Greșeli pe care le fac părinții și afectează copilul la maturitate

Evident nu poți fi o mamă perfectă, însă există o serie de greșeli pe care le fac părinții și afectează copilul la maturitate. Ce e indicat să eviți.

Nu-i iei în serios emoțiile

Doar fetele plâng, nu băieții! Ești bărbat, de ce plângi?! (chiar dacă are 5 ani) Ce motiv ai să fii tristă? Nu ai voie să fii furios, copiii cuminți nu țipă!

Niște propoziții extrem de toxice, care învață copilul că persoanele importante nu țin cont de sentimentele și nevoile lor.

Iar la maturitate ajung să-și aleagă parteneri de cuplu care exact asta vor face: nu vor ține cont de ceea ce simt sau își doresc.

Mai mult, dacă în copilărie nu învățăm să ne identificăm emoțiile, să stăm cu ele, să le gestionăm, la maturitate ajungem niște veritabile bombe cu ceas.

Nu intrăm în contact cu noi sau avem accese de furie, de tristețe, de anxietate… cu care nu știm ce să facem.

Citește și:

3 gesturi care arată că ești nesigură și nu ai încredere în tine

10 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii fericită

Supraprotecția e dăunătoare

Evident că ai grijă de copil să nu bage degetele în priză sau să nu se rănească, însă supraprotecția îl va transforma într-un adult anxios, fără încredere în sine.

Poate ajunge și o persoană dependentă, care nu crede că se poate descurca de una singură și are nevoie mereu de sfatul sau susținerea altora.

Îi ceri prea mult

Indiferent ce face copilul nu e suficient? Trebuie să aibă cele mai bune note, cele mai bune rezultate la competiții? Nu e sănătos să-l transformi într-un perfecționist.

Viața e presărată și cu eșecuri pe care nu va știi să le gestioneze și care-l vor trimite direct în depresie, anxietate, atacuri de panică. Nu va știi să facă un compromis sănătos.

Mereu va ținti din ce în ce mai sus și nicio realizare proprie nu va fi de ajuns sau mulțumitoare. Nu va știi să se bucure de viață.

Nu-l lași să-și ia și propriile decizii

Este important să crești un viitor adult independent, responsabil de viața sa. Cum poți face asta? Lăsând copilul să ia anumite decizii și văzând ce înseamnă responsabilitatea sau consecințele propriilor alegeri.

Poți începe cu situații simple: dacă vrei să cumpărăm aceste două mașinuțe înseamnă că nu vom mai putea să cumpărăm mașinuța cea mare. Ce variantă preferi?

Nu-i arăți iubire

Dacă ești un părinte iubitor asta nu înseamnă că nu pui limite. Și dacă îi arăți iubire nu vrei transforma copilul într-un răsfățat cu care nu te mai poți înțelege.

Copilul are nevoie să se simtă iubit, important, valoros, doar așa va învăța să se iubească și pe sine, iar la maturitate să facă alegeri bune pentru el.

Când te prețuiești tu pe tine nu stai la job-uri unde nu ești apreciat și nu rămâi în relații toxice.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton