Curiozități despre Calea Lactee

.

Știai că steaua noastră, Soarele, este doar una dintre sutele de miliarde de stele care se învârt în interiorul unui imens loc cosmic numit galaxia Calea Lactee? Calea Lactee este o colecție uriașă de stele, praf și gaz. Se numește galaxie spirală deoarece, dacă ai putea să o privești de sus sau de jos, ar arăta ca o rotiță care se învârte. Soarele se află pe unul dintre brațele spiralei, la aproximativ 25.000 de ani-lumină distanță de centrul galaxiei.

Curiozități despre Calea Lactee


Calea Lactee își trage numele de la un mit grecesc despre zeița Hera, care a pulverizat lapte pe cer. În alte părți ale lumii, galaxia noastră poartă alte nume. În China este numită „Râul de Argint', iar în deșertul Kalahari din sudul Africii, este numită „Coloana vertebrală a nopții'.

Soarele și toate planetele din jurul său fac parte din ceea ce se numește galaxia Calea Lactee. Este galaxia noastră natală și una dintre miliardele de galaxii din univers.

Calea Lactee apare ca o bandă atunci când structura sa în formă de disc este privită din interior. O spirală barată cu un diametru cuprins între 100, 000 și 1800.000 de ani lumină, se estimează că locuința noastră galactică conține între 100 și 400 de miliarde de stele.


Cele mai colorate orașe din lume

Calea Lactee s-a născut în urmă cu aproximativ 12,5 miliarde de ani și de atunci nu a încetat să crească.

Potrivit oamenilor de știință, în galaxie se nasc aproximativ 7 stele noi în fiecare an.

Calea Lactee face parte dintr-un grup de galaxii numit Grupul Local, care cuprinde aproximativ 40 de galaxii. 

Grupul Local face, la rândul său, parte dintr-un Supercluster Local, care cuprinde mai multe roiuri de galaxii ca și Grupul Local. Un Supercluster Local se află la aproximativ 10 milioane de ani-lumină de celălalt.

Distanța sistemului solar față de centrul galactic este de aproximativ 30.000 de ani-lumină și de aproximativ 20 de ani-lumină față de planul galaxiei.

Lucruri pe care nu le știai despre Calea Lactee

Calea Lactee se deplasează prin spațiu cu o viteză de aproximativ 552.000 km pe secundă în ceea ce privește radiația cosmică de fond cu microunde.

Nucleul central al galaxiei are o gaură neagră supermasivă, care conține masa a aproximativ 4,3 milioane de Sori. În mod normal, aceasta este denumită Sagittarius A.


Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Stelele, praful și gazele din galaxia Calea Lactee orbitează în jurul centrului cu o viteză de aproximativ 218.000 km pe secundă. Această viteză constantă pentru toate stelele aflate la diferite distanțe de centru indică prezența unui înveliș de materie întunecată în jurul galaxiei.

În India, galaxia a fost denumită Aakash Ganga. Aceasta înseamnă literalmente „Ganga cerurilor'.

 Vechii greci se refereau la casa noastră galactică drept Cercul Lactee, care a fost creat după ce niște lapte s-a vărsat accidental când Hera îl hrănea pe Heracles pe care îl alăpta.


Grecii antici priveau, de asemenea, Calea Lactee ca pe un drum care ducea spre Muntele Olimp.

O altă mitologie greacă spune că galaxia este urma de ruine pe care carul zeului Soarelui Helios a lăsat-o în urmă.

Democritus, un filozof grec care a trăit în jurul anilor 460 î.Hr. – 370 î.Hr., este prima persoană din lume care a afirmat că Calea Lactee era compusă din stele.

 Galileo Galilei va confirma mai târziu afirmația lui Democritus în anul 17 Galileo și-a folosit în cele din urmă telescopul pentru a verifica faptul că banda de lumină care a primit diferite nume, cum ar fi Cercul Lactee și Râul de Argint, era de fapt lumina produsă de numeroase stele individuale.


Deși Calea Lactee conține până la aproximativ 400 de miliarde de stele, poți vedea doar 0,0000025% din toate stelele atunci când privești cerul noaptea.

Potrivit oamenilor de știință, există cel puțin 100 de miliarde de planete care plutesc în casa noastră galactică.

Cele mai cool oraşe de pe Instagram

Andromeda, una dintre celelalte peste 100 de miliarde de galaxii din univers, se află pe un curs de coliziune cu Calea Lactee. Călătorind una spre cealaltă cu 402.000 de km pe oră, cele două galaxii spiralate se vor ciocni în aproximativ 5 miliarde de ani.


Fapte interesate despre galaxia noastră

O explozie de supernovă are loc în Calea Lactee aproximativ la fiecare 200 de ani, pe baza calculelor efectuate prin metoda cartografierii izotopului de aluminiu-26. În mod normal, izotopul aluminiu-26 se găsește într-o zonă în care o stea ia naștere sau moare.

În centrul Căii Lactee se află o protuberanță extrem de groasă. Această umflătură este cauzată de hidrogen și se extinde de o parte și de alta a planului bidimensional al galaxiei spirale. Distanța dintre punctul cel mai de sus și cel mai de jos al protuberanței este de aproximativ 10.000 de ani lumină.


Galaxia este, de asemenea, înconjurată de cel puțin 150 de grupuri vechi de stele. Acestea trăiesc în haloul Căii Lactee și orbitează în jurul centrului galactic. Unele dintre grupurile stelare antice sunt printre cele mai vechi din univers, conform eartheclipse.com.

O observație recentă cu ajutorul telescopului Green Bank a arătat că cel puțin 100 de nori de hidrogen gazos fug din centrul Căii Lactee cu aproximativ 1187.000 de km pe oră.

În brațele spiralei galaxiei există la fel de multe stele ca oriunde altundeva. Dar stelele din brațe sunt mai mari. Ele ard mai intens și se sting mai repede. Și le luminează pe cele din jurul lor, făcând brațele mai vizibile.


Cea mai veche stea din casa noastră galactică are cel puțin 13,6 miliarde de ani. Cel mai probabil s-a format la scurt timp după Bing Bang.

Vezi şi locuri de vizitat în Amsterdam – cele mai apreciate obiective turistice!

Galaxia are un halo de materie întunecată care reprezintă cel puțin 90% din masa sa. Asta înseamnă că tot ceea ce poți vedea, chiar și cu un telescop, este mai puțin de 10% din masa Căii Lactee.

Centrul galaxiei este plin în mare parte de stele vechi, în timp ce brațele spirale conțin stele mai noi.

Centrul se mândrește, de asemenea, cu cea mai mare concentrație de stele, precum și cu cele mai masive stele.

Hubble, cel care a descoperit forma și amploarea Căii Lactee

Edwin Hubble (1889-1853) este recunoscut pentru descoperirea amplorii și formei Căii Lactee.

Este nevoie de aproximativ 250 de milioane de ani pentru ca sistemul nostru solar să parcurgă un an galactic, adică o călătorie în jurul galaxiei. La această viteză, un obiect ar înconjura ecuatorul Pământului în aproximativ 3 minute.

De la formarea sistemului solar, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani, Soarele și sistemul solar au orbitat în jurul Căii Lactee de cel mult 20 de ori.

Alte două galaxii se află în apropierea Căii Lactee alături de Calea Lactee Acestea sunt Marele Nor al lui Magellan și Micul Nor al lui Magellan, care se află la aproximativ 170.000 de ani lumină, respectiv 200.000 de ani lumină de Calea Lactee.

Proxima Centauri este cea mai apropiată stea de Pământ din Calea Lactee. Ea se află la cel puțin patru ani lumină distanță.

De când dinozaurii au dispărut, în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, Soarele a parcurs doar o treime din distanța parcursă în jurul centrului Căii Lactee.

Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia

Pe lângă rotația în jurul centrului Căii Lactee, stelele oscilează, sau se deplasează în sus și în jos, prin planul galaxiei.

Atunci când studiază Calea Lactee, astronomii trebuie să folosească telescoape care detectează undele radio, razele X și lumina infraroșie. Telescoapele optice care detectează doar lumina vizibilă nu pot pătrunde în norii groși de praf și gaz.

Fotografiile Căii Lactee pot fi realizate numai din interiorul galaxiei. Acest lucru implică faptul că astronomii nu au imagini ale Căii Lactee ca întreg. Fotografiile pe care le vezi sunt fie impresii de artist, fie imagini ale altor galaxii.

Sursa foto: Shutterstock.com