(P) 5 lucruri inedite care demonstrează cum a evoluat scanerul

 advertising.ringier
.

Scanarea unui document poate părea astăzi un lucru banal. Într-un secol dominat de computere, fiecare birou deține un scanner, în timp ce pentru materiale mai mari există firme specializate, care oferă servicii de scanare documente la un nivel profesionist.

Scanarea ne permite să păstrăm și să transmitem informații importante, să păstrăm documentele, fotografiile și chiar site-urile să nu dispară.

Pentru a înțelege cum a evoluat această tehnologie, vă propunem câteva fapte inedite din istoria scanării și să explorați modul în care scanarea a schimbat modul în care transmitem unul altuia informații.

1.Primele dispozitive de scanare au fost utilizate pentru verificarea semnăturii în tranzacțiile bancare.

Stră-stră-stră-străbunicul scanerului s-a numit pantetelegraf, fiind precursorul faxului. Acesta era un aparat telegrafic cu ajutorul căruia se puteau reproduce la postul receptor scrisul, desenele etc. transmise de expeditor. Se puteau astfel  transmite scrisul de mână al cuiva, semnături și desene prin liniile de telegraf. În anii 1860, cea mai obișnuită utilizare a pantetelegrafului a fost verificarea semnăturilor în tranzacțiile bancare.

Citește și: Beneficiile serviciilor locale de printare

2.Fotoradiograma a fost inventată în 1924, făcând posibilă trimiterea wireless a imaginilor în străinătate.

Fotoradiograma fără fir este considerată premergătoare aparatului de fax, un alt membru al familiei de scanare. Invenția sa a făcut posibilă trimiterea de imagini în străinătate. Prima imagine trimisă peste Atlantic? O fotografie a președintelui de atunci Calvin Coolidge, trimisă din New York la Londra.

Designer pentru ”Radio Corporation of America”, în anul 1924, Richard H. Ranger a inventat fotoradiograma wireless (fără fir), sau facsimilul radio transoceanic, precursorul faxurilor din zilele noastre. O fotografie a preşedintelui Calvin Coolidge trimisă de la New York la Londra pe 29 noiembrie 1924 a devenit prima fotografie reprodusă de facsimilul radio transoceanic. Folosirea comercială a produsului lui Ranger a început doi ani mai târziu.

3.Companiile au dorit să trimită prin fax în locuințele abonaților ziarele, dar nu au reușit.

În anii 1930, companiile au încercat să folosească transmisia fără fir pentru a transmite ziare direct în casele oamenilor. Dar acest lucru nu a funcționat cu adevărat, deoarece atât imprimantele, cât și hârtia erau prea scumpe, iar transmisiile radio necesare pentru această operațiune erau lente și neregulate.

Așadar, publicul a revenit rapid la confortul ziarelor livrate zilnic, amintindu-ne că, dacă o tehnologie nu este ușor de utilizat, nu va fi folosită. În zilele noastre, hârtia tipărită este mai puțin utilizată, deoarece este ușor să primiți știrile pe mai multe dispozitive.

4.Prima imagine scanată pe un computer a fost imaginea unui copil.

Aparent, oamenilor le-a plăcut întotdeauna să salveze poze cu copiii lor. În 1957, Russel Kirch, membru al echipei care lucra la inventarea scanerului digital de imagini, a scanat pe computer o imagine a fiului său de trei luni. Astăzi această imagine a devenit una iconică, făcând istorie în lumea întreagă.

5.Scanările 3D ar putea salva istoria.

Google folosește în prezent scanarea 3D pentru a prezenta siturile arheologice deteriorate și pentru a le permite oamenilor să le vadă online. Scanările ar putea oferi chiar planuri pentru reconstruirea siturilor arheologice.

Cyark și Google Arts & Culture a lansat în 2018 proiectul Open Heritage', cea mai mare colecție 3D de date de patrimoniu, disponibilă pentru navigare și descărcare. CyArk folosește tehnici de arhitectură digitală de ultimă generație, inclusiv scanarea cu laser și cadrane pentru a capta imaginile care au fost lansate de proiectul Google Arts and Culture. Lansarea proiectului a coincis cu Ziua Patrimoniului Mondial, 18 aprilie 2018.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton