Metode utile prin care poți combate simptomele răcelii

.

Nasul înfundat, gâtul inflamat și durerile constante de cap sunt doar câteva dintre semnele că te paște o răceală. Având în vedere că o persoană răcește, în medie, de trei ori pe an, probabil că nici tu nu te confrunți cu această afecțiune pentru prima dată, însă tot va trebui să suporți aceste simptome pentru 8-9 zile. 

Din fericire, ai o cale de scăpare! Dacă acționezi încă de la primele simptome și iei măsurile potrivite, nu va mai trebui să te îngrijorezi că vei avea o săptămână în care vei fi „dependent’ de șervețelele nazale și în care starea de rău te însoțește pe parcursul întregii zile. 


În continuare, îți prezentăm patru metode eficiente prin care să ameliorezi simptomele răcelii, chiar dacă ai luat deja acest virus. 

1. Hidratează-te

De îndată ce simți că ai răcit, este important să începi să consumi mai multă apă decât de obicei. Hidratarea va contribui la ameliorarea unor simptome precum gâtul inflamat sau nasul înfundat. Chiar dacă nu vei scăpa cu totul de virus, starea ta de bine se va îmbunătăți simțitor și vei putea să te concentrezi mai bine pe activitățile tale zilnice. 


În cazul în care vrei să înlocuiești apa cu o altă sursă de hidratare, poți să începi să bei cât mai multe ceaiuri, sucuri (fără acid, pentru a nu-ți irita gâtul) sau tradiționala supă de pui, ale cărei efecte benefice sunt dovedite. În maximum două zile vei simți că aceste simptome se ameliorează și că te simți mult mai bine, fără un efort foarte mare. 

Atenție, însă! Dacă simți că simptomele se agravează și că starea ta generală este tot mai proastă, este cazul să te prezinți la medic și la un laborator analize pentru verificări suplimentare. Nu trebuie să te îngrijorezi că ar putea fi vorba de ceva grav, însă este indicat să știi cu certitudine că totul este în regulă. 

2. Consumă miere

Mierea nu este numai ingredientul cu care îndulcim ceaiul sau cafeaua, ci poate fi și un remediu natural împotriva răcelii. Aceasta are o serie de proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antioxidante și antibacteriene, fiind ideală pentru combaterea tuturor simptomelor asociate cu această boală.


Poți consuma mierea ca atare, dar o poți folosi și ca parte a unui preparat, în care poți adăuga și alte ingrediente utile în combaterea răcelii. Dintre acestea amintim: miere cu scorțișoară, ceai cu miere, lămâie și ghimbir, sirop de ridiche neagră și miere, ceai de măceșe îndulcit cu miere. Oricare dintre aceste preparate se va dovedi extrem de util în combaterea simptomelor tale și vor avea un gust excelent. 

3. Fă mișcare

Când ești răcit, întregul organism îți spune să iei o pauză de la tot ceea ce făceai și să te duci la culcare. Totuși, este important să învingi această dorință și să faci exact opusul, asta dacă vrei ca simptomele să-ți fie diminuate. 


Atunci când ești răcit, sistemul tău imunitar duce o luptă aprigă cu virușii, iar pentru a-l ajuta să câștige este important să faci mișcare. Totuși, nu trebuie să exagerezi. Începe cu câteva exerciții fizice simple de efectuat, cu o scurtă alergare sau măcar cu o plimbare. La final, vei constata cu surprindere că dorința de a sta în pat a dispărut cu totul și că ești mult mai energic și cu poftă de viață. 

4. Mănâncă sănătos 

Un organism care trebuie să facă față simptomelor răcelii este unul slăbit, care va avea nevoie de sprijin pentru a-și reveni la starea inițială. De aceea, este necesar să-ți ajustezi regimul alimentar și să consumi alimente cât mai bogate în proteine, precum pește, carne slabă, legume, cereale integrale sau alimente bogate în antioxidanți. 


De asemenea, poți opta pentru smoothie-uri de fructe, pe care le poți procura de la magazin sau le poți prepara în propria ta casă. Un smoothie perfect împotriva răcelii poate fi preparat cu ingrediente precum portocale, banane, lămâie, rădăcină de ghimbir și semințe de chia. Gustul său va fi nemaipomenit, iar efectele sale benefice nu vor întârzia să apară. 

Este foarte important să te tratezi de îndată ce simți că te confrunți cu o răceală. Încearcă toate metodele naturale de combatere a simptomelor, iar dacă starea ta se agravează, contactează medicul și evită să iei medicamente fără o indicație clară din partea acestuia. 


Sursa Foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica