(P) Activități bebe 4 luni - ajută-l chiar acum pe cel mic să se dezvolte armonios!

.

Vârsta de 4 luni are o importanță notabilă pentru dezvoltarea funcțiilor motrice ale bebelușului, dar și asupra inteligenței cognitive și emoționale. Este perioada în care cei mici încep să descopere din ce în ce mai mult mediul încojurător, își pot recunoaște părinții, disting sunete și voci familiare, dar, mai ales, încep să stea în șezut și să se rostogolească. 

Momentul în care părinții trebuie să-și încurajeze micuții mai mult decât oricând a sosit. Fii alături de copii în procesul de învățare, prin diverse activități care să le stimuleze simțurile și ablitățile lingvistice. Jucăriile pe care i le vei oferi trebuie să fie potrivite vârstei, pentru ca micuțul tău să le poată explora în siguranță. Ele sunt esențiale pentru ca piticul să înțeleagă cât mai bine formele, texturile, culorile și sunetele. Pe langă toate acestea, implicarea activă în dezvoltarea bebelușului constă și în diverse exercitii pe care trebuie să le faci împreună cu micuțul tău. Dacă simți că nu ai idei, iată câteva care îți vor fi de folos.


Cuprins:

  1. Activități pentru bebe la 4 luni – dezvoltare și explorarea mediului înconjurător
  2. Idei de activități pentru bebelușul de 4 luni

1. Activități pentru bebe la 4 luni – dezvoltare și explorarea mediului înconjurător

Descoperirea spațiului din jur și a obiectelor, păsărilor, animalelor pe care nu le-a mai văzut până atunci copilul, este activitatea de bază a bebelușului de 4 luni. Cu siguranță, părinții vor susține și încuraja această călătorie inițiatică a micuțului lor. 


Acum bebelușii încep să acorde foarte multă atenție corpurilor din apropierea câmpului lor vizual. Așadar, trebuie să ai în vedere faptul că micuțul va tinde să ducă în zona feței sau către gură obiectele cu care se joacă sau pe care le descoperă.

Pentru copii, acest reflex devine modul prin care interacționează și experimentează tot ce au în jur, însă chiar și anumite jucării pot fi periculoase dacă sunt folosite fără supraveghere. Cea mai sigură opțiune este reprezentată de jucăriile de dentiție. Pe lângă faptul că vor calma durerile erupțiilor dentare, au atașate de ele și jucării senzoriale care îl vor face și mai curios pe cel mic.


În ceea ce privește dezvoltarea creierului, aceasta poate progresa sub diferite impulsuri. În lipsa lor și a stimulilor externi, cel mic va avea o evolutie mai lentă. 

În primul rând, pentru a facilita procesul de față, bebelușul are nevoie de cât mai multă atenție. Cântă-i ori de câte ori ai ocazia, citește-i și oferă-i jucării senzoriale pentru că este important să atingă cât mai multe texturi și să facă diferența dintre ele. 


În al doilea rând, activitățile pentru bebelușii la 4 luni trebuie să se bazeze pe relația cu mediul înconjurător și persoanele din jur. De fiecare dată când îi oferi experiențe noi, conectarea emoțională și cerebrală cu tine va crește. Mai mult decât atât, odată cu ea, se vor dezvolta raționamentul și limbajul.

Atunci când apare în discuție momentul în care cel mic trebuie să stea singur, nu îl lăsa nesupravegheat în pătuț. Soluția cea mai sigură o reprezintă cu certitudine centrele de activități. Unul dintre avantaje este că le poți lua cu tine oriunde. Sunt potrivite atât prin casa sau chiar și în vizite sau călătorii. Pentru că sunt create în așa fel încât să îi atragă atenția bebelușului, acesta va fi fascinat de universul pe care ele i-l prezinta și își va dori cu siguranță să îl descopere. 


2. Idei de activități pentru bebelușul de 4 luni

Activitatile pe care trebuie să le faci cu bebe de la 4 luni sunt importante pentru dezvoltarea lui și, totodata, amuzante, pentru că vor fi făcute prin joc. 


  • Pentru că este momentul în care își poate susține capul singur, se va rostogoli pe burtă. Pune-i jucăria preferată în față și lasă-l să ajungă la ea. Asigură-te că acest exercițiu este făcut pe o salteluță de joacă. Nu folosi salteaua patului deoarece este mult prea moale, iar podeaua sau covorul sunt texturi mult prea dure. Acestea îți pot îngreuna joaca sau pot provoca un anumit disconfort.
  • Încurajează jocurile de mimică, pentru că micuțul prin grimase si gângurit se exprimă în această perioadă. Arată-i diferite expresii faciale sau emoții, precum fericire, tristețe, sau uimire și lasă-l să te imite. 

  • Învață-l principiul de cauză și efect. Poți face acest lucru foarte simplu, prin intermediul unor jucării muzicale. Astfel, de fiecare dată când le va folosi, va înțelege că apăsarea unui buton sau tragerea unui șnur poate declanșa un anumit sunet.

Așadar, ia în calcul toate ideile de activități pentru bebeluși pe care le-ai descoperit mai sus și încearcă să le aplici pentru prichindelul tău. Nu uita că totul este o joacă și nu te descuraja dacă nu le va putea face din prima pe toate. Fiecare micuț învață în propriul ritm!