Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri

 Dumba Gabriela
.

Lăsatul Secului este numele pe care îl poartă zilele dinaintea posturilor principale de peste an, inclusiv Postul Paștelui, în care se poate mânca „de dulce”, respectiv carne, lactate și ouă. Lăsatul Secului reprezintă zile cu semnificație religioasă profundă, însoțite de anumite tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În fiecare an, există patru posturi mari, rânduite de Biserica Ortodoxă: Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. Înainte de începerea acestor posturi, există o zi care este cunoscută sub denumirea de Lăsatul Secului. În această zi se mai poate mânca de dulce, dar după aceea credincioșii vor începe să postească.

Astfel, ziua care marchează sfârșitul perioadei în care mai putem mânca de dulce poartă numele de „Lăsatul secului'. Singurul post precedat de două astfel de zile este cel al Sfintelor Paști, cu o primă etapă în care se lasă sec de carne, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care pică pe data de 19 februarie 2023.

Începând de pe 19 februarie 2023 și până pe 26 februarie 2023, inclusiv, credincioșii mai pot mânca produse lactate și ouă. Doar carnea va fi scoasă de pe listă. De pe 27 februarie, se va ține post de la absolut toate produsele de dulce.

Duminica de dinaintea acestei zile, adică ziua de 26 februarie, este numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, când se lasă sec și de brânză.

Care sunt zilele în care se mănâncă pește în Postul Paștelui

Postul Pastelui 2023 durează până sâmbătă, 15 aprilie, iar duminică, 16 aprilie, este prima zi din Pastele Ortodox.

Până la Învierea Domnului vor fi doar două zile în care cei care țin post vor avea voie să mănânce pește. Este vorba despre ziua de 25 martie, când este Buna Vestire, și 9 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

Cea mai cunoscută tradiție de Lăsatul Secului este aceea de a întinde o masă bogată, la care să fie prezenți toți cei dragi. Gospodinele pregătesc toate bunătățile care vor fi interzise în Postul Paștelui.

De pe masă nu lipsesc sarmalele, fripturile, dar nici vinul roșu. De asemenea, finii trebuie să meargă cu plocon la nași. Aceștia duc o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau o turtă şi o sticlă cu vin. Finii trebuie să-și ceară iertare, dacă le-au greșit cu ceva nașilor, după care se așează toți la masă.

În Bărăgan, de exemplu, oamenii strâng într-o față de masă oasele și toate resturile de la masa de Lăsatul Secului și a doua zi acestea sunt aruncate afară, în direcția din care răsare soarele.

„Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite', este mesajul pe care oamenii îl transmit atunci când respectă această tradiție, potrivit kanald.ro.

De Lăsatul Secului nu se spală rufe, nu se coase și nu se calcă. În acest fel, veți fi apărați de toate relele în următorul an.

În alte zone ale țării, femeile prepară turte de mălai și le dau de pomană. De asemenea, nurorile trebuie să facă plăcinte cu brânză dulce și stafide, pentru soacre, ca să nu se certe în Postul Paștelui.

Oamenii din Covasna respectă și acum tradiția focurilor care purifică. Astfel, în seara de Lăsatul Secului, se aprind focuri pe dealurile din sat. Se crede că în acest fel, spiritele rele sunt alungate și satul respectiv va fi ferit de nenorociri.

Postul Pastelui 2023. Rugăciune de spus în Postul Mare

Doamne Dumnezeule si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii în desert nu mi-l da mie.

Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau.

Asa Doamne, Împarate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti în vecii vecilor.

Amin.

Rugăciune care se citeşte în fiecare post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.' (sursa: doxologia.ro )

Vezi și Postul Paștelui 2023 – când începe Postul Paștelui

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton