Pe măsură ce aceste noi celule se adună la suprafața pielii, pot fi observate plăcile roșiatice, cu descuamare alb-sidefie, caracteristice psoriazisului. Leziunile, inflamate și acompaniate adesea de o stare de mâncărime sau iritație, se regăsesc cel mai adesea la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, a zonei lombare a spatelui, iar uneori la nivelul unghiilor sau palmelor.

Ce tratamente există pentru psoriazis?

În zilele noastre, există numeroase proceduri și tratamente pentru psoriazis. Pot fi luate în considerare tratamente topice (unguente și creme aplicate local), fototerapia cu ultraviolete B sau fotochimioterapia cu psoralen și ultraviolete A, precum și tratamente sistemice ce presupun administrare orală sau injectabilă, precum și terapii biologice dezvoltate prin inginerie genetică.

În ultimii ani, clinicile dermatologice din România, datorită aparaturii de ultimă generație, pot trata psoriazisul la același nivel și abordare care au loc la nivel internațional. Persoanele afectate de psoriazis pot beneficia așadar de tratamente moderne, inclusiv de tratamente cu lasere performante ce tratează țintit zonele afectate. La Derma Elite & Laser Clinic, unul dintre cele mai avansate și performante centre dermatologice din țară, psoriazisul poate fi abordat, de exemplu, cu două lasere diferite: Excimer și V Beam Perfecta.

Medicii dermatologici stabilesc împreună cu pacientul cele mai potrivite planuri de tratament, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori uimitoare!

Adesea, o boală pe viață: cauze și factori de risc

Conform Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune cauzele psoriazisului sunt multiple.

A fost confirmată conexiunea psoriazisului cu sistemul imunitar, acesta fiind cel care atacă o leziune care nu există de fapt la nivelul pielii. Acest lucru declanșează inflamații și o regenerare alertă a celulelor pielii. De asemenea, deși nu există propriu-zis o genă a psoriazisului, există un număr de caracteristici genetice ce favorizează declanșarea acestei afecțiuni.

Alți factori cu impact negativ: stresul emoțional, poluarea, îmbrăcămintea nepotrivită, vremea uscată și rece, schimbarea anotimpului, alimentație necorespunzătoare, boli infecțioase, anumite medicamente, fumatul, alcoolul, neglijarea tratamentului.

Majoritatea persoanelor care au psoriazis vor suferi de această afecțiune pe durata întregii vieți. Nu există un tratament definitiv, ci tratamente prin care afecțiunea poate fi ținută sub control, iar calitatea vieții poate fi considerabil îmbunătățită. Astfel, consultul medical este important atât pentru ținerea sub control a psoriazisului, cât și pentru prevenirea agravării lui sau asocierii lui cu alte afecțiuni medicale.

Pentru mai multe informații privind opțiunile de tratament, puteți lua legătura cu medicii specialiști din cadrul Derma Elite & Laser Clinic.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton