Modalități prin care pot ajuta bunicii în creșterea unui bebeluș

.

Toți bunicii știu cât de greu e să crești un bebeluș, mai ales dacă este primul născut. Atunci când mai e doar puțin timp până vă veți asuma acest nou rol, e absolut normal să aveți emoții, să retrăiți momentele în care în viața voastră au apărut copiii și să vă faceți planuri în legătură cu noul membru al familiei. Și dacă doriți să veniți în ajutorul tinerilor, vă puteți manifesta disponibilitatea de a-i ajuta, asigurându-i că le veți fi aproape, că sunteți pregătiți să faceți tot ceea ce este necesar, chiar să stați cu cel mic atunci când părinții vor avea nevoie de o pauză, de o ieșire în doi în oraș sau de o minivacanță. Și dacă sunteți super entuziasmați atunci când e vorba de nașterea primului nepot, iată ce puteți face pentru a vă arăta implicarea și sprijinul față de părinți.

Cărucior


Înainte de resursele de timp și dragostea necondiționată, puteți veni în ajutorul tinerilor cu câteva daruri care vor fi mai mult decât binevenite. Dacă doriți să contribuiți cu ceva substanțial, vă puteți orienta către un carucior, un dispozitiv indispensabil pentru un nou-născut. Mai ales în ultimii ani, au prins foarte bine modelele „2 în 1′ sau „3 în 1′, dispozitive transformabile în funcție de vârsta copilului. Acestea pot fi folosite de la naștere până în jurul vârstei de 4 ani. Căruciorul este format dintr-un cadru fix și mai multe piese (landou, scoică și partea sport), extrem de utile încă din primele zile de viață ale bebelușului. Nu are rost să vă orientați către unul „off road’, cu roți mari, pentru terenuri accidentate, căci acesta e pentru bebeluși mai mari și are o utilitate restrânsă. Și dacă nu sunteți în temă cu modelele cele mai căutate, cu specificațiile de ultimă oră, atunci puteți să împărtășiți viitorilor părinți intenția voastră, rugându-i să facă ei cea mai bună alegere, iar voi să achitați comanda online. În fond, ei știu mai bine ceea ce vor, au prieteni care le-au împărtășit din experiența lor și e firesc să fie mult mai în temă decât oricine altcineva. 


Treburi casnice

Mai ales după aducerea celui mic acasă, părinții vor aprecia dacă îi ajutați în gestionarea treburilor domestice. Fără a fi intruzivi sau a avea pretenția de a-l supraveghea pe nou-născut, care are o nevoie nativă de a sta în preajma mamei, vă puteți ocupa de curățenie, cumpărături, achiziționarea scutecelor și prepararea mâncării. Chiar dacă uneori aveți viziuni diferite în ceea ce privește îngrijirea celui mic, este mai înțelept să nu vă  împărtășiți opiniile, mai ales dacă proaspăta mamă traversează o perioadă dificilă, vulnerabilă, de tipul baby blues. Dacă îi veți da permanent sugestii sau o veți corecta subtil, tot ce va dori va fi să fie lăsată în pace. Evitați să îi criticați alegerile sau modalitatea în care alege să-l crească pe cel mic și aveți în vedere că alăptarea, de exemplu, poate fi un proces mult mai dificil decât pare, influențat de „n’ variabile. 


Lipsa de sprijin și izolarea sunt două dintre motivele principale pentru care mamele cad în capcana depresiei postpartum și a anxietății. De asemenea, și tații au nevoie să fie ascultați și înțeleși, asigurați că perioada cu treziri frecvente în timpul nopții este una temporară. 


Este absolut firesc să așteptați cu nerăbdare venirea unui nou membru al familiei, mai ales dacă este vorba de primul nepoțel. Ar fi păcat să nu reprezentați un sprijin pentru copiii dumneavoastră în această nouă etapă și din existența lor, mai ales dacă aveți posibilitatea și starea necesară de a vă implica.

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro