Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume

.

În ciuda prejudecăților, există o serie de curiozități despre Rusia foarte interesante. Unele dintre acestea fac ca cea mai mare țară din lume să fie o destinație extrem de ofertantă și de atractivă.

În perioada comunistă a României, limba și literatura rusă se numărau printre materiile predate în școli. Iar cei care aveau curiozități despre Rusia sau URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) cum se numea pe atunci teritoriul în care limba rusă era oficială, și le puteau satisface la școală sau în biblioteci. Totuși, multe informații despre această țară spectaculoasă au devenit cunoscute grație dezvoltării tehnologiei.


Curiozități despre Rusia

Dat fiind că ocupă o șeptime din suprafața totală a lumii, nici nu e de mirare că există o sumedenie de curiozități despre Rusia. Numai faptul că se întinde pe 11 fusuri orare îți poate stârni imaginația. În plus, clima este diversă, întinzându-se de la climatul subtropical, cald, din regiunea Soci, până la cel înghețat, arctic, din Siberia. Așadar, nici nu e de mirare misterul în care este învăluită această țară uluitoare. De la diversitatea etnică, bogăția culturală, până la neprevăzutul care te pândește la orice pas, Rusia îi atrage pe toți cei dornici de aventură, pasionați să exploreze o țară fascinantă, cu o istorie tumultuoasă.


1. Cel mai mare oraș european este în Rusia

Cu 12 milioane de locuitori, Moscova este cel mai mare oraș din Europa. Și oricine a vizitat capitala Rusiei pote confirma că este o destinație ce merită văzută măcar o dată în viață. Este un amestec uluitor de cultură, istorie și modernism deopotrivă. Mai mult, tot aici se află și cei mai mulți miliardari din lume. Curios sau nu, Moscova este pe locul al cincilea mondial la numărul de rezidenți miliardari, depășind în clasament Londra și Shanghai. Potrivit Forbes, 79 miliardari sunt la Moscova. Iar dacă vrei să vezi cele mai luxoase mașini în traficul rutier, probabil nicăieri în lume nu vei vedea mai multe.


Cât despre celebra Piață Roșie și inima Moscovei, simbol al metropolei, aceasta nu are nimic de-a face cu perioada comunistă, așa cum ai fi crezut. Numele îi vine de la aspect, nicidecum de la culoarea politică. Mai mult decât atât, datorită puternicei influențe a limbajului Bisericii Vechi Slavone – limbaj literar oficial până la 1600 – asupra limbii ruse, Piața Roșie a fost numită Красная площадь (a se citi Crasnaia ploșciad). În limba veche slavonă, Красный (a se citi crasnâi) înseamnă frumos, însă limba rusă îl traduce și prin roșu. Oricum, Piața Roșie, finalizată la finele secolului al XIX-lea, chiar este frumoasă.


Doar poate pentru curioși și nostalgici poate avea legătură cu comunismul Piața Roșie. Și asta pentru că în acest loc minunat se află și azi și poate fi vizitat Mausoleumul care adăpostește sicriul cu trupul neînsuflețit, dar foarte bine conservat al fostului lider al Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin.

2. Cea mai mare cetate din lume este tot în Rusia

Grandoarea caracterizează cultura rusă. Așa că nu e de mirare că această țară deține și cea mai mare cetate din lume. Este vorba despre Kremlin, cea mai mare cetate medievală locuită din lume. Zidurile acesteia, vegheate de 20 de turnuri, măsoară peste 2,5 km lungime și se întinde pe o suprafață de 27 hectare.


3. 12 vulcani activi printre curiozități despre Rusia

Deși nu ai fi crezut, pe teriotoriul vast al Rusiei sălășluiesc 12 dintre vulcanii activi ai lumii. Cel mai cunoscut și accesibil deopotrivă este Kamchatka. Iar peisajele care îl înconjoară sunt absolut uluitoare. Dacă te numeri printre pasionații de plimbări în natură, poți admira aici peste 1000 de specii de plante și vietăți, printre care urși bruni și lupi.

4. Rusia are și cei mai mulți copaci

O cincime dintre copacii planetei se află în Rusia. Cu 643 miliarde de copaci, Rusia deține cel mai mare fond forestier, 60% din suprafața țării fiind împădurită, preponderent în regiunea boreală și taiga. Aceste zone sunt populate de o faună impresionantă, de la tigrul siberian, la zimbri și bufnițe. Important de știut este că aproximativ jumătate dintre păduri sunt virgine.


5. Lacul Baikal are cea mai multă apă

Spre deosebire de oricare alt mare lac din lume, Lacul Baikal din Siberia este cel mai mare lac cu apă proaspătă din lume. Și deține cam un sfert din cantitatea de apă dulce a lumii! Ceea ce înseamnă cam toată cantitatea de apă din lacurile din America de Nord laolaltă.

6. Lacul Onega, campion la biserici

Lacul Onega este situat în nord-vestul Rusiei și este al doilea ca mărime din Europa, după Lacul Ladoga, situat lângă granița cu Finlanda. Cu o adâncime de 127 m, acesta deține o insulă cunoscută pentru numărul mare de biserici din lemn. Este vorba despre Insula Kizhi din mijlocul lacului. Bisericile din lemn au fost construite în timp, prima dintre ele datând de la 1390, iar cea mai recentă, din 1874. Insula este un muzeu în aer liber, o capodoperă arhitecturală, complexul Kizhi Pogost fiind în patrimoniul cultural UNESCO.


7. Și cel mai poluat loc, tot în Rusia

Celebră pentru categoria „cel mai…’, Rusia deține și cel mai poluat loc din Europa și din lume. Lacul Karachay, la sud de Ural, este considerat cel mai poluat din cauza deversării de reziduuri radioactive în anii 1950, incluzând arme și deșeuri de la Uzina Nucleară Mayak. Nu este un loc recomandat a fi vizitat, dat fiind că gradul de radioactivitate din zona lacului poate ucide un om în maximum o oră.

8. Cald și foarte frig deopotrivă

În ciuda faptului că aici se află cel mai friguros oraș locuit din lume, în Rusia există și climat subtropical. Zona de sud a Rusiei, de pe coasta Mării Negre, reprezentată prin cunoscutul oraș Soci, se află la aceași latitudine cu Nisa, de pe Coasta de Azur a Franței. Astfel, pe perioada verii, temperaturile sunt în jur de 28°C. Riviera rusească are veri umede, palmieri și ierni blânde.


Pe de altă parte, tot pe teritoriul rus se află și cea mai friguroasă localitate locuită. Este vorba despre orașul Oymyakon din Siberia. Temperaturile medii de -50°C pe timpul iernii îl fac să-și merite cu prisosință titulatura. Cea mai rece temperatură înregistrată vreodată în acest loc a fost în 1938, de -78°C! E de la sine înțeles că nu oricine se poate adapta la o asemenea climă. Spre exemplu, dacă ești nevoit să porți ochelari și trebuie să ieși din casă, nu o vei putea face aici, căci îți vor îngheța pe față. Și posesorii de autoturisme trebuie să le țină numai în garaje încălzite pentru a se putea folosi de ele.


Totuși, deşi Siberia reprezintă 77% din Federația Rusă ca suprafață, numai 20% din populație locuiește în această regiune, din cauza condițiilor neprielnice. Dar merită vizitată această zonă vara, căci natura oferă un adevărat spectacol.

9. La Volgograd este cea mai înaltă statuie reprezentând o femeie

Cu o expresie facială amenințătoare, care transmite teamă și cu o sabie uriașă, prezența imensă din inima Volgogradului este o capodoperă. Se numește „Patria Mamă te cheamă’, Родина–мать зовёт! (a se citi Rodina-mat zoviot!). Are 85 m înălțime, cântărește 8.000 tone și veghează de pe dealul Matmayev Kurgan din Volgograd. Statuia a fost finalizată în 1967 și a fost făcută pentru comemorarea Bătăliei de la Stalingrad, așa cum se numea atunci orașul Volgograd.

10. Pisicile de la Hermitage, cele mai drăguțe curiozități despre Rusia

Când vine vorba despre Muzeul de cultură și artă Hermitage din Sankt Petersburg, e nevoie de mult timp de povestit. Căci acesta se numără printre comorile naționale ale Rusiei.

Poate cea mai interesantă trăsătură a Muzeului Hermitage este faptul că are printre angajați peste 50 de pisici. Da, ai citit bine! Încă din secolul al XVIII-lea, există feline angajate. Rolul lor este să protejeze operele de artă de atacurile rozătoarelor. Pisicile sunt angajate cu normă întreagă, beneficiază de cazare și masă în incintă și, cel mai interesant, dețin pașapoarte individuale cu poză. Se spune că cea care a invitat pisicile în palat a fost Împărăteasa Elisabeta, în 1745. Acum, există și un site dedicat lor, de unde poți chiar să adopți una, dacă ești iubitor de pisici aristocrate.

Mai mult decât atât, se spune că una dintre pisicile de la Hermitage ar putea chiar prezice viitorul. Ahile știe să prezică rezultatele meciurilor de fotbal. Aptitudinile de prezicător s-au confirmat în 2017, în timpul Cupei Confederațiilor. În 2018, la Campionatul Mondial FIFA, care a avut loc în Rusia, Ahile a prezis corect câștigătoarea din cele 4 semifinaliste, alegând steagul țării din două boluri cu hrană marcate.

Revenind la Muzeul Hermitage, se spune că e nevoie de 6 ani ca să îl poți vizita în întregime, dacă petreci câte 2 minute pentru fiecare exponat în parte. Este un colos compus din 6 clădiri diferite, conținând peste 3 milioane de exponate. Nu este numai unul dintre cele mai mari muzee din lume, ci și unul dintre cele mai bătrâne, fiind înființat în 1764.

11. Sankt Petersburg, o minunăție

Că tot adăpostește Muzeul Hermitage despre care tocmai am vorbit, magnificul oraș Sankt Petersburg ascunde curiozități despre Rusia nebănuite și este una dintre destinațiile ce nu trebuie ratate în viață. Una dintre cele mai interesante curiozități despre Rusia din Sankt Petersburg este că acesta are o rețea subterană fabuloasă. Spre deosebire de rețelele de metrou din alte citadele, cea din Sankt Petersburg este la foarte mare adâncime. Așa se face că stațiile au și cele mai lungi scări rulante din lume. Spre exemplu, la stația Admiralteiskaia se află patru dintre cele mai lungi elevatoare din lume, de 68,6 m. Durează cam 2-3 minute să urci și să cobori cu ele.

Un alt lucru mai puțin știut despre Sankt Petersburg este că are de trei ori mai multe poduri decât are Veneția. Multor orașe europene li se atribuie numele de „Veneția Nordului’, printre acestea numărându-se Bruges, Amsterdam sau Hamburg. Numai că Sankt Petersburg le detronează. Iar cunoscătorii spun că ar fi chiar mai romantic decât Veneția. Plimbările la apus pe sub cele peste 1000 de poduri, pe canale, admirând strălucirea cupolelor aurii este o experiență magică.

12. Cea mai lungă cale ferată din lume

Calea ferată trans-siberiană este cea mai lungă din lume, recunoscută și de Cartea Recordurilor Guinness. Pentru a o parcurge în întregime, ai nevoie de o săptămână. Are 9.289 km, trece prin 8 fusuri orare, peste 16 rîuri incluzând și Volga, și prin 87 de orașe. Se întinde de la Moscova la Vladivostok și are conexiuni cu China și Mongolia.

13. Rusia are 11 fusuri orare

Deși așa s-ar putea crede, nu este însă țara cu cele mai multe fusuri orare din lume. Culmea, Franța o detronează la acest capitol, cu ajutorul insulelor pe care le deține. Totuși, vizitând Rusia ai toate șansele să experimentezi neplăcutul jet lag dintr-un loc în altul.

14. Noul calendar, din 1918

În vreme ce mai toate țările europene au renunțat la calendarul iulian la finele secolului al XVI-lea, Rusia a făcut acest pas abia în februarie 1918. Iar calendarul gregorian este utilizat și azi pentru majoritatea sărbătorilor. Se spune că, din cauza păstrării calendarului iulian, Imperiul Rus a întârziat cu 12 zile la participarea la Jocurile Olimpice de la Londra din 1908.

15. De la ruși vine… Tetris!

Îți mai aduci aminte de acest joc? Sau ai auzit de el? Ei bine, trebuie să știi că acest joc a fost inventat în Rusia. Alexei Pajitnov a dezvoltat, în 1984, prima versiune a jocului pentru computerul Electronica 60. Jocul a căpătat popularitate și s-a răspândit rapid în Rusia. Așa se face că, în 1987, a ajuns în Europa și America de Nord, devenind unul dintre cele mai populare jocuri pe computer din lume.

Curiozități despre Rusia și ruși

Fără zâmbete!

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Rusia are legătură cu cetățenii ei. Poate te-ai întrebat de ce își păstrează seriozitatea pe chip și au un aspect mai dur. Ei bine, află că sunt învățați, încă din clasele mici, la școală, să nu zâmbească! În vreme ce, în alte culturi, zâmbetul e semn de bucurie și prietenie, pentru ruși nu e deloc așa. Pentru ei, zâmbetul e semn de slăbiciune și ipocrizie. Bineînțeles că zâmbesc și ei, dar numai în prezența celor pe care îi cunosc foarte bine, a apropiaților, a celor la care țin cu adevărat. Dacă îi zâmbești unui rus pe stradă, fără să îl cunoști, nu te aștepta să-ți zâmbească și el. Totuși, nu mai păstrează chiar toți rușii acest obicei, însă e bine să știi cum stau lucrurile.

Poate de aceea a și fost considerată Rusia drept cea mai puțin prietenoasă țară din lume, dar pe nedrept, dată fiind educația. Altminteri, rușii sunt foarte ospitalieri și săritori.

Primul om în spațiu a fost rus

Celebrul Iuri Gagarin este primul astronaut, sau cosmonaut mai exact, care a ajuns în spațiu, în 1961. Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre cosmonauți și astronauți? Ei bine, cosmonauții sunt pregătiți la Agenția Spațială Rusă, în vreme ce astronauții se antrenează la NASA, Agenția Spațială Europeană, la Agenția Spațială Canadiană sau la Agenția de Explorare Aerospațială Japoneză.

Singura regiune budistă din Europa e în Rusia

Republica Kalmykia din sud-vestul Rusiei este patria poporului kalmyc, grup nomad care a migrat din Asia. Stalin a ordonat deportarea lor în Siberia, însă, după moartea lui, li s-a permis să revină. Așa se face că, din 1990, în republică s-au ridicat temple magnifice și au început să se țină ceremonii budiste ample.

Mai mult decât atât, în capitala republicii există un întreg cartier dedicat șahului. La periferia capitalei Kalmykiei, Elista, se află Orașul Șahului. A fost construit de controversatul fost președinte Kirsan Ilyumzhinov, în 1998, pentru a găzdui cea de-a 33-a Olimpiadă de șah. Aici se află și un muzeu al șahului, o placă de șah uriașă, precum și un muzeu de artă budistă.

Cea mai mare colecție de obiecte cu și despre veverițe

Oricât de ciudat ar părea, un rus are această pasiune. În 2013, colecția lui Pavel Gerasimov avea 1.103 obiecte și e posibil să mai fi crescut de atunci. Omul a adunat în timp tot felul de figurine cu veverițe, una dintre ele fiind din aur, iar alta de pe la 1800.

Vodca se bea, dar nu e a lor

Deși recuniscută ca băutură specific rusească, vodca a fost inventată în Polonia. Totuși, rușii i-au îmbunătățit rețeta, încercând să o apropie de perfecțiune. Așa că nu e de mirare că a devenit cea mai populară și mai consumată tărie la nivel mondial. Oricum, Vodka Museum din Moscova oferă răspunsuri la toate întrebările legate de acest subiect.

Taxă pe barbă

Din fericire ieșită din vigoare, legea aceasta a fost dată de Petru cel Mare, la începutul secolului al XVIII-lea. La vremea aceea, dacă alegeai să porți barbă, trebuia să plătești taxă. Lui Petru cel Mare i-a venit ideea în urma unei călătorii prin Europa și i-a plăcut atât de mult moda din străinătate încât a decis să „europenizeze’ și Rusia din punct de vedere estetic. Din păcate, reinventarea propusă de el nu a decurs conform așteptărilor, căci Biserica Ortodoxă consideră părul facial drept semn de pietate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: expatica.com, theplanetd.com, traveltalktours.com

Citește și Aventură lipovenească în Delta Dunării