(P) Cum alegem cel mai bun lapte praf pentru bebeluși

 advertising.ringier
.

Pentru cei mai mulți, venirea pe lume a unui copil în sânul unei familii este, de cele mai multe ori o bucurie. Încă de la naștere, părinții se străduiesc să ofere micuțului lor tot ce este mai bun raportat la posibilitățile pe care le au pentru că vor să aibă un copil sănătos și fericit. Chiar dacă ai sau nu copii, sigur ai auzit la un moment dat informații legate de laptele praf în alimentația bebelușilor.

În ceea ce privește hrănirea nou născutului, ideal este să se facă cu lapte matern pe o perioadă cât mai îndelungată, chiar până la 2 ani. Specialiștii, în frunte cu Organizația Mondială a Sănătății, recomandă alăptatul exclusiv până la vârsta de 6 luni.

Sunt însă și situații când, din motive obiective, proaspăta mămica trebuie să înlocuiască laptele matern cu lapte praf. Datorită mulțimii de informații care există, părerilor împărțite sau contradictorii, atât în rândul mămicilor cât și al medicilor, multiplelor opțiuni de produse care există pe piață, alegerea celui mai bun lapte praf poate ajunge să fie o bătaie de cap.

Ca lucrurile să fie mai simple, iată de ce ar trebui sa ții cont ca să poți alege în cunoștință de cauză cel mai bun lapte praf pentru bebelușul tău :

Producătorii de lapte praf se străduiesc să creeze formule hrănitoare, cu o compoziție cât mai asemănătoare cu cea a laptelui matern. De reținut este că toate tipurile de lapte praf de pe piață au aceeași formula de bază, reglementată de Codex Alimentarius, însă, în funcție de compoziție, se disting mai multe feluri de lapte:

Tipuri de lapte

  • formula de lapte praf, care se prepară prin amestecarea cu apă (cea mai ieftină și cea mai răspândită pe piață);
  • formula de lapte lichidă concentrată, care se prepară prin diluarea cu apă;
  • formula de lapte gata preparată, care poate fi folosită direct, fără a fi nevoie de preparare specială (aceasta este și cea mai costisitoare și se găsește mai greu cel puțin pe piața de la noi);

Nu toți nou-născuții sunt la fel, așa că dacă bebelușul are anumite nevoi alegerea laptelui praf trebuie să se facă numai după un consult și o discuție amănunțită cu un specialist (neonatolog sau pediatru). 

Unii medici recomandă încercarea mai multor tipuri și produse de pe piață, tocmai pentru a facilita găsirea celei ideale pentru copilul tău. Nici un medic nu are de unde să știe chiar din prima care produs e cel mai bun și cum va reacționa bebelusul la el. Recomandarea unui medic se face pe baza cunoașterii soluțiilor de pe piață și pe baza observării și experiențelor cu ele raportate de pacienți.

Pentru că este cel mai răspândit și cel mai ușor de procurat și de folosit produs pentru alimentația bebelușilor, vom vorbi în continuare de laptele praf.

Există 4 tipuri principale de lapte praf pe care le vei găsi atât în farmaciile online sau cele fizice cât și în supermarketuri sau chiar magazine mici de cartier.

Tipuri de lapte praf

  • formulă pe bază de lapte de vacă (majoritatea bebelușilor încep cu acest tip de formula);
  • formulă pe bază de lapte de soia (recomandata mai ales copiilor cu întoleranță la lactoza sau la laptele de vacă);
  • formule hipoalergenice (concepute special pentru bebelușii care fac alergie la proteinele din lapte sau din soia);
  • formule specializate (destinate bebelușilor care au o greutate foarte mică la naștere, cu un conținut special de substanțe nutritive);

Cum alegi formula potrivită de lapte praf pentru bebeluș

La cât de multe produse există pe piață, uneori e derutant și copleșitor să știi ce să cumperi cand ești în fața raftului. Ca să fii sigură că faci alegerea potrivită, trebuie să tii cont de cateva criterii de bază : vârsta bebelușului și compoziția laptelui praf, fără să ignori bineînțeles și nevoile sale.

1. Vârsta bebelușului

Este primul criteriu ce trebuie avut în vedere. Producătorii de formula de lapte dozează atent conținutul nutrițional al produsului în funcție de nevoile pe care le are bebelușul. În general, formulele de lapte sunt împărțite pe categorii de vârstă care, de regulă, nu variază foarte mult de la un producător la altul. Astfel există câteva tipologii:

  • formula pentru nou-născuți prematuri și/sau cu greutate mică la naștere – bebelușii născuți prematur au o capacitate gastrică limitată dar au nevoi crescute de hrană față de cei nascuti la termen. Pentru că, în unele cazuri, laptele de mamă nu acoperă în totalitate nevoile nutritive ale prematurului în ceea ce privesc proteinele, caloriile și substanțele minerale, există formule de lapte speciale pentru prematuri. Aceste produse sunt notate cu 0 sau litera F (în limba germană Fruhgeborenen = prematur).
  • formula de început – pentru bebelușii care sunt alimentați încă de la naștere, exclusiv cu lapte praf sau ca și completare la alimentația cu lapte matern. Deoarece aceste formule se găsesc destul de greu, în practica obișnuită se folosesc formule parțial adaptate de durata sau de prima vârsta, notate de obicei cu cifra 1.
  • formula după 6 luni (la unii producători după 4 luni) – este, de regulă, pentru bebelușii care au fost alăptați exclusiv o perioadă, dar și pentru cei care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai sățioasă decât formula de început, îmbogățită cu substanțe nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelușului. Este notată cu cifra 2.
  • formula după 12 luni (la unii producători după 10 luni) – este, în general, o formulă de completare a alimentației bebelușului care trebuie să conțină, la această vârstă, și o serie de alimente solide introduse în alimentație conform unei scheme de diversificare specifice. Se mai numește formula de creștere și poate fi păstrată în alimentația copilului până la 2 – 3 ani, având un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasă a organismului și la menținerea sănătății. Este notată cu cifra 3.

2. Compoziția laptelui

Este, fără îndoială, unul dintre criteriile esențiale, care ar trebui sa primeze în luarea unei decizii în această privință. Oricât de bun ar fi, nici un lapte praf nu va putea înlocui calitatea laptelui matern care este format din 40% cazeină (proteină) și 60% zer.

Laptele praf este obținut prin prelucrarea laptelui de vacă însă există și alte sortimente pe baza de lapte de soia (pentru bebelușii alergici la lactoză, nerecomandat însă celor sub 6 luni), formula de lapte hidrolizată parțial sau chiar lapte praf bio (ce conține ingrediente organice, atent selectate și strict controlate).

În orice variantă de lapte praf există 5 compuși principali: carbohidrati, proteine, grăsimi, vitamine, minerale precum și alți compuși în cantități diferite.

Atunci când cumperi lapte praf, iată ce ar trebui să se regăsească în compoziția sa :

  • Vitamine și minerale : au o importanță majoră pentru dezvoltarea bebelușului tău. Cele mai multe formule conțin: vitaminele A, D, E, K, C, cele 8 vitamine ale complexului B și minerale cum ar fi : sodiu, potasiu, clorura, calciu, fosfor, magneziu, zinc, iod etc. Printre cele mai importante minerale este fierul care ajută la creșterea sănătoasă a bebelușilor și previne anemia.
  • Acizii grași sunt elemente importante în dezvoltarea creierului și a organismului, în general. Studiile arată că bebelușii alăptați cu o formulă de lapte bogată în acizi grași au avut o mai bună dezvoltare a simțului vizual, precum și a capacității de rezolvare a problemelor în perioada școlară. Acizii grași reduc și riscul de boli cardiovasculare în perioada copilăriei.
  • Probioticele și prebioticele sunt și ele importante deoarece ajută la dezvoltarea și la menținerea sănătății sistemului digestiv al bebelușilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente într-o cantitate mare în sistemul digestiv al bebelușului. Introducerea lor în formula de lapte are rolul de a crea un echilibru în intestinele bebelusului și de a impiedica eventuala dezvoltare a unor bacterii neprietenoase care ar putea cauza diverse infecții.
  • Ideal ar fi ca laptele praf pe care îl alegi sa nu conțină deloc zahăr așa că este bine să citești cu atenție eticheta pentru că unele formule conțin zahăr altele nu.

În concluzie, alegerea celui mai bun lapte praf se face în funcție de 3 elemente : vârsta bebelușului, nevoile sale și compoziția laptelui praf, iar decizia cea mai potrivită ar trebui luată numai după consultarea medicului specialist. Te poți informa de pe internet sau discuta cu alte mămici însă trebuie în primul rând să-ți cunoști copilul, să vezi cum reacționează la fiecare produs în parte și să menții o legătură permanentă cu medicul, mai ales dacă te hotărăști să schimbi un produs cu altul. A face lucrurile după ureche poate avea consecințe grave.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton