(P) Cum se prepara laptele praf?

.

Deși se știe că laptele matern este cel mai sănătos pentru bebeluș, există și situații în care proaspăta mămică este nevoită să folosească lapte praf pentru hrănirea acestuia.

Pentru mămicile începătoare în meseria’ de părinte, este necesar de precizat că aspectul cel mai important nu-l reprezintă neapăratcumpărarea celui mai bun lapte praf ci prepararea corectă a acestuia. În cazcontrar, laptele praf nu îi va oferi bebelușului toți nutriențîi de care are nevoie.


În perioada sarcinii, cele mai multe femei citesc tot felul de informații care să le pregătească cât mai bine pentru rolul’ de mamă. Însă câteodată informațiile sunt multe și bulversante ba chiar uneori pare că se bat cap în cap.

La prima vedere, am crede că sunt detalii care nu contează însă fiecare aspect din procesul de prepare al laptelui praf e important și are logica lui, de care este bine de ținut cont.

Iată care sunt pașii corecți pentru prepararea laptelui praf :


Ce recipiente să folosești pentru prepararea laptelui praf

Vei avea nevoie de mai multe recipiente : biberonul, o căniță, o linguriță, dar și de alte accesorii ale biberonului  cum ar fi tetină, inelul de fixare șamd. Toate acestea trebuiesc bine spălate și sterilizate în prealabil pentru evitarea contaminării lor cu bacterii dăunătoare copilului.

Cum cureți și sterilizezi corect recipientele pe care le folosești pentru prepararea laptelui praf

  1. Curățarea

Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun apoi șterge-te cu un prosop curat.


Laptele e un mediu propice dezvoltării rapide a bacteriilor asa ca se recomandă că biberonul să fie spălat imediat după ce bebelușul a terminat masă cu jet de apă rece.

Dacă nu ai apucat să-l speli imediat după hrănire,
biberonul trebuie clatit bine ca sa indepartezi urmele de la masa anterioara

  1. Sterilizarea

După ce ai curățat bine toate recipientele, este recomandat
sa le și sterilizezi pentru a indeparta bacteriile, ciupercile și virusurile
care pot produce boli bebelusului tau.


Sterilizarea se poate face cu soluții, aparate pentru
sterilizare sau prin fierbere (cea mai ieftină și la indemana oricui).
Obiectele metalice (lingurite, etc) nu se pot steriliza chimic. Sterilizarea
este obligatorie pentru copilul mai mic de 6 luni și recomandata la copilul cu
varsta cuprinsa intre 6 luni și 1 an.

Cât privește depozitarea obiectelor după sterilizare, dacă
copilul nu este hrănit imediat, biberonul, tetina, inelul de fixare și capacul biberonului se scot din
apă sau soluție și se asamblează pentru a evita contaminarea cu bacterii.


Dacă ai
folosit un sterilizator cu vapori de apa (electric sau la microunde) poti lasa
recipientele sterile în aparat atat cat este precizat de către producător. Dacă
ai folosit soluții pentru sterilizare, înainte de asamblare, toate obiectele
trebuie clatite din abundență cu apa fiarta si racita (din aceeași apa folosită
pentru prepararea laptelui).

Cum se prepara
corect laptele praf

Înainte de orice, spala-te bine pe mâini cu apă și săpun
apoi sterge-te cu un prosop curat.

Șterge și dezinfecteaza masa de lucru.


Recomandarea Organizației Mondiale a Sanatatii (OMS) este sa se folosească apa de cel puțin 70⁰C indiferent de specificatiile producatorilor pentru ca în felul acesta se distrug cu siguranța eventualele bacterii existente în pudra. Laptele praf nu este un produ

Înainte de orice, spala-te bine pe mâini cu apă și săpun
apoi sterge-te cu un prosop curat.

Șterge și dezinfecteaza masa de lucru.

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este să se folosească apă de cel puțin 70⁰C indiferent de specificațiile producătorilor pentru că în felul acesta se distrug cu siguranță eventualele bacterii existente în pudră. Laptele praf nu este un produs steril, însă riscul de îmbolnăvire se reduce dacă este preparat și stocat corect.


Ce apă să folosești

În ceea ce privește apa pe care este bine sa o folosești pentru masa micuțului tău este o discuție nesfârșită iar părerile sunt împărțite.

  • Deși pare varianta cea mai sanatoasa, nu este recomandat sa folosesti apa de fantana deoarece poate conține nitriți care odată ingerati împiedica transportul oxigenului la țesuturi, iar  intoxicatia cu nitriti poate duce la afectiuni grave care pot pune în pericol chiar viața copilului. Cantitatea de nitriti din apa de fantana și pericolul aparitiei intoxicatiei este evaluat de catre Directiile de Sanatate Publica (DSP) din fiecare judet.
  • Apă plata poate fi folosită la prepararea laptelui dacă este sterilă (microbiologic pură), conținutul de sodiu (Na) să fie mai mic de 200 mg/l și cel de sulfați (SO sau SO4) mai mic de 250 mg/l, condiții îndeplinite de majoritatea sortimentelor de apă plata românești. Însă chiar și-așa, se recomandă că și apă plata să fie fiartă.
  • Fierbe timp de 1 minut apă potabilă (poate fi de la robinet) – de preferat 1 litru (nu se fierbe mai mult de 1 minut pentru că apă se evaporă și în felul asta concentrația sarurilor crește) apoi lasă apa la răcit aproximativ de 30 de minute la temperatura camerei.
  • Citește instrucțiunile de pe eticheta cutiei de lapte praf: raportul dintre cantitatea de pudră și cea de apă folosite pentru reconstituirea laptelui este scrisă pe eticheta fiecărei cutii de lapte (de obicei 1 măsură de pudră, pe care o găsești în interiorul fiecărei cutii de lapte praf, se folosește la 30 ml de apă), nerespectarea cantităților poate produce probleme de creștere, diaree sau constipație. Asigură-te că folosești măsură din cutia de lapte pe care o folosești în mod curent, chiar dacă mai ai altele prin casă și ești tentată să le folosești, ele pot diferi la gramaj. Șterge surplusul de lapte praf de marginea cutiei sau îndepărtează-l cu un cuțit. Este foarte important să adaugi pudra de lapte după ce ai turnat apă în biberon. Dacă pui întâi pudra și apoi apă, riști să se formeze cocoloașe și astfel dilutia să fie mai dificilă.
  • Infiletează tetină peste biberon, pune capacul și agită viguros, vertical timp de minim 10 secunde. Este firesc să se formeze spumă care poate fi diminuată prin rotirea circulară a biberonului. Oricum, stai fără grijă că bebelușul tău nu va înghiți spumă pentru că se ridică la suprafața biberonului când îl întorci invers. E recomandat să cumperi un biberon puțin mai mare decât doză standard.
  • Răcește apoi laptele. Dacă vrei să răcești mai repede, poți pune biberonul într-un alt recipient cu apă sau direct sub jetul de apă rece, având însă grijă că apa de la robinet să nu atingă tetina, inelul sau să pătrundă în interiorul biberonului. O parte din apă fiartă o vei folosi la prepararea laptelui praf iar cu ce rămâne poți clăti biberonul după masa bebelușului.
  • Ca să testezi temperatura laptelui praf, picură puțin pe încheietura mâinii. Acesta trebuie să fie nici prea cald dar nici rece, cam la temperatura corpului, adică aproximativ 37⁰C.

Cateva sfaturi
suplimentare

  • Prepară laptele praf doar pentru o singură masă ca să fie mereu proaspăt
    Nu refolosi apa deja fiartă
    Laptele nefolosit se aruncă nu se păstrează!

În concluzie, deși pare puțin complicat tot procesul căci trebuie sa ții cont de multe detalii, prepararea laptelui praf se face destul de simplu și odată ce ai făcut-o de câteva ori, va deveni un automatism. Este necesar doar să înțelegi logica și să urmezi pașii corecți.