De ce e bine să te săruți sub vâsc în noaptea de Anul Nou. Tradiția provine dintr-o legendă nordică

 Oana Pantazi
.

De ce e bine să te săruți sub vâsc în noaptea de Anul Nou. Chiar dacă nu știm de unde provine acest obicei, cu toții ne cumpărăm vâsc în perioada sărbătorilor și ne sărutăm cu cei dragi sub el în noaptea dintre ani. Puțini știu că acest obicei se trage dintr-o legendă nordică extrem de tristă. Iată care este semnificația și de ce bine să avem vâsc în casă!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

De ce e bine să te săruți sub vâsc în noaptea de Anul Nou. Din casele românilor vâscul este aproape nelipsit în perioada Sărbătorilor, iar toți cei care sunt surprinși sub magica plantă trebuie să se sărute. Puțini știu însă care este adevărata semnificație a acestui obicei vechi și care este legenda din mitologia nordică ce îl însoțește.

Legenda vâscului

De ce e bine să te săruți sub vâsc în noaptea de Anul Nou. Una dintre superstițiile de care cei mai mulți țin cont spune că în noaptea dintre ani, chiar la miezul nopții, este bine mai întâi să săruți o persoană de sex opus, dacă vrei să-ți meargă bine tot anul. Iar dacă acest lucru se întâmplă sub o crenguță de vâsc, cu atât mai bine! Iată ce spune legenda care a dat naștere acestui obicei emoționant.

Citește și: Spectacolul Crăciunului în jurul lumii. Cele mai ciudate obiceiuri de sărbători

Citește și: Crăciunul pe rit vechi, tradiții și obiceiuri. De ce Nașterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite

Citește și: Cum și-a cunoscut Elena Ionescu iubitul grec: „O să facem sărbătorile atât la familia mea, cât și la familia lui'. În ce relații a rămas cu fostul soț / EXCLUSIV

Plantă magică, supranumită și creanga de aur, vâscul are o poveste impresionantă. Legenda începe cu zeița Frigg, zeița dragostei și mama zeului soarelui, Baldur. Se spune că acesta a avut un vis care îi prevestea moartea. Mama sa a fost speriată de visul premonitoriu, deoarece moartea fiului ei ar fi însemnat și sfârșitul vieții pe Pământ. Loki, zeul răului, cel care voia să-l omoare pe Baldur, știind că nu i-ar fi putut lua viața altfel, a găsit o plantă magică, ce nu creștea pe Pământ și avea puteri miraculoase – vâscul. Acesta a confecționat o suliță din vâsc și i-a dat-o zeului iernii, Holder, care era orb. Acesta l-a lovit pe Baldur cu sulița din vâsc și l-a omorât.

Trei zile a încercat toată lumea să îl readucă la viață pe Baldur, însă totul a fost în zadar. A reușit însă mama lui, iar legenda spune că lacrimile pe care le-a vărsat pentru fiul ei s-au transformat în bobițe albe. În ziua în care fiul ei a revenit la viață, Frigg i-a sărutat și îmbrățișat pe toți cei care treceau pe sub vâsc, de aici provenind și tradiția.

De ce e bine să te săruți sub vâsc în noaptea de Anul Nou

Tradiția sărutatului sub vâsc s-a transmis până în zilele noastre, devenind un simbol al bucuriei, păcii şi iubirii. De altfel, acest obicei are mai multe semnificații. Tradiția a început în Anglia, unde conform legendei, se spune că fetele prinse sub vâsc nu au voie să refuze sărutarea. În cazul în care o fac, în anul ce urmează vor avea ghinion în dragoste și nu vor avea parte de nicio relație de durată. În zilele noastre, se spune că, dacă un cuplu se sărută sub vâsc de Anul Nou, dar și a doua zi, va avea parte de o relație fericită și longevivă.

De asemenea, magicul vâsc a fost considerat dintotdeauna și un leac pentru infertilitate. Se spune că femeile care se sărută cu partenerii sub vâsc în noaptea de Anul nou au mai multe șanse să rămână însprcinate. Conform legendei, druizii și celții își hrăneau animalele cu vâsc în același scop.

Se mai spune și că, în momentul în care sărută o fată, băiatul ar trebui să rupă o bobiță de vâsc din crenguță. Dacă au fost rupte toate bobițele, atunci nu ar mai trebui să se sărute nimeni în acel loc, fiindcă aduce ghinion.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton