Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului

 Lupescu Anca
.

Pe 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este celebrată pe scară largă în întreaga creștinătate. Înainte să începem unul dintre cele patru posturi rânduite de Biserica Ortodoxă pe parcursul unui an, există o zi care marchează sfârșitul perioadei în care se mai poate mânca de dulce și care poartă numele de „lăsatul secului'. Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului este pe 31 iulie. Pe 1 august este prima zi de post și în ziua de 15 august se termină postul Adormirii Maicii Domnului.

Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Lăsată secului pentru Postul Sfintei Mării se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seară zilei de 30 iulie.

Această sărbătoare marchează prilejul urcării trupești a Fecioarei Maria la cer la sfârșitul vieții sale. Există o tradiție de lungă durată de binecuvântare a recoltei de vară.

Intrarea Fecioarei Maria în rai după moartea ei este observată în credința creștină de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la 15 august.

Istoria sărbătorii

În secolul al III-lea și la începutul secolului al IV-lea d.Hr., scrierile apocrife (foarte răspândite, dar nu oficiale) au meditat la Adormire Mariei, niciuna dintre ele nu a ajuns la statutul de credință dogmatică. 

Apoi, în secolul al IV-lea, episcopul Epifanie de Salamina a scris despre diferitele filozofii referitoare la natura trecerii la cele veșnice a Fecioarei Maria, identificând trei facțiuni de credință, dar rămânând incapabil să stabilească un consens larg. El a concluzionat: „Nimeni nu-i cunoaște sfârșitul”. 

Până în secolul al VIII-lea, un text apocrif numit „Transitus Mariae” devenise atât de general acceptat, încât Ioan din Damasc a reușit să stabilească povestea sa în cadrul bisericii ca fiind povestea oficială de atunci încolo.

Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion

În Occident, tot în secolul al optulea, Papa Sergiu I a încurajat sărbătorile pentru Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar Papa Leon al IV-lea a confirmat sărbătoarea ca fiind oficială.

Sărbătoarea nu numai că a supraviețuit, dar a și prosperat până în prezent, în ciuda faptului că biserica nu a indicat niciodată vreo dovadă istorică concretă sau biblică explicită (citatele biblice fiind doar metaforice) și nici nu a recunoscut pe deplin faptul că povestea se bazează pe apocrife.

Fiecare țară care sărbătorește Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are tradițiile sale. În multe țări din Est, cei care au un nume derivat din „Maria”, își sărbătoresc ziua de nume.

În Polonia, ziua este cunoscută sub numele de Sărbătoarea Doamnei Noastre a Ierburilor, cu buchete făcute din flori și ierburi care sunt duse la biserică. Copiii cântă imnuri în biserici, iar adulții dansează pe melodia polonaisei.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie

În Franța, statuia Maicii Domnului este purtată în procesiuni cu mare splendoare prin orașe la 15 august, cu acompaniament de clopote de biserică și imnuri cântate în cinstea ei. În sfârșit, un vechi obicei popular de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este binecuvântarea izvoarelor de recoltă.

 Înainte de Reformă, în toate țările creștine, clerul binecuvânta fermele, livezile, câmpiile și grădinile. Acest ritual se mai îndeplinește și astăzi în părțile vestice ale Austriei, sub numele de „Binecuvântarea Alpilor'.

Postul Adormirii Macii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului se ține de pe 1 august până pe 15 august, când are loc sărbătorea.

Pe 31 iulie, în ziua de Lăsata Secului pentru postul Adormiri Macii Domnului se mai sărbătorește:

  • Înaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci;
  • Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne;
  • Sfântul Iosif din Arimateea;
  • Sfinții doisprezece mucenici români.

Acest post mai este numit și postul lui august.

Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Rugăciunea Sfântului Mina, spusă pe 11 noiembrie, face minuni!

 Între 31 iulie și 14 august nu ai voie să mănânci carne, ouă, lactate și nici untdelemn, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică sau când e dezlegare. În 6 august, de Schimbarea la Față, se mănâncă pește și se bea vin.

Ce se mănâncă în post

Iată care sunt genurile de alimente pe care un creștin le poate consuma în timpul unui post.

Nuci și semințe: Toate soiurile de nuci și semințe sunt permise.

De asemenea, tipurile de semințe permise sunt fisticul, floarea-soarelui, dovleacul, chia, macul, inul, susanul și orice alt tip de semințe.

Fructe: Sunt încurajate fructele proaspete sau congelate. Orice tip de fructe conservate este, de asemenea, o opțiune.

Cereale integrale: Este foarte recomandat să mănânci cereale în post. Orezul brun, orzul, orzul, quinoa, mei, grâul și ovăzul fac parte din această grupă alimentară.

Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 26 octombrie

Carnea și ouăle: În timpul postului, orice tip de proteină provenită de la un animal nu este permisă. Carnea este evitată și se încurajează în schimb consumul de fructe, cereale integrale, semințe și nuci.

Legume: Legumele congelate, produsele proaspete sau conservele sunt permise în cadrul postului.

În Postul Sfintei Mării nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. De fapt, creștinii ar trebui să se abțină de la petreceri, dans și ascultat de muzică. Este o perioadă în care se reflectă la spiritualitate și se pune mai puțin accent pe cele lumești.

Creștinii merg la Biserică și se roagă, se gândesc mai mult la aproape și la cum să fie mai buni. 

Rugăciune pentru postul Adormirii Maciii Domnului

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru. Rugăciunea făcătoare de minuni la Sfântul Alexandru

Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.'

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin.'

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton