(P) De la un copil pasionat de pictură, la prima femeie proprietar de casă de licitații din România

.

Anual, România vinde artă în valoare de peste 10 milioane de euro, sumă ce este în creștere în comparație cu anii anteriori. Evoluția este una laudabilă, în condițiile în care până în 2013 piața de artă din România a cunoscut un regres, pe fondul crizei financiare. Exportăm, așadar, anual, artă în cea mai frumoasă formă ei. Pictorii și sculptorii români sunt extrem de bine primit și plățiți în afară. Spre exemplu, romanul Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a  vândut în 2019,  la casă de licitații Christies din Londra, cu 3 milioane de euro, un tablou. În România, o femeie pariază pe artiștii români contemporani și își propune să îi propulseze în piața internațională. Luciana Stanciu, proprietara casei de licitații VIKART, a crescut într-un univers dominat de artă și a dobândit pasiunea pentru frumos chiar de la tatăl ei.

  1. Lumea vânzărilor de artă este una fascinantă și plină de strălucire pentru cei mai mulți dintre noi. Cum a fost ea, la început, pentru Luciana Stanciu?

 Da, este o lume fascinantă prin faptul că aduce frumosul mai aproape de iubitorii de artă. În același timp, această strălucire cere multă muncă și dăruire – lucru pe care l-am deprins de la tatăl meu, Lucian Radu Stanciu, un împătimit filozof al culturii, istoric al artelor plastic, critic și colecționar. Acest om de cultură aleasă și-a lăsat sigiliul personalității sale asupra a ceea ce avea să se întâmple în cariera mea profesională. Așadar, începutul și formarea mea în domeniul artei lui i se se datorează, mai ales că mi-a dat șansa să cresc într-o casă care arăta ca un mic muzeu, decorat cu obiecte de artă.


2. Cât de multă implicare aveți în Vikart?

Este o întrebare foarte bună 🙂 O casă de licitații nu-ți permite să mai ai niciun fel de îndoială din acest acest punct ce vedere. Implicarea este totală! Nu există jumătăți de măsură într-un astfel de business. Pentru mine, Vikart e mai mult decât un business, e un stil de viață.


3. De ce o casă de licitațîi? De ce nu o galerie de artă?


Galerie de artă am avut și am în continuare. Cred că o casă de licitații atinge în profunzime ideea de negoț cu artă. Este nevoie de o serie de abilități care într-un final duc spre vânzare de artă. Dar aceste abilități au legătură cu o serie de comportamente și atitudini care ridică relația cu iubitorii de frumos la rang de artă. Așadar, într-o casă de licitații se întâmplă cu mult mai multe decât într-o galerie. Este nevoie de cercetare, concept, marketing, relații publice, organizare de evenimente, determinare strategii specifice de vânzare, echipă (mai ales), imagine etc. Lista poate continua. Ca să răspund mai scurt la întrebare aș spune că după conducerea unei galerii de artă, o casă de licitații este următorul nivel. 


4. Cum convingeți artiștii să își vândă lucrările prin intermediul dvs?

În primul rând prin seriozitate și transparență. În plus, să nu uităm că principalul obiectiv al casei noastre de licitații este promovarea artiștilor români contemporani. În fond, noi arătăm respectul nostru pentru munca artistului. Îi convingem pe oamenii care produc artă să lucreze cu noi prin simplu fapt că ne punem la dispoziția acestor creatori. 


5. Cât de dificil este să fiți femeie în această lume? Ajută simțul artistic?

Gustul artistic se formează în timp și se ascute prin studiu, observare și pasiune. Nu contează dacă eșți femeie sau bărbat.  În ceea ce privește lumea de business, ca femeie ai avantaje și dezavantaje. Nu cred că acest fapt influențează în mod dramatic lucrurile – sau poate nu vreau să cred. Cert este că muncesc cât pot de mult și caut să obțin rezultatele urmărite punând pasiunea și cunoașterea mea în slujba acestui demers. Nu cred că aș fi procedat altfel dacă aș fi fost bărbat 🙂


6. Știu că proveniți dintr-o familie cu aplecare către artă. V-ați dorit de mic copil să faceți asta sau direcția a fost altă?

Da, provin dintr-o familie de colecționari, lucru care a influențat zona în care activez.  Dacă mă întorc în timp, aș putea spune că nu mi-am propus să accesez acest univers generos al comerțului cu artă de mic copil, mai ales că în viața mea a existat, după finalizarea studiilor de Jurnalism, un exercițiu profesional în spațiul mediei româneșți postrevolutionare care a durat cel puțin 5 ani de zile. Într-un final, mi-am schimbat opțiunea anterioară în favoarea artelor vizuale, realizând că atracția și interesul pentru cunoașterea valorilor artei naționale onorează un parcurs al formării intelectuale care stă sub semnul Frumosului.


7. Credeți în întâlniri providențiale? Pentru că așa pare să fi fost întâlnirea dvs cu maestrul Marcel Guguianu.

Da, cred în aceste întâlniri. Dar în același timp se cere să fii pregătit pentru astfel de întâlniri. Vreau să spun că există posibilitatea să te întâlneșți cu cel mai important om de pe pământ și totuși să nu observi dacă nu ai depus efort pentru a fi capabil să vezi. De aceea, cred că adevărul este la jumătate: există întâlniri providențiale pentru care trebuie să fii pregătit. Aș mai spune aici că în fond toate întâlnirile sunt importante – parcă Andrei Pleșu spunea că suntem suma întâlnirilor pe care le-am avut.


8. Cum arată programul zilnic al Lucianei?

🙂 Nici-o zi nu seamănă cu alta – spre fericirea mea. Sunt trei capitole la care mă raportez: familie, Vikart, artă. Totul se petrece în acest triunghi iar scenariile sunt infinite. Tot ce pot spune este că sunt bucuroasă și mă consider privilegiată că am șansa de a lucra într-un asemenea domeniu.

9. Cum credeți că va arată 2020 pe piață de artă din România?

Semnele sunt foarte bune. Apetitul cumpărătorului de artă este în creștere. Piața a devenit mai pretențioasă și mai atentă. Acest fapt este, de asemeni, un semnal bun. Din punctul meu de vedere, evident piața se va dezvolta atât financiar cât și din punct de vedere manifestații ce țin de cultură și artă. Prima noastră licitație a fost un succes, am depășit 100.000 de euro și am doborât recorduri pe piața de artă.  Pregătim o nouă licitație și mizăm pe artiștii contemporani. Ne gășiți pe https://www.facebook.com/vikartauction cu toate detaliile.