(P) Ce trebuie să știi despre implantul dentar

.

Medicina dentară a cunoscut numeroase inovații în ultimii ani, însă numărul persoanelor care se confruntă cu pierderea dinților este în continuare ridicat. Implantul dentar reprezintă o alternativă a protezei oferind o serie de avantaje semnificative. Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre implantul dentar.

Ce este implantul dentar?


Implantul dentar presupune implantarea în os a unui șurub confecționat din titan, menit să înlocuiască rădăcina dintelui. Deasupra șurubului se plasează un dinte artificial, cu aspect și funcționalitate asemănătoare celui natural.

Care sunt avantajele implantului dentar?

Printre avantajele implantului dentar se numără:

  • Aspectul plăcut – dintele artificial din partea superioară a implantului dentar arată și se simte exact ca dintele natural;
  • Ameliorarea vorbitului – implantul dentar se comportă întocmai ca un dinte natural, neexistând posibilitatea ca acesta să alunece și să îngreuneze vorbirea;
  • Confortul crescut – spre deosebire de proteză, implantul este permanent și nu necesită îndepărtare și repunere;
  • Durabilitatea – implanturile dentare au o durată de viață de câțiva ani, iar cu îngrijirea potrivită pot dura chiar toată viața;
  • Ameliorarea sănătății orale – spre deosebire de proteză și coroane, implanturile nu se sprijină pe dinții vecini și nu le afectează integritatea.

Care sunt etapele realizării unui implant dentar?

Primul pas este reprezentat de efectuarea unui plan de tratament individualizat pentru nevoile pacientului și implică de asemenea realizarea unor investigații suplimentare care sa orienteze medicul cu privire la soluția optimă. Structura osului în care va fi introdus implantul joacă un rol foarte important, iar unii pacienți pot avea nevoie de proceduri suplimentare precum adiție de os sau sinus lifting.

Ulterior, se recurge la introducerea rădăcinii implantului în os și se așteaptă câteva luni pentru ca șurubul de metal să se poată integra în structura osului. În aceasta etapă intermediară se poate recurge la folosirea temporară a unor proteze pentru a masca lipsa dinților respectivi.


După terminarea procesului de osteointegrare, se atașează bontul protetic, structură menită să facă legătura între rădăcină și noul dinte.

Odată ce gingia s-a vindecat, deasupra bontului se fixează dintele artificial prin cimentare sau prin înșurubare.


La ce să te aștepți atunci când recurgi la un implant dentar?

După fiecare etapă este important să permiți vindecarea locului de intervenție. O perioadă de timp după intervenție va fi necesar să consumi alimente moi și vei resimți un disconfort la nivelul gingiei, precum și durere la locul implanturile sau chiar sângerări minore.

Implanturile dentare au o rată crescută de succes, însă pot exista situații în care osul nu integrează suficient de bine rădăcina din titan. În astfel de situații, implantul este îndepărtat și se așteaptă câteva luni până la a recurge din nou la aceasta procedură.


În concluzie, implanturile dentare oferă o serie de avantaje importante precum aspectul plăcut, confortul și durabilitatea și reprezintă o opțiune pentru gestionarea pierderii dinților. 

Surse informative

Dental Implants: Surgery, Advantages, Risks, and Insurance Questions.’ WebMD, WebMD, 17 Mar. 2019, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#1.