Mâncăruri pe care să le încerci în Elveţia 

 Lupescu Anca
.

De la rösti la raclette, de la ciocolată la cireșe, mâncarea în Elveția este la fel de atrăgătoare și diversă ca și peisajele sale naturale. Elveția este cunoscută pentru frumusețea sa naturală uimitoare și pentru diversitatea culturilor, dar nici mâncarea nu este de ratat atunci când ajungi în această țară superbă. 

Mâncăruri pe care să le încerci în Elveţia 

Reflectând amestecul său de culturi franceză, germană și italiană, mâncarea elvețiană este un amestec culinar de tradiție și gust. Iată câteva dintre cele mai bune mâncăruri elvețiene pe care să le încerci în aventurile tale în Elveția, țara ciocolatei și a brânzeturilor.

Rösti

Acest celebru fel de mâncare cu cartofi a luat naștere ca mic dejun al fermierilor din Berna, dar acum poate fi găsit în toată Elveția. Astăzi este considerat o delicatesă națională. 

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Această plăcintă de cartofi prăjiți în stil elvețian este adesea consumată ca garnitură pentru a însoți multe alte mâncăruri elvețiene, înlocuind adesea cartofii prăjiți sau alte garnituri de cartofi. 

În forma sa cea mai simplă, această plăcintă se face din cartofi rași prăjiți, deși mulți oameni adaugă alte ingrediente, adesea în funcție de regiune, inclusiv brânză, mere și ceapă.

Fondue elvețian

Însemnând literalmente „topit” pur și simplu în franceză, acest fel de mâncare elvețian celebru poate fi găsit și în Franța și Italia. 

Versiunea elvețiană constă, în general, într-o oală mare comună cu brânză topită, vin și usturoi, în care oamenii scufundă pâine, măsline, ceapă și murături, folosind furculițe delicate cu picior lung. 

Fondue este o activitate excelentă pentru un grup de oameni și foarte distractivă.

Este servit în multe stațiuni de schi, brânza caldă fiind mai mult decât binevenită după o zi lungă pe pârtiile înghețate.

Zürcher Geschnetzeltes

O rețetă locală din regiunea germanofonă Zürich, Zürcher Geschnetzeltes se traduce simplu prin „carne feliată în stil Zürich”. 

Felul de mâncare oficial este mai precis decât numele său, fiind întotdeauna preparat folosind carne de vițel și, ocazional, ficat de vițel. 

La modul cel mai elementar, acesta constă în fâșii de carne de vițel, sos brun, ceapă, smântână și vin alb. Adesea se adaugă ciuperci și rinichi de vițel, iar acest fel de mâncare consistent și plin de carne este servit în mod tradițional cu Rösti, orez sau tăiței.

Nusstorte

Cunoscută atât sub numele de Bünder nusstorte, cât și Engadiner nusstorte, cu referire la cantonul Graubünden în care a fost creată și la frumoasa regiune montană Engadine din cadrul cantonului însuși, aceasta este o tartă dulce cu nuci. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Fiecare brutărie din tot cantonul are propria rețetă, dar acest desert bogat constă, de obicei, într-o foaie de aluat, cremă, zahăr caramelizat și nuci tocate. Pentru cei suficient de norocoși să viziteze superba stațiune de schi din St Moritz, există o versiune deosebit de bună care poate fi găsită în cadrul faimoasei cafenele Hanselmann.

Basler Leckerli

Inventată în urmă cu aproximativ 600 de ani de către negustorii locali de condimente în timpul Consiliului din Basel, pentru a-i susține pe membrii ecleziastici care se adunaseră, această pâine dulce și glazurată cu ghimbir este strâns înrudită cu lebkuchen-ul german. 

Acești biscuiți delicioși sunt preparați în mod tradițional cu alune, migdale, miere, fructe și Kirsch și, deși pot fi găsiți pe tot parcursul anului, sunt consumați în mod tradițional cel mai des în perioada Crăciunului. 

„Lecker” înseamnă „delicios” și nu există nicio îndoială că exact așa este acest fel de mâncare.

Raclette

Originară din cantonul Valais, raclette este o brânză locală semipreparată care joacă un rol în deliciosul fel de mâncare raclette. 

Aceasta constă în încălzirea brânzei și răzuirea părții topite pentru a acoperi apoi cartofii, ceapa, legumele și carnea. 

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Astăzi, multe familii elvețiene au propriile grătare raclette special concepute, care au mici palete pe care pot fi încălzite felii individuale de brânză. Între timp, legumele sau alte alimente sunt așezate pe suprafața superioară a grătarului. Când brânza se topește, ea va fi scursă peste legumele sau carnea făcute la grătar.

 Multe hoteluri și restaurante din stațiunile de schi au propriile nopți raclette, în timpul cărora oaspeții se pot bucura de această experiență distractivă și delicioasă.

Älplermagronen

Originară din partea germanofonă a Elveției, această mâncare sățioasă este o variație interesantă a macaroanelor cu brânză. 

Adesea numit macaroanele ciobanului, acest fel de mâncare a fost creat folosind ingrediente pe care ciobanii care lucrau pe pășunile alpine le aveau la îndemână cu ușurință. 

Acestea includ paste, smântână, brânză, cartofi și ceapă. Este adesea servit cu mere înăbușite și inele de ceapă prăjite, precum și, ocazional, cu șuncă. 

Acest fel de mâncare cu brânză este un combustibil excelent pentru a iernile reci elvețiene.

Basler Mehlsuppe

Un alt fel de mâncare originar din Basel, Basler Mehlsuppe este o supă cu făină prăjită, preparată din unt, făină, supă de vită și brânză Gruyère rasă. Legenda spune că ar fi pornit de la un accident în care un bucătar distrat a lăsat făina să fiarbă prea mult timp într-o oală. 

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Accident sau nu, popularitatea lui Basler Mehlsuppe a dăinuit și este considerată una dintre cele mai faimoase rețete din Elveția. 

Supa este deosebit de populară în timpul Basler Fasnacht (Carnavalul din Basel) din februarie și martie, lansat oficial în fiecare an cu porții de supă la ora 4 dimineața.  

Ciocolată

Elveția este renumită la nivel mondial pentru ciocolata sa, mulți ciocolatieri elvețieni fiind pionieri în tehnici care sunt folosite și astăzi în crearea de dulciuri. 

Geneva și Zurich se luptă pentru titlul de cel mai bun loc de vizitat în Elveția pentru ciocolată, fiecare dintre ele având nenumărate magazine istorice de ciocolată care oferă bunătăți apetisante și preparate creative, cum ar fi batoanele de cireșe kirsch. 

Spezzatino di manzo 

În Ticino, regiunea unde se vorbește limba italiană din Elveția, spezzatino di manzo este un fel de mâncare foarte apreciat. Această tocană consistentă de carne de vită, servită peste mămăligă, este savurată cel mai adesea în timpul lunilor reci și era gătită în mod tradițional într-un cazan de cupru pe foc. 

Citește și: Cum poți rămâne însărcinată dacă iei anticoncepționale.5 moduri în care pastilele contraceptive își pierd efectul

Bellinzona, Lugano și Locarno sunt toate situate în regiunea Ticino și, pe lângă faptul că se bucură de peisaje lacustre frumoase, toate trei sunt locuri în care vei găsi acest amestec singular de bucătărie italo-elvețiană.

Papet Vaudois

Acest fel de mâncare constă într-un amestec de cartofi și praz, care se fierb în apă și vin alb, peste care vine un „cârnat de varză'

Cârnatul ocupă, de asemenea, locul central la festivitățile de Anul Nou în unele comune. Tinerii din sat merg din casă în casă cerând cârnați care vor fi gătiți în noaptea de Anul Nou.

La Cuchaule

La cuchaule este o brioșă cu șofran în formă de minge aplatizată. Este unul dintre dulciurile nelipsite de pe masă în timpul festivalului tradițional Bénichon. Continuarea acestui festival înseamnă că rețetele au fost transmise de generații întregi. Această pâine cu șofran este adesea consumată la micul dejun sau ca antreu. Este o pâine tipică și provine din cantonul de Fribourg.

Toți locuitorii din Fribourg vor fi mâncat pâine prăjită tradițională cuchaule acoperită cu unt și muștar. Oricât de neobișnuit ar părea, acest amestec de arome este pur și simplu incomparabil și ar putea fi o descoperire culinară pentru tine.

Muștar „Bénichon”

Muștarul Bénichon este un amestec de făină de muștar, vin alb și vin fortificat. În ciuda numelui său, acest produs are puține lucruri în comun cu muștarul tradițional. Este picant ca și muștarul, dar adăugarea de ingrediente dulci și condimente îl transformă într-o specialitate complet originală. Este unul dintre cele mai surprinzătoare produse ale festivalului Bénichon din cantonul Fribourg.

Fiecare familie sau brutar are propria rețetă, variind proporțiile diferitelor ingrediente, dar, în general, ingredientele rămân aceleași.

File de biban de mare

Bibanul de mare este un pește rar de apă dulce care poate fi găsit în lacurile elvețiene. Cantonul Vaud, situat pe malul nordic al lacului Geneva, este cel mai bine cunoscut la nivel local pentru acest fel de mâncare. Aceste fileuri sunt adesea servite cu cartofi prăjiți sau fierți.

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

În ciuda faptului că este delicioasă, această mâncare a devenit foarte controversată în Elveția. Deoarece bibanul de mare este rar în lacurile elvețiene, peștele este uneori importat din alte țări, astfel încât acest fel de mâncare și-a pierdut o parte din autenticitate.

Orez Casimir

Deși orezul Casimir poate părea un fel de mâncare exotică, acesta este într-adevăr fabricat în Elveția. Invenția mărcii Mövenpick a avut un succes uriaș încă de la început. Iar din 1952, orezul Casimir se regăsește în meniurile multor restaurante.

Este o versiune elvețiană a orezului cu curry și este foarte popular la nivel local. Folosirea diferitelor condimente a fost obișnuită în Elveția încă de când au început să fie importate condimente în Europa. 

Curry-ul elvețian este gătit cu carne de vițel, dar se poate găti și cu pui sau porc.

Sosul este un amestec între smântână și curry, dar particularitatea acestei rețete vine din faptul că în sos se adaugă fructe precum cireșele și ananasul.

La salée au sucre

La salée au sucre (tradus prin sare cu zahăr) este o chiflă rotundă și dulce, acoperită cu un amestec de zahăr, smântână și vanilie și/sau unt și/sau ou bătut. Această chiflă este o specialitate din Vaud, deși este cunoscută în toată țara. Este un deliciu pe care îl poți găsi în orice brutărie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton