Obiceiuri sănătoase care te pot ajuta să ai o alimentație corectă

.

O alimentație sănătoasă are numeroase beneficii asupra stării noastre de bine și poate contribui semnificativ la scăderea riscului de apariție a unor boli sau tulburări alimentare. Ceea ce mâncăm, de câte ori pe zi mâncăm, modul în care preparăm alimentele, dar și alte obiceiuri influențează în mare măsură organismul nostru.

Chiar dacă schimbarea obiceiurilor alimentare poate părea o activitate dificilă și copleșitoare, există numeroase soluții la îndemână care îți pot fi de ajutor. Iată câteva dintre acestea:


Nu face cumpărături fără o listă

Atunci când mergi la cumpărături, există două strategii extrem de importante: nu pleca de acasă fără o listă și nu face cumpărături atunci când îți este foame. Când nu știi cu exactitate ceea ce ai nevoie, vei ajunge să faci cumpărături impulsive, în timp ce, din cauza senzației de foame, vei cumpăra mai mult decât ai nevoie, chiar și produse care nu sunt sănătoase.

Așadar, planifică din timp și pregătește lista cu care vei pleca la cumpărături. În acest fel îți va fi mai ușor să te rezumi doar la strictul necesar, să cumperi doar alimente sănătoase și, în același timp, să economisești și bani.


Evită mâncatul emoțional

Mâncatul emoțional este o modalitate greșită, dar confortabilă, prin care unele persoane răspund la momente stresante, situații dificile sau emoții negative. Cu alte cuvinte, aceasta reprezintă o nevoie acută de a consuma alimente cu valoare nutritivă mică, dar bogate în calorii și cu un conținut ridicat de carbohidraţi, sărate sau dulci.

Aceasta este o reacție de moment care, din păcate, poate duce în timp la apariția unor tulburări alimentare și la perturbarea stării de sănătate. În contextul vinovăției pe fondul excesului alimentar poate apărea bulimia, stare manifestată prin foame excesivă, continuă, urmată de metode prin care se încearcă prevenirea creșterii în greutate. Cel mai des, este vorba de provocarea de vărsături.


Consumă mai multe proteine

Proteinele sunt benefice datorită capacității lor de a crește senzația de sațietate, astfel încât să nu simți că ți se face foame la numai o oră după ce ai mâncat. Un studiu a evidențiat faptul că, prin creșterea nivelului de proteine consumate, de la 15% la 30%, oamenii ajung să consume cu 441 de calorii mai puțin pe zi.


Surse importante de proteine sunt produsele lactate, fructele oleaginoase, untul de arahide, ouăle, lintea și fasolea. De altfel, este recomandat să consumi ouă la micul dejun pentru a mări senzația de sațietate.

Optează pentru alternative sănătoase de gătit

Modul în care prepari termic alimentele poate modifica în mod semnificativ efectele pe care acestea le au asupra sănătății tale. Prepararea la grătar sau prăjirea sunt două metode populare pentru a găti carnea. Totuși, aceste două metode pot duce la formarea unor compuși toxici, care pot crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.


În schimb, ca metode sănătoase pentru gătit poți opta pentru coacere la cuptor, slow-cooking, fierbere, poaching sau gătire la abur. Aceste metode nu duc la formarea de compuși toxici și fac ca mâncarea pe care o consumi să fie mai sănătoasă.

Încearcă rețete noi

Atunci când trebuie să decizi în fiecare zi ce vei mânca la cină, situația poate deveni frustrantă, motiv pentru care tinzi să apelezi mereu la aceleași rețete. Totuși, este benefic pentru sănătatea ta să variezi cât mai mult alimentele pe care le consumi, motiv pentru care este indicat să încerci măcar o rețetă nouă pe săptămână. Eventual, poți încerca să transformi rețetele de zi cu zi în unele mai sănătoase și să schimbi modul de preparare a alimentelor.


Așadar, obiceiurile alimentare au un impact semnificativ asupra stării tale de bine. De aceea, încearcă să ții cont de sfaturile de mai sus pentru a evita problemele de sănătate și pentru a-i oferi organismului tău toți nutrienții de care are nevoie.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica