Insecte comestibile

.

Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a normaliza insectele comestibile în 2021. La începutul acestui an, Autoritatea pentru Siguranța Alimentară a UE a stabilit că viermii de făină uscați (larvele gândacului Tenebrio molitor) sunt siguri pentru consumul uman, iar în noiembrie, Comisia Europeană a UE a dat undă verde lăcustelor migratoare (Locusta migratoria) sub formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere, catalogându-le drept „alimente noi”, definite ca fiind „alimente noi, alimente din surse noi, substanțe noi utilizate în alimente, precum și noi modalități și tehnologii de producere a alimentelor”. 

Insectele comestibile – o discuție controversată


Decizia lor vine în urma Legii elvețiene privind produsele alimentare din 2017, care a permis vânzarea de viermi de făină, lăcuste și greieri în magazinele alimentare. 

Alimentele care scad pofta de mâncare

Aceste insecte, ca multe altele, sunt surse bune de grăsimi, proteine și anumite vitamine importante. Iar Organizația Națiunilor Unite a încurajat consumul de insecte la nivel mondial, remarcând beneficiile lor ecologice ca sursă de hrană.

Acestea emit mult mai puține gaze cu efect de seră decât alte animale crescute ca animale de fermă și au o eficiență ridicată de conversie a hranei. 


Cu toate acestea, multe culturi occidentale (inclusiv Statele Unite și diverse țări europene) se opun consumului de insecte, văzând această practică cu dezgust. 

Entofagia (consumul de insecte de către om) pe glob

Consumul de insecte nu este ceva nou pentru oameni – culturile din întreaga lume le-au inclus ca alimente de bază în alimentație de mii de ani. 

Lăcusta migratoare, de exemplu, a fost consumată în mod tradițional în țări precum Zambia, Camerun, Thailanda și Filipine. 

Unele dintre cele mai populare insecte comestibile din întreaga lume includ gândacii și larvele de gândaci, viespile și larvele de viespi, lăcustele și fluturii/moliile. 

Insectele sunt incluse într-o varietate de mâncăruri diferite în numeroase culturi, iar aromele lor sunt frecvent comparate cu diferite tipuri de crustacee. 

De fapt, persoanelor cu alergii la moluște sau crustacee li se recomandă, de obicei, să evite consumul de insecte, deoarece acestea produc unii dintre aceiași alergeni.


De asemenea, UE a luat în considerare adăugarea greierilor, care sunt consumați de mult timp în Thailanda, pe lista alimentelor noi. 

Cricket Lab este o întreprindere care a încheiat un parteneriat cu fermierii thailandezi de greieri pentru a vinde „făină de greieri' bogată în proteine, care poate fi utilizată pentru a crea paste, batoane proteice și o varietate de produse de patiserie gustoase. 

Dar nu este singura companie care încearcă să aducă produse alimentare pe bază de insecte pe mesele mai multor oameni. 


Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

În ultimii cincisprezece ani, multe alte companii au început să vândă produse, inclusiv prăjituri de greieri, sare de lăcustă, viermi de mătase acoperiți cu ciocolată și multe altele.

2 miliarde de oameni din lume consumă specii diferite de insecte

Se estimează că aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume consumă mii de specii diferite de insecte ca parte a dietei lor obișnuite. De la Imperiul Asirian la Franța din epoca Luminilor, oamenii din întreaga lume practică entomofagia de milenii. 


În zilele noastre, însă, lumea occidentală evită insectele ca sursă de hrană și, în general, gusturile occidentale sunt cele care determină tendințele și piețele alimentare globale. Prin urmare, generalizarea entomofagiei în Statele Unite și în Europa ar ajuta industria insectelor comestibile să se dezvolte la nivel mondial. 

Brooklyn Bugs, un grup de susținere care promovează popularizarea insectelor comestibile, folosește programe educaționale pentru a crește aprecierea publicului față de insecte ca sursă de hrană. 


De ce lumea nu consumă mai multe insecte

Există o varietate de teorii cu privire la motivul pentru care oamenii din culturile occidentale sunt atât de des revoltați de perspectiva de a mânca insecte. 

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

O teorie istorică își are rădăcinile în Epoca de Gheață. Din cauza climatului rece din nord, în Europa nu se găsesc foarte multe specii de insecte comestibile din lume. 

În plus, puținele insecte comestibile care există nu sunt foarte mari, ceea ce face ca ele să nu merite să fie capturate. Prin urmare, nici culturile europene, nici coloniștii europeni din America de Nord nu au dezvoltat o tradiție culinară care să încorporeze insectele ca sursă de proteine. 


Există, de asemenea, o concepție greșită comună conform căreia insectele sunt murdare sau nu sunt sigure de mâncat.

Cu toate acestea, insectele nu sunt mai nesigure de consumat decât orice alt aliment și necesită aceeași atenție la cultivarea și prelucrarea lor ca și alte produse de origine animală.

Agenții patogeni biologici, cum ar fi bacteriile purtătoare de boli și infecțiile transmise de animale la oameni, sunt în general considerați mai puțin amenințători în cazul insectelor decât în cazul altor produse de origine animală, din cauza diferențelor genetice dintre insecte și oameni. 


Cu alte cuvinte, insectele sunt mai diferite de oameni decât porcii și, prin urmare, este mult mai puțin probabil ca bolile care afectează insectele să afecteze și oamenii. 

Insectele și bolile lor

Cu toate acestea, unele boli de origine alimentară pot fi totuși transmise prin consumul de insecte, astfel încât crescătorii de insecte trebuie să ia măsuri ferme de biosecuritate pentru a se asigura că insectele lor nu sunt contaminate de factori externi, cum ar fi umiditatea, solul sau animalele.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

În cele din urmă, modelele culturale de alimentație, cum ar fi kosher și halal, influențează deciziile unor persoane de a mânca sau nu insecte.

Tora afirmă în mod specific în Leviticul 11:41 că „orice lucru care roiește pe pământ este un lucru detestabil; nu trebuie mâncat' – cu excepția câtorva specii de lăcuste.

Lăcustele sunt de asemenea, permise în conformitate cu legislația islamică privind dieta, iar consumul de insecte pentru supraviețuire este considerat halal. Cu toate acestea, budiștii nu susțin uciderea niciunei creaturi, inclusiv a insectelor. 

Beneficiile insectelor comestibile

Insectele sunt extrem de bogate în proteine și ar putea servi drept alternativă sustenabilă la produsele animale obișnuite, cum ar fi carnea de vită și de porc. 

Un studiu din 2012 publicat în revista PLOS ONE a comparat impactul asupra mediului al animalelor și al viermilor de făină și a constatat că viermii de făină sunt o sursă mai sustenabilă de proteine. 

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

„Producerea unui kg de proteine comestibile din lapte, pui, carne de porc sau carne de vită are ca rezultat emisii mai mari de gaze cu efect de seră, necesită cantități similare de energie și necesită mult mai mult teren', au scris autorii. 

Un studiu anterior publicat în aceeași revistă a constatat, de asemenea, că producția a cinci specii diferite de insecte comestibile emite cantități mai mici de substanțe chimice nocive pentru mediu decât cea a bovinelor și a porcilor.

Utilizarea insectelor ca hrană prezintă, de asemenea, un potențial ca modalitate de îmbunătățire a securității alimentare globale și a problemelor de malnutriție, în special în țările în curs de dezvoltare. 

Multe specii de insecte au o densitate mare de vitamine, grăsimi și proteine importante; de exemplu, termitele regine sunt oferite copiilor subnutriți din unele țări africane datorită densității lor nutriționale. 

Top 3 alimente bogate în iod. De ce e important să le incluzi în dietă

Multe țări în curs de dezvoltare, ale căror populații suferă de deficit caloric, ar putea beneficia de conținutul ridicat de grăsimi al insectelor. În plus, creșterea și cultivarea insectelor pentru hrană ar putea oferi venituri și mijloace de trai oamenilor din întreaga lume, contribuind astfel la economiile locale. 

Sursa foto: Shutterstock.com