Cum ținem post fără să ne îngrășăm: ”E bine să consumăm cantități mici de alimente și să...”

.

Cum ținem post fără să ne îngrășăm. Dr. Florin Ioan Bălănică. Toată lumea știe faptul că a început Postul Paștelui de câteva săptămâni. Ei bine, dacă și tu îți faci griji că poți acumula numeroase kilograme nedorite din cauza meniului strict fără produse de origine animală, trebuie să vezi ce spunem mediul Florin Ioan Bălănică despre acest lucru. Specialistul în medicină personalizată și nutriție a dezvăluit cum ținem post fără să ne îngrășăm, dar și cum trebuie să arate meniul unei zile!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Te-ai întrebat și tu vreodată dacă este posibil să ținem post fără să ne îngrășăm? Ei bine, mulți își pun această întrebare. Deși foarte multe persoane sunt de părere că postul este, de fapt, o cură de slăbire, fiindcă nu mai mănâncă lactate, carne sau produse de origine animală, acesta este doar un mit. Perioada postului poate aduce kilograme nedorite în cantități semnificative.

Citește și: Mâncare de post cu dovlecei și orez. Rețeta pas cu pas

Citește și: Mâncare de post cu soia și cartofi. Rețeta pas cu pas


Spre surprinderea tuturor, ecxistă o serie de ‘reguli’, pe care dacă le avem în vedere și nu le încălcăm, putem să ținem post fără să ne îngrășăm. Nu, asta nu o spunem noi, ci chiar Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicină personalizată și nutriție, care a fost invitat în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe. Iată care sunt principalele reguli pe care trebuie să le urmăm, dacă vrem să nu ne îngrășăm în post. 

Citește și: Celebrități interzise la Premiile Oscar 2023. Cine a primit interdicție în afară de Will Smith și de ce


Citește și: Vica Blochina l-a ales pe Cristi Borcea ca fiind bărbatul perfect pentru ea: „Este cel mai plătitor…'

Cum ținem post fără să ne îngrășăm

Mediul Florin Ioan Bălănică a explicat că se poate să ținem post fără a ne confrunta apoi cu kilograme în plus. Printre numeroasele specificații pe car ele-a făcut, a precizat că un aspect foarte important îl constituie și trecerea de alimentele de origine animală la cele de post. Mai concret, nu este sănătos ca azi să mâncăm doar produse care nu sunt de post, iar următoarea zi doar legume și fructe.


Până să ajungem la mâncare, trebuie să mai discutăm câteva aspecte. Postul nu este doar despre o restricție alimentară sau despre a schimba tipul de alimente. Este, mai întâi de toate, o stare emoțională, un moment în care stăm cu noi și reflectăm și tocmai de aici rolul alimentelor este important, dar nu este primul. În momentul în care alegem să postim, trebuie să înțelegem dacă starea noastră de sănătate ne permite asta.

Dacă corespundem unor criterii medicale, de aici mai departe, următorul pas îl reprezintă organizarea. Asta înseamnă să pot să am accesul la alimentele potrivite care să nu-mi afecteze starea de sănătate în post, în așa fel încât postul să reprezintă un privilegiu din toate punctele de vedere. Trecerea de la alimentele animale, la cele de post trebuie să se producă gradual.‘, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, potrivit Spectacola.ro.


Nu este o regulă să avem trei mese pe zi

Ei bine, în timp ce cei mai mulți medici sau nutriționiști însistă să avem trei mese pe zi pentru un corp sănătos și o dietă echilibrată, specialistul Florin Ioan Bălănică a explicat că nu există ‘trebuie’ în domeniul alimentației. Acesta a precizat că este important ca ultima masă să nu fie mai târziu de ora 19:00, iar de asemenea, să nu treacă mai mult de 3 ore între gustări.

„Sunt convins că ați auzit că ar trebui să avem trei mese principale și două gustări, dar nu este nimic cu trebuie, nici măcar în nutriție. Este decizia pacientului, adaptată nevoilor și programului individual. Atunci, dacă nu putem să consumăm o masă între 1,5 și trei ore, nu putem să avem 3 mese principale și două gustări, nu este nicio problemă, dar există alte două reguli. Ora ultimei mesei nu trebuie să fie mai mult de ora 19:00 și distanța să nu fie mai mult de trei ore.’, a continuat specialistul. 


Proteinele de post pe care trebuie să le introducem în alimentație

Medicul Florin Ioan Bălănică susține că nu trebuie să combinăm la întâmplare produsele de post și nici să mergem pe idee că dacă este de post este mai puțin bogat în grăsimi.


„Ce înseamnă proteina de origine vegetală? Pe vremuri consumau fasole boabe, verde, ciuperci. Lucrurile au rămas la fel, pe lângă ele au apărut însă și altele, care nu făceau parte din cultura românească. Spre exemplu, năutul, lintea, sunt boabe foarte sănătoase care pot face parte dintr-un meniu de post. 

Dacă vom cunsuma alimente de post la întâmplare, tendința va fi să consumăm alimente cu densitate calorică mare pe volum mic, vorbim despre zacuscă, cartofi prăjiți, alimente care sunt la îndemâna oamenilor în această perioadă, dacă nu se organizează. De aceea se îngrașă marea majoritate a persoanelor în post.’, a mai spus acesta. 


Cum arată programul alimentar de post într-o zi

Mai mult decât atât, după ce a explicat care sunt crtiteriile și ‘regulile’ ce stau la baza alimentației îm perioada postului fără a te îngrășa, specialistul a explicat concret și cum arată programul alimentar într-o zi oarecare de post.

„Micul dejun: o pastă de năut sau fasole boabe pe care să o consumăm alături de late legume și o felie de pâine. 

Prima gustare poate fi un fruct, cu fructoză mai puțină, adică mărul verde sau fructele de pădure sau un pahar de lapte vegetal fără zahăr.


Prânz: ciuperci la grătar, supă cremă de linte verde sau broccoli

La gustarea doi poate fi un iaurt din soia sau tot un pahar de lapte vegetal. Avem o varietate largă de produse de origine vegetală

Cina e o masă foarte importantă, ne pregătește pentru somn. Legumele și proteinele vegetale se digeră greu. Este de preferat să nu consumăm boabele. E potrivită fasolea verde, ciupercile, chiar și numai o salată. Doar așa vom putea ține post, fără să luăm în greutate. În post e bine să consumăm cantități mici de alimente.’, a conchis medicul.

Sursă foto: Facebook