În România există destul de multe grădini botanice și majoritatea au colecții care includ plante din întreaga lume. Sunt un loc minunat de vizitat într-o zi frumoasă, pentru a admira frumusețea naturii și a diferitelor specii de plante. Este un loc în care copiii pot învăța despre natură și pot afla multe curiozități interesante.
Grădini botanice din România
Printre cele mai frumoase și cunoscute grădini botanice din România se numără cea din București, Timișoara, Cluj sau Arad.
Grădina Botanică din Arad
Grădina Botanică din Arad se numește are o suprafaţă de 21,5 hectare şi prezintă în colecţiile sale peste 3800 taxoni.
Din luna mai 2010, grădina poartă numele Profesorului Pavel Covac.
Aici există o serie de sectoare, iar Universitatea a amenajat Muzeul Botanic, Colecţia de seminţe, Herbarul, Muzeul Etnografic şi Muzeul Cinegetic în interiorul său.
Alpinariul, una dintre cele mai mari atracții, a fost amenajat începând din primăvara anului 1986 şi sunt cultivate aici plante specifice zonei montane şi alpine.
Există rarități precum floarea de colţ, garofiţa Pietrei Craiului, ochiul boului, jneapănulşi multe alte specii.
Pe aleea principală a Grădinii poți vedea garduri vii de cimișir și cireș japonez cu flori roz, care înfloresc în lunile aprilie-mai.
Se află aici o bogată colecţie de bujori lemnoşi sau ierbacei.
Colecția de plante ornamentale floricole a fost înfiinţată în 1984, extinsă pe parcurs şi în prezent ocupă o suprafaţă de 0,2 ha şi are în jur de 240 de specii floricole.
Există aici și plante toxice, medicinale și aromatice. Un alt sector interesant este cel numit Legenda, care are câteva amenajări pe placul copiilor. Arbuștii au fost tunși plastic și găsești aici personaje din
Grădina Eutopia Arad
Grădina botanică Eutopia din Arad este un parc floricol cu o suprafață de 24 de hectare. Construcția lui a fost începută în 2002 și se află la o distanță de cam 10 km de municipiul Arad, pe drumul național DN7, direcția Arad-Deva.
Citește și: Ce înseamnă când te mănâncă palma.Superstiții străvechi
Numele grădinii botanice este unul special și a fost ales datorită locului în care este amplasată grădina. În apropierea localităţii Mândruloc (mândru înseamnă la ardeleni frumos).
Locul este mărginit în vest de dealurile Ghiorocului şi în sud de pădurile Vladimirescu şi râul Mureş, a avut aceeaşi denumire şi în perioada imperiului austro-ungar, numindu-se pe atunci Schoendorf.
Grădina are două mari zone: una destinată colecţiilor de plante şi alta grădinilor tematice.
Grădina Botanică din București
Grădina Botanică „Dimitrie Brândză’ a Universității din București se află în cartierul Cotroceni din București, România.
Are o suprafață de 17,5 hectare și cuprinde peste 10.000 specii de plante.
Prima grădină botanică din București a fost întemeiată în 1860, lângă Facultatea de Medicină, de către Carol Davila.
Ea a fost mutată în 1884 unde este acum. În al Doilea Război Mondial, Grădina Botanică a fost deranjată de bombardamente. Din cele peste 700.000 de planșe ale herbarului au fost salvate numai 200.000.
Grădina Botanică din Cluj-Napoca
Grădina Botanică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj a fost fondată în 1920 de profesorul Alexandru Borza.
Ai insomnii? 5 plante de apartament care te ajută să dormi mai bine
Se întinde pe aproape 14 hectare și se află în partea sudică a Clujului.
Este pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și are pe teritoriul său peste 10 000 specii de plante din toate colțurile lumii.
Grădina botanică din Cluj este structurată pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal.
Grădina japoneză este o mare atracție, la fel și grădina romană cu vestigii arheologice din vechea colonie romană Napoca.
Grădina Botanică Craiova
Grădina Botanică „Al. Buia’ a fost înfiinţată în anul 1952.
Grădina Botanică se află sud-vestul Craiovei, între străzile: C-tin Lecca – Obedeanu – Poporului – Renaşterii – N. Titulescu – Iancu Jianu, pe o suprafaţă de aproximativ 12,8 hectare.
Grădina Botanică Galați
Grădina Botanică din Galați s-a înființat în anul 1990 și are peste 260.000 de exemplare de arbori, arbuști și flori.
Are o suprafață de 18 hectare și este structurată pe șase sectoare: ornamental, sere, plante utile, rosarium, flora și vegetația României, flora Globului.
Ce se întâmplă în creier atunci când asculți muzica ta preferată
O atracție aparte este Grădina Senzorială, care a fost inaugurată în 2014 și este unică în România.
Pe o suprafaţă de 750 mp s-au construit cinci grădini verticale, cinci alveole cu plante aromatice şi utile, precum şi o alee terapeutică – pe care vizitatorii pot umbla desculți.
Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn.
Grădina Botanică Iași
Grădina Botanică „Anastasie Fătu’ din Iași este cea mai veche grădină botanică din România.
A fost înființată în 1856. Are o suprafață de 5 hectare și peste 2000 de specii de plante.
Are un complex de 12 sere: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale, flori ornamentale.
Rozariul grădinii conține peste 600 de soiuri de trandafiri, pe o suprafață de 1,7 hectare.
Grădina Botanică Târgu-Mureș
Grădina botanică conține 1000 de specii de plante de pe întreg mapamondul. Este împărțită în trei sectoare.
În ultimii ani se prefigurează apariția unui nou sector, cel al plantelor rare, care cuprinde 51 de specii periclitate. Grădina Botanică din Târgu Mureș are și un spațiu dedicat serelor, destinat conservării speciilor de plante exotice și microproducției.
Este amplasată la poalele „Platoului Cornești', se întinde pe o suprafață de 1,5 hectare, și are zone plane și zone denivelate pentru protejarea și cultivarea plantelor provenite din flora spontană a țării.
Grădina Botanică Timișoara
Parcul Botanic din Timișoara a fost înființat în perioada 1986–1990. Se află în vecinătatea fostei cetăți a Timișoarei, în centrul orașului.
Concluzia psihologilor: dependența de telefon te face nefericit în cuplu
Cuprinde în prezent 218 specii de plante, care se întind pe o suprafață de 9,8 hectare grupate în sectoare: Flora ornamentală, Flora și Vegetația României, Flora Asie sectorul Sistematic al Plantelor, Flora Medicinală și sectorul Flora tropicală, Flora Banatului, Flora Regiunii Mediteraneene, Flora Americii.
Grădina Botanică Tulcea
Gradina Botanică din Tulcea a fost înființată în anul 1983 și are o suprafață de 12 hectare. Conține un număr de 1.000 de specii de plante și are o mulțime de sectoare, precum ornamental, rozariu, plante medicinale, pepiniera dendrologic, solarii, vegetația de stâncă a Munților Măcin și altele.
Sursa foto: Shutterstock.com