Diferența dintre zahărul brun, zaharul tos și cel pudră

.

Cu siguranță ai văzut că există rețete care cer diferite tipuri de zahăr. Probabil te-ai întrebat care e diferența dintre zahărul brun, zahărul tos și cel pudră? În acest articol vom discuta despre diferitele tipuri de zahăr și la ce se folosește fiecare.

Cât de bine cunoașteți diferitele tipuri de zahăr? Descoperiți șapte tipuri de zahăr cu cele mai bune utilizări ale acestora, de la zahăr alb la zahăr brun și zahăr demerara.


Diferența dintre zahărul brun, zaharul tos și cel pudră

Tipurile de zahăr

Zahărul tos

Zahărul alb este produs prin rafinarea trestiei de zahăr sau a sfeclei de zahăr. Un robot stoarce mai întâi trestia de zahăr sau sfecla de zahăr, apoi fierbe sucul de trestie pentru a evapora apa. 

O centrifugă învârte apoi zahărul brut la viteze mari pentru a îndepărta siropul brun lipicios care acoperă cristalele de zahăr, cunoscut sub numele de melasă. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze


După ce zahărul a fost rafinat, este trecut printr-un sistem de filtrare cu carbon natural pentru a elimina impuritățile și a albi granulele de zahăr. Rezultatul este zaharoza pură din punct de vedere chimic.

Zahărul tos este prelucrat în mod similar cu zahărul alb de masă, dar rafinăria de zahăr macină zahărul superfin într-o particulă mai mică decât zahărul de masă obișnuit. 

Zahărul tos este utilizat frecvent în deserturi precum bezele, mousse și frișcă. Este, de asemenea, popular pentru îndulcirea băuturilor reci, cum ar fi ceaiul rece sau limonada, deoarece cristalele fine se dizolvă mult mai repede decât zahărul de masă.

Tipuri de zahăr alb

Zahărul granulat. Cunoscut și sub numele de zahăr obișnuit sau zahăr alb, este zahărul rafinat pe care procesatorii de alimente îl albesc și îl macină până la o dimensiune similară cu cea a sării de masă. Este utilizat în mod obișnuit în rețetele care necesită coacere. 

Zahăr pudră

Este zahăr alb granulat care a fost măcinat până la obținerea unei pulberi fine. Zahărul pudră are o textură aproape calcaroasă, în timp ce zahărul granulat este nisipos și grosier. Zahărul pudră din comerț este combinat cu amidon de porumb, care acționează ca un „agent antiaglomerant', împiedicând formarea de cocoloașe mari. Zahărul pudră se dizolvă rapid în lichid și este perfect pentru acoperirea gogoșilor sau a prăjiturilor și checurilor.


Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Cuburi de zahăr

Aceste cuburi de zahăr pătrate sunt realizate din zahăr alb presat în formă de cub. Sunt folosite de obicei pentru a îndulci băuturile calde.

Zahăr brun

Zahărul brun este fabricat din zaharoză cristalină și melasă, ceea ce este responsabilă pentru culoarea și aroma sa distinctivă. Este produs în principalele țări producătoare de zahăr, inclusiv în Caraibe, Brazilia, Australia, Europa, Africa de Sud și în unele părți ale Statelor Unite. 


Zahărul brun oferă o notă de aromă suplimentară în comparație cu zahărul alb granulat și este un ingredient comun în produsele de patiserie, deoarece oferă o dulceață aparte.

 Zahărul brun și produsele de patiserie făcute cu acesta păstrează bine umiditatea, deoarece melasa absoarbe apa. De asemenea, este folosit în gătit, inclusiv în sosuri, marinate. Zahărul brun este, de asemenea, transformat într-un sirop de zahăr, de obicei cu condimente, pentru a aromatiza băuturile.


Tipuri de zahăr brun

Cantitatea de melasă amestecată cu zahăr alb determină tipul de zahăr brun produs:

Zahăr brun deschis. Acest tip de zahăr este utilizat în mod obișnuit pentru coacere. Rețetele care solicită zahăr brun fără a specifica dacă este deschis sau închis la culoare necesită zahăr brun deschis.

Zahăr brun închis. Zahărul brun închis conține aproximativ 6,5 % melasă în greutate și este utilizat pentru a crea arome și culori bogate.

Zahăr din trestie de zahăr

Spre deosebire de zahărul obișnuit, care este produs din trestie de zahăr sau din sfeclă de zahăr, zahărul din trestie de zahăr este produs exclusiv din trestie de zahăr. 


Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Se obține prin mărunțirea trestiei de zahăr, stoarcerea sucului, fierberea lichidului pentru a produce melasă nerafinată și apoi prin cristalizarea acesteia. După ce siropul a cristalizat, se învârte într-o centrifugă pentru a separa cristalele de melasă.

Tipuri de zahăr din trestie de zahăr

Există trei tipuri principale de zahăr din trestie: nerafinat, brut și rafinat. Aceste zaharuri diferă prin modul în care sunt procesate, iar procesarea în sine este în esență un proces de clătire pentru a elimina o parte, cea mai mare parte sau toată melasa.


Zahăr nerafinat

Este destul de rafinat și include produse precum muscovado. Este închis la culoare, conținând cea mai mare parte a melasei.

Zahăr brut

 Acest tip de zahăr din trestie de zahăr include produse precum turbinado și demerara și este un stadiu intermediar ale cărui cristale sunt medii sau grosiere și a cărui culoare variază de la blond la maro deschis. Zahărul brut păstrează o cantitate mică, dar totuși semnificativă, de aromă de melasă. 

Zahăr rafinat

 Acesta include zahărul alb, pudră sau zahărul obișnuit. Nu are melasă sau alte impurități. Este măcinat în diverse consistențe fine, fiecare având o aplicație specifică. 


Zahărul din trestie de zahăr este utilizat în rețete precum fursecuri, prăjituri și alte deserturi. Este solubil în apă și se topește când este încălzit.

Zahăr Muscovado

Cunoscut și sub numele de zahăr Barbados, zahărul muscovado este zahăr din trestie de zahăr nerafinat care conține melasă naturală. Există varietăți închise la culoare și ușoare, iar textura este lipicioasă, umedă și nisipoasă, cu o aromă bogată și complexă și un gust asemănător caramelului. 

Deși zahărul muscovado poate fi folosit ca substitut al zahărului brun, aroma sa este mult mai puternică. 

Acesta poate fi pus în marinate, mâncăruri sărate și dă o dulceață asemănătoare cu cea a caramelului în dressingurile pentru salate. 

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

De asemenea, este folosit în mod obișnuit pentru a intensifica aroma delicioasă a negreselor, a prăjiturilor cu ciocolată sau a turtei dulci.

Zahăr Demerara

Zahărul Demerara își are originea în colonia britanică Demerara, cunoscută acum sub numele de Guyana. Este extras din trestie de zahăr și este minim rafinat. 

Are boabe mari de culoarea chihlimbarului, o textură crocantă și o aromă ușoară de melasă. Îl poți folosi pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul sau ca topping pentru produse de patiserie, cum ar fi brioșele, biscuiții, prăjiturile și torturile, sau ca un topping crocant pentru deserturi precum creme brulee.

Diferența dintre zahărul brun, zaharul tos și cel pudră

Așadar, principala diferență între zahărul brun, zahărul tos și cel pudră este că zahărul pudră și tos nu conțin melasă, deci nu vor avea tenta de culoare maronie/gălbuie.

Între zahărul tos și zahărul pudră, diferența este de textură. Zahărul pudră este măcinat extrem de fin și combinat cu amidon de porumb. 

Pe de altă parte, zahărul tos este zahăr cu granulație mică, însă este zahăr obișnuit.