(P) Cum păstrezi manualele școlare în cele mai bune condiții: 7 trucuri

.

Când vine vorba despre manuale școlare, felul în care acestea sunt păstrate și îngrijite contează foarte mult.

În primul rând, orice elev va învăța cu mai multă plăcere și cu mai mult spor atunci când toate rechizitele și materialele se află într-o stare bună. Apoi, având grijă de aceste obiecte, le poți da mai departe generațiilor următoare și poți contribui la reducerea risipei de materie primă, într-un moment în care obiceiurile eco-friendly contează mai mult ca niciodată.


Așadar, iată cum poți păstra manualele în cele mai bune condiții, încă de la prima zi de utilizare!

1. Îmbracă fiecare manual într-o copertă potrivită

Fie că ai primit un manual deja utilizat sau ai cumpărat manuale pentru școală noi, cea mai simplă și eficientă metodă de a proteja cărțile este folosirea unor coperți.

În librării există o mulțime de modele, dimensiuni și materiale diferite, așa că alege de fiecare dată o copertă calitativă, care să acopere în totalitate manualul, dar care să nu fie prea mare. În caz contrar, praful și murdăria vor pătrunde prin spațiile libere și se vor strecura pe pagini și pe coperta cărții.


De asemenea, dacă vrei o copertă rezistentă, alege una dintr-un material moale, maleabil. Cele din plastic dur se vor crăpa rapid și nu vor mai fi eficiente după un timp.

2. Amenajează un dulap sau un sertar special pentru manuale școlare

Chiar dacă ai învelit manualele în coperți, este important să le ferești pe cât posibil de praf sau potențiale mici accidente, precum vărsarea accidentală a băuturilor pe pagini.

Așadar, amenajează un spațiu dedicat cărților pentru școală. Fie că alegi un dulap, un sertar, o etajeră sau o cutie pentru depozitare, important este să fie un spațiu delimitat, în care praful și impuritățile să pătrundă cât mai puțin.

3. Șterge regulat coperțile manualelor

Pentru a păstra manualele în cele mai bune condiții, asigură-te că ștergi coperțile regulat, cu o cârpă uscată sau chiar cu o cârpa umedă, în cazul în care coperțile pe care le-ai ales sunt impermeabile.

De asemenea, din când în când, este recomandat să scoți manualele din coperțile din plastic și să le ștergi propriile coperți și cotorul, pentru a elimina potențialele urme de praf și bacterii.


4. Așează corect manualele școlare în ghiozdan

Multe persoane așează manualele, caietele, penarul, pachețelul cu mâncare, sticla cu apă și echipamentul sportiv în același buzunar al ghiozdanului.

Dintre toate aceste obiecte, cărțile și caietele sunt cele mai fragile. Așadar, pune-le într-un buzunar separat de restul rechizitelor și altor obiecte necesare la școală.

5. Ferește manualele de razele directe ale soarelui

Hârtia este unul dintre cele mai fragile materiale. În timp, dacă vei ține manualele la soare, acestea vor deveni din ce in ce mai fragile, iar culorile se vor estompa sau modifica.


De aceea, este indicat să păstrezi cărțile ferite de lumina directă a soarelui, într-un loc umbros.

6.  Ferește manualele de umezeală

Dacă razele soarelui decolorează și deteriorează hârtia, umezeala este următorul factor la care trebuie să fii atent. Aceasta din urmă poate duce la apariția mucegaiului și a mirosurilor neplăcute.

Așadar, evită să păstrezi manualele în spații închise și umede, mai ales atunci când nu le folosești foarte des.

7. Nu îndoi excesiv manualele și îngrijește corespunzător cotorul


Cotorul unui manual este, cel mai probabil, cel mai important element. Dacă acesta se deteriorează, paginile vor începe să se desprindă, iar manualul va fi compromis în cel mai scurt timp.

Din acest motiv, verifică frecvent starea cotorului și încearcă să nu îi forțezi flexibilitatea. Nu lăsa manualele deschise, cu fața în jos și nu încerca să îndoi prea mult paginile.

Respectând toate aceste sfaturi, vei avea întotdeauna manuale îngrijite, rezistente, care vor arăta ca noi chiar și după un întreg an școlar!

Sursa foto: pexels.com