Gata, nu trebuie să te mai simți vinovată! Genele decid dacă ești o persoană matinală sau nu. Învață să te folosești din plin de propriul ritm circadian.
Identifică-ți propriul ritm de funcționare
Poate ai observat asta de când erai la liceu sau la facultate și trebuia să înveți pentru un test sau un examen. Învățai foarte bine pe timpul zilei, sau dimpotrivă erai o pasăre de noapte extrem de eficientă intelectual la ceas de seară?
Desigur, acest lucru este valabil și acum la maturitate legat de serviciu. Dimineața abia te dai jos din pat, ai nevoie să bei 2 cafele ca să-ți revii?
Sau ești la polul opus și chiar la 7 dimineața poți fi foarte activă la sală?
E important să identifici modul în care funcționezi și în funcție de asta să îți organizezi programul sau task-urile la job.
Citește și:
Bea zilnic șampanie! Te ajută să ai o memorie mai bună
Ai o stare de spirit proastă? De câte îmbrățișări ai nevoie în fiecare zi
Matinalii rezolvă o mulțime de lucruri în intervalul orar 8-17, deși după prânz nivelul lor de energie scade. Păsările de noapte își regăsesc adevărata capacitate după prânz.
Genetica e de vină!
Dacă până acum ritmul diferit era considerat drept lene, delăsare, amânare, cercetătorii au efectuat inițial o serie de teste pe musculițele de fructe asemănătoare genetic cu noi și au constatat că ritmul circadian este determinat de gene!
Studiile ce implică grupuri de oameni nu au întârziat să apară, iar diferențierile sunt vizibile și pe sexe! Femeile sunt mai matinale decât bărbații (48,4% față de 39,7%), iar persoanele peste 60 de ani sunt în mod cert mai matinale decât cele sub 30 (63,1% versus 24,2%).
Matinal sau nu… te adaptezi
Și totuși cum poate o pasăre de noapte să facă față unui job care începe la 8 dimineața? Vestea bună este că ritmul circadian este adaptabil.
Altfel nu am putea să mergem în vacanță într-o țară îndepărtată care are alt fus orar. Ce să mai spunem despre piloți sau însoțitorii de zbor care nu ar putea să-și facă meseria.
Fenomenul de jet lag este exact dovada adaptabilității. Sigur, avem o predispoziție către a fi matinal sau nocturn însă circumstanțele de viață și expunerea la lumină ne ajută să ajustăm cu puțin efort regulile impuse de… genetică.
Foto: Shutterstock